Blestemul Titanicului i-a ajuns si pe nazisti

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3948

Voteaza & Distribuie

Descriere

Titanicul, prin naufragiul sau, a devenit una dintre cele mai mediatizate nave din istoria moderna. Despre tragedia din 14 aprilie 1912 s-au scris sute, poate chiar mii de carti, iar cinematografia a produs numeroase filme. Ultimul dintre acestea, ramas in memoria publicului, este cel regizat de James Cameron, cu Kate Winslet si Leonardo DiCaprio in rolurile principale.


Dar ceea ce se stie mai putin este ca povestea tragica a Titanicului i-a tentat pana si pe nazisti. Rezultatul a fost una dintre cele mai bizare relatari a tragediei, un film supervizat special de Joseph Gobbels, ministrul propagandei celui de-al Treilea Reich.


Titanicul nazist, inceput in 1940, era gandit ca un nou mijloc de propaganda, descriind societatea britanica drept una condusa de o plutocratie putreda. Filmul, produs cu eforturi financiare si tehnice considerabile, urma sa fie difuzat prin cinematografele germane in preajma pregatirilor pentru invadarea Marii Britanii (operatiune care n-a mai avut loc), in septembrie 1940. Filmul n-a mai fost difuzat niciodata, iar o parte dintre cei implicati au avut o soarta tragica.


Titanicul lui Gobbels s-a bucurat de un buget uluitor: echivalentul a peste 200 de milioane de dolari de astazi, iar mobilizarea aparatului de propaganda nazist a insemnat punerea la dispozitia realizatorilor a tuturor mijloacelor disponibile. Nava care a „jucat" rolul Titanicului a fost pachebotul Cap Arcona, nava care a fost scufundata in 1945, de catre aviatia britanica, in Marea Baltica. Avea la bord peste 5000 de detinuti dintr-un lagar de concentrare, care au murit cu totii, ducandu-se la fund impreuna cu pachebotul.




Cap Arcona


Titanicul nazist: Cap Arcona




O parte dintre cei implicati in filmarile Titanicului nazist au avut o soarta dramatica. Regizorul filmului, Herbert Selpin, a fost gasit spanzurat de propriile bretele. Se crede ca a fost „sinucis" de Gestapo. O parte dintre actori au sfarsit-o pe front, unde au ajuns fulgerator dupa incheierea filmarilor. Gobbels insusi a sfarsit-o prost, odata cu colapsul regimului criminal pe care l-a prezidat.


Informatii descoperite in ultimii ani, precum si secvente filmate la fata locului, arata ca Gobbels a cerut ca productia Titanicului sa se incheie in 87 de zile. La Berlin s-au ridicat studiouri speciale de filmare si s-a folosit o macheta de 10 metri lungime a Titanicului. Pentru exterioare, Gobbels a insistat sa fie folosit pachebotul Cap Arcona, luat de la baza navala Gotenhaven, de pe Baltica. Numerosi militari germani au fost retrasi de pe front pentru a fi folositi ca si figuranti. Filmarile au fost intarziate de ceata, furtuni, si de insistentele regizorului Selpin de a filma noaptea scufundarea Titanicului.


Soldatii folositi pe post de figuranti isi inchipuiau ca au ajuns vedete de cinema si erau adesea beti si indisciplinati, fiind necesara aducerea sinistrei politii militare SS pentru restabilirea ordinii. Obosit de intarzieri si frustrat, Herbert Selpin s-a lansat intr-o tirada furioasa impotriva armatei germane si cuvintele sale au fost aduse la cunostinta Gestapoului. Trimis la Berlin pentru interogatoriu, regizorul a fost gasit spanzurat in celula sa de la subsolul comandamentului Gestapoului. Filmul a fost terminat de un alt regizor, extrem de timorat si ingrozit sa se stie urmarit in permanenta de Gobbels.


Titanicul nazist este plin de clisee de propaganda, care-i ilustreaza pe britanici extrem de lacomi de bani si indiferenti la viata celor din jur. Intr-o scena fictiva, Bruce Ismay, directorul companiei White Star Line, proprietara Titanicului, ii ofera capitanului Smith 5000 de dolari (o avere imensa la acea vreme) pentru ajungerea la New York exact la ora prevazuta.


Terminat in 1942, Titanicul a fost departe de capodopera sperata de Gobbels. Pentru ca situatia de pe front era acum alta, germanii fiind terorizati si de bombardamentele aliate, Gobbels a interzis difuzarea filmului pentru a nu demoraliza publicul. Spre sfarsitul razboiului, nava Cap Arcona a fost revopsita ca un trasportor de trupe, barcile de salvare luate de la bord, la fel si paturile si orice rezerve de hrana. Pe puntile navei au fost aduse bidoane cu benzina, iar la bord au fost inghesuiti peste 5000 de detinuti din lagare. Nava a fost scoasa in larg. Asa cum prevazusera „regizorii" nazisti, Cap Arcona, fostul Titanic, a fost scufundata de aviatia britanica, dupa ce filmul descrisese cum o elita corupta a contribuit la naufragiul real.