Care sunt riscurile și efectele secundare ale tomografiei computerizate

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMarti 25 mai 2021
Vizualizari1072

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tomografia computerizată sau CT-ul reprezintă un test imagistic special care produce multiple imagini prin utilizarea razelor X, acestea fiind, apoi, traduse și transformate de către un computer într-o imagine 3D. Datorită acestor imagini, medicii pot observa organele, leziunile sau tumorile din diferite unghiuri, evitând, astfel, nevoia de intervenții invazive. Având în vedere importanța acestor imagini, tomografia computerizată este utilizată în numeroase domenii, obiectivele ei putând varia de la detectarea tumorilor la identificarea cheagurilor de sânge, analizarea fracturilor osoase și multe altele.

Fiindcă e dureroasă, neinvazivă și produce imagini detaliate în doar câteva minute, această formă de imagistică medicală oferă numeroase beneficii, mai ales, în situații de urgență. Cu toate acestea, există și riscuri dar și efecte secundare care pot apărea în urma unei astfel de analize.

3 riscuri și efecte secundare ale tomografiei computerizate

De la reacții adverse la substanțele de contrast la creșterea riscului de cancer și expunerea la radiații, tomografia computerizată poate prezenta câteva riscuri și contraindicații. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, beneficiile oferite sunt mult mai mari, comparativ cu riscurile prezentate. Ține, însă, cont de:

Creșterea riscului de cancer

În cazul unui CT, îngrijorarea cea mai mare a pacienților este legată de expunerea la doze mari de radiații și potențialul risc de apariție a cancerului. Într-o cercetare realizată în 2016 [2], oamenii de știință recomandă ca doza de radiații să fie cât se poate de mică și să fie folosită doar atunci când beneficiile sunt mai mari decât riscurile prezentate.

Chiar dacă radiațiile utilizate de computerul tomograf pot leza ADN-ul, ducând, astfel, la apariția cancerului, șansele sunt destul de mici atunci când vine vorba doar de o singură scanare. Cu toate acestea, efectele radiațiilor au tendința să se acumuleze pe parcursul vieții, riscul crescând odată cu fiecare testare CT realizată. Dacă ai un istoric medical bogat de investigații CT, atunci mai bine întreabă medicul despre alternative cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică sau RMN.

Atenție! Radiațiile pot fi mult mai dăunătoare copiilor, aceștia fiind, încă, în creștere și având la dispoziție mai mulți ani de expunere la radiații.

Risc de malformații congenitale

Întrucât, corelația dintre radiații și malformații congenitale este bine cunoscută [1], femeile însărcinate nu ar trebui să efectueze un astfel de test imagistic, mai ales, în primele trei luni ale sarcinii. Chiar dacă majoritatea malformațiilor apar doar în urma expunerii la doze mari de radiații, riscul este mult mai mare dacă tomografia computerizată este axată pe zona abdominală. Din cauza acestor riscuri, medicul specialist poate recomanda alte teste sau amânarea CT-ului pe toată perioada sarcinii.

Efecte secundare și alergii la substanța de contrast

Cele mai frecvente efecte secundare ale tomografiei computerizate sunt legate de alergiile apărute la substanța de contrast. De obicei, aceste reacții sunt ușoare- mâncărime sau prurit, dar, unele cazuri pot duce și la șoc anafilactic, și pun, astfel, viața în pericol. Din cauza acestor riscuri, medicul poate observa pacientul timp de câteva minute după injectarea substanței de contrast, înainte de a începe scanarea CT.

Deoarece, în unele cazuri, substanțele de contrast pot duce la apariția problemelor renale, iar unele medicamente diabetice pot reacționa negativ, spune-i medicului specialist toate alergiile avute și dacă suferi de diabet sau unele afecțiuni renale, înainte de administrarea substanțelor de contrast.

Referințe:
  1. Lim, Hyeyeun, et al. “Maternal Exposure to Radiographic Exams and Major Structural Birth Defects.” Birth Defects Research. Part A, Clinical and Molecular Teratology, U.S. National Library of Medicine, July 2016, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937123/.
  2. Power, Stephen P, et al. Computed Tomography and Patient Risk: Facts, Perceptions and Uncertainties. 28 Dec. 2016, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5183924/.

Sursa foto: pixabay.com/photos/ct-hospital-computer-tomograph-509938/