Casele de marcat - ce schimbări aduce anul 2018?

Detalii

CategoriiEconomie
Taguricontabil, contabilitate, expert contabil
Ultima actualizareMiercuri 20 iunie 2018
Vizualizari1446

Voteaza & Distribuie

Descriere

Legea 28/1999 este cea care reglementează utilizarea caselor de marcat pentru bunuri livrate sau servicii prestate către populație. Pentru a elimina birocrația se va aplica OG nr. 20/2017, și se va trece de la aparatele de marcat cu role la case de marcat cu jurnal electronic. Implementarea are ca termen 1 iunie pentru contribuabili mai si mijlocii si 1 august pentru contribuabili mici. Pe site-ul Ministerului finanateleor Publice este publicat un proiect de ordonanta cu privire la prelungirea termenelor prevazute de OG 20/2017, astfel ca pentru contribuabilii mari si mijlocii se prelungeste pana la 1 septembrie iar pentru cei mici pana la 1 noiembrie.

Obligația utilizării casei de marcat

Legea 28/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede că orice agent economic care prestează servicii către populație trebuie să dețină și să utilizeze casă de marcat.

Noutățile aduse de OG nr. 20/2017

Noua ordonanță de guvern aduce o serie de schimbări despre care societățile comerciale trebuie să fie informate. În plus, agenții comerciali trebuie să își înlocuiască aparatele vechi cu cele care corespund noilor norme legale. Aparatele noi vor deține un modul fiscal propriu, în conformitate cu activitatea desfășurată, pentru controlarea și coordonarea acesteia. De asemenea, acestea includ un sistem de comunicație prin care informațiile introduse sunt transmise către ANAF, instituție care monitorizează și supraveghează activitatea economică.

Înregistrarea aparatelor noi se va face prin intermediul Registrului Național de Evidență a Aparatelor de Marcat Electronice Fiscale, pentru a asigura debirocratizarea proceselor necesare folosirii caselor de marcat. Raportul zilnic, cunoscut ca Z, va conține valoarea totală a bonului fiscal, numărul de ordine, data și ora exactă a emiterii, seria fiscală a aparatului, dar și informații privind TVA-ul.

Valabilitatea autorizației de distribuție a aparatelor s-a extins de la 3 la 5 ani, o noutate fiind și noțiunea de reautorizare, care poate fi solicitată cu minim 60 de zile înaintre de expirarea termenului de valabilitate al autorizației. Contribuabilul are libertate de a utiliza și alte dispozitive în activitatea sa - telefoane smart, tablete, calculatoare, POS-uri, cu condiția ca acestea să fie legate la o imprimantă fiscală.

Obligațiile contribuabililor

Până la data de 20 a fiecărei luni, aceștia trebuie să transmită raportul datelor din luna precentă către administrația fiscală. Acest raport va fi predat pe o unitate externă (de exemplu un card USB) și semnat electronic cu certificatul digital al casei de marcat.

Diferențe între casele de marcat cu role și cele electronice

Dacă vechile case de marcat aveau informațiile pe role, cele noi le au stocate într-un jurnal electronic. Acesta înregistrează toate acțiunile realizate pe casa de marcat și este stocat pe un card de memorie de minim 8 GB din interiorul casei de marcat. Noile case de marcat includ un certificat digital utilizat în semnătura rapoartelor predate administrației fiscale. Certificatul digital se eliberează societății semnatare a rapoartelor și ajută la identificarea rapoartelor.

Aparatele noi dețin o interfață USB cu ajutorul căreia se pot salva rapoartele pentru a fi depuse la ANAF. Deținerea unui aparat de tip nou obligă societatea la încheierea unui contract de service cu un furnizor autorizat, conform normei metodologice din 18.04.2003 republicată, care prin articolul 107, aliniatul 4 menționează că refuzul de a încheia un astfel de contract în perioada de post-garanția a aparatului echivalează cu renunțarea voluntară a acestuia în vederea achiziționării altuia.

Articol furnizat de Image Consult Office SRL Timisoara - 0742 266 615.