Carti celebre inspirate de vise

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5247

Voteaza & Distribuie

Descriere

Literatura universala are farmecul si curiozitatile ei si nu ne putea dezamagi atunci cand vine vorba de sursele ei de inspiratie. Iata ca ne pune la dispozitie carti celebre inspirate de vise, venind in intampinarea celor care se intreaba cum a luat nastere cartea lor preferata.

5. Jonathan Livingston Seagull - Richard Bach

 

Jonathan Livingston Seagull

Jonathan Livingston Seagull

 

 

Richard Bach, autorul cartii Jonathan Livingston Seagull, a povestit cum, in 1959, a auzit o voce care i-a soptit titlul celebrului roman pe care avea sa-l publice cativa ani mai tarziu. S-a apucat imediat de scrierea primelor capitole, inainte sa-si piarda inspiratia, insa a luat o pauza timp de opt ani, lasand manuscrisul neterminat, pana cand un vis binecuvantat i-a furnizat ideea finalizarii romanului. Rezultatul a fost surprizator: unul dintre cele mai profunde si miscatoare romane scrise vreodata, care a devenit in scurt timp best-seller si care a depasit recordul la vanzari stabilit de Pe Aripile Vantului.

Bach a marturisit ca, desi cartea lui pare a fi baza in mare masura pe un fenomen inexplicabil precum un vis inspirational, adevarata sursa a calitatii si succesului scriiturii romanului o reprezinta munca asidua investita in el. Aducand in discutie visul care i-a inspirat celebrul roman, Richard Bach declara: "Nu iti este niciodata dat un vis fara sa-ti fie data si puterea de a-l face sa devina realitate. Va trebui sa muncesti pentru asta, totusi."



Dr. Jekyll and Mr. Hyde, de Robert Louis Stevenson{title} 4. Dr. Jekyll and Mr. Hyde - Robert Louis Stevenson

 

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

Dr. Jekyll and Mr. Hyde a luat nastere in urma visului lui Robert Louis Stevenson

 

 

Robert Louis Stevenson era deja un scriitor cunoscut in momentul in care a avut un vis despre un medic care suferea de tulburare de identitate disociativa (personalitate multipla). Stevenson s-a trezit plin de inspiratie in urma visului si a inceput sa se documenteze in ceea ce priveste aceasta boala psihica. Scriitorul a asternut pe hartie romanul in mai putin de trei zile, apoi i l-a dat sotiei sale spre analiza si corectura si, folosind sugestiile sale, a rescris fragmente ale cartii.

Versiunea finala a romanului a fost gata in zece zile de la momentul in care Robert Louis Stevenson a avut visul ce l-a inspirat. Dr. Jekyll and Mr. Hyde a trecut testul timpului si a beneficiat de-a lungul vremii de multe puneri in scena si adaptari pentru teatru si film, intrand totodata in seria cartilor celebre inspirate de vise.



Frankenstein, de Mary Shelley{title} 3. Frankenstein - Mary Shelley

 

Frankenstein

Frankenstein, carte celebra inspirata de visul autoarei Mary Shelley

 

 

In 1816, atunci cand Mary Shelley avea numai 18 ani, aceasta se afla impreuna cu iubitul si viitorul sau sot, Percy Shelley, la mosia Lordului Byron din Elvetia. Intr-una dintre seri, discutia celor trei a alunecat inspre domeniul resuscitarii corpului omenesc cu ajutorul curentului electric. In noaptea ce a urmat discutiei, Mary Shelley a adormit avand in minte imaginile corpurilor resuscitate si a avut un vis sugestiv. In somn i-a aparut imaginea clara a lui Frankenstein si a monstrului sau si si-a conturat situatiile in care cei doi apareau.

Imediat dupa ce s-a trezit, Mary Shelley s-a apucat de scris, iar sotul ei, si el scriitor, a incurajat-o sa-si dezvolte povestirea pana la stadiul de roman in toata regula. Shelley s-a conformat sfaturilor sotului ei si la numai 19 ani publica romanul Frankenstein, o capodopera a literaturii universale si o carte celebra inspirata de vise. Nici Lordul Byron nu a ramas indiferent discutiilor din jurul focului din acea seara si a creat Vampyre, opera considerata sursa primordiala de inspiratie pentru toate povestile romantice cu vampiri care au urmat dupa aceea.



Misery, de Stephen King{title} 2. Misery - Stephen King

 

Misery

Misery, nascut din visul lui Stephen King

 

 

Stephen King este unul dintre cei mai prolifici si mai cunoscuti scriitori ai vremurilor noastre. O parte dintre ideile sale i-au venit in timpul somnului, la fel cum s-a intamplat si in cazul romanului Misery. King a povestit ca a adormit in avion in timpul zborului si a avut un vis despre o admiratoare care isi rapeste scriitorul preferat si il tine ostatic.

Dupa ce s-a trezit, Stephen King a fost atat de nerabdator sa-si puna pe hartie povestea si sa nu uite detaliile importante, incat a ramas in aeroport si a scris primele 50 de pagini ale romanului. Misery a devenit best seller si a stat la baza unui film de succes care i-a adus actritei distribuite in rolul principal, Kathy Bates, un premiu Oscar si un Glob de Aur.



Twilight, de Stephenie Meyer{title} 1. Twilight - Stephenie Meyer

 

Twilight

Twilight, roman celebru inspirat de un vis

 

 

In anul 2003, Stephenie Meyer, pe atunci o femeie simpla din Arizona, se trezea dintr-un vis intens. Autoarea a povestit ca a vazut in somn doi tineri pe o pajiste inflorita care discutau despre motivele pentru care povestea lor de dragoste nu va functiona niciodata. Ea era o fata obisnuita, el era neobisnuit de frumos, stralucitor si, cel mai important, era vampir. Discutau despre faptul ca se indragostesc unul de celalalt in ciuda atractiei extraordinare pe care el, ca vampir, o simtea fata de mirosul sangelui ei si tendintei irezistibile de a o omori imediat.

Acest vis s-a dovedit a fi cheia succesului intrucat, dupa ce a fost pus pe hartie si publicat sub forma romanului intitulat Twilight, a devenit una dintre cele mai populare carti si a inspirat seria de filme cu acelasi nume. Pana in acest moment, Twilight s-a vandut in peste 17 milioane de exemplare in toata lumea si a determinat crearea altor patru romane continuatoare.