Ce este fierul?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurialimente, sanatate
Ultima actualizareVineri 18 martie 2022
Vizualizari483

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fierul este un nutrient care joacă multe roluri importante în corpul tău, inclusiv menținerea sănătății și a energiei. Corpul tău are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, o proteină din celulele roșii din sânge care permite să transporte oxigenul prin vasele de sânge.

Nivelurile scăzute de fier sunt frecvente și pot provoca simptome neplăcute precum oboseală, concentrare slabă și îmbolnăvirea frecventă. Dacă corpul tău nu are suficientă hemoglobină, țesuturile și mușchii tăi nu vor primi suficient oxigen pentru a putea funcționa eficient. Acest lucru duce la o afecțiune numită anemie.

Deficitul de fier poate cauza multe probleme de sănătate. Dificultățile frecvente asociate includ funcția cognitivă întârziată, performanța slabă la exerciții și funcția imunitară scăzută. La copii, anemia feriprivă poate provoca anomalii psihomotorii și cognitive care au ca rezultat dificultăți de învățare viitoare.

Beneficii

  • TRATEAZĂ ANEMIA

Fierul este util pentru tratarea anemiei legate de deficitul de fier. Este una dintre cele mai comune deficiențe nutriționale din lume. Anemia apare atunci când hemoglobina este sub limitele normale. S-a demonstrat că suplimentarea zilnică cu fier reduce prevalența anemiei și nivelul scăzut de fier. Simptomele anemiei includ oboseală, amețeli, dificultăți de respirație, ritm cardiac rapid și o senzație generală de rău și slăbiciune. La copii, deficiența de fier lăsată netratată poate duce la probleme de dezvoltare și de comportament.

  • SARCINĂ SĂNĂTOASĂ

Aportul normal de fier previne ca femeia să nască prematur și ca sugarul să aibă greutate mică la naștere. Dacă avem suficiente rezerve de fier atunci nu va fi afectată dezvoltarea cognitivă și cea comportamentală.

  • ÎMBUNĂTĂȚEȘTE CUNOAȘTEREA

Cercetările arată că nivelul cognitiv scade odată cu deficiența de fier. De fapt, atunci când nivelul de fier din sânge scade, concentrația și atenția sunt afectate aproape imediat. Restabilirea nivelurilor de fier la un interval normal poate îmbunătăți concentrarea și crește performanța cognitivă. Un studiu pe fete adolescente care nu erau anemice, dar aveau niveluri scăzute de fier, a constatat că suplimentarea cu fier a îmbunătățit învățarea verbală și memoria. În plus, suplimentarea cu fier la copiii cu anemie a îmbunătățit nivelul hemoglobinei și a redus deficitele cognitive și motorii.

  • MAI MULTĂ ENERGIE

Dacă obții suficient fier din alimentația ta, energia folosită de corp va fi una eficientă. Fierul transportă oxigenul către mușchi și creier și este crucial atât pentru performanța mentală, cât și pentru cea fizică. Nivelurile scăzute de fier pot duce la o lipsă de concentrare și o creștere a iritabilității.

  • PERFORMANȚĂ ATLETICĂ MAI BUNĂ

Cu cât nivelul de fier din corp este normal cu atât vei avea o performanță la exercițiile fizice. Deficiența de fier este mai frecventă în rândul sportivilor, deoarece la sportivi scade performanța atletică și slăbește sistemul imunitar. Lipsa de fier din hemoglobină poate reduce foarte mult performanța la muncă fizică prin scăderea transportului de oxigen către mușchii care se antrenează.

Alimente bogate în fier

Există două tipuri de fier alimentar - hem și non-hem. Cele mai multe produse de origine animală și fructe de mare conțin fier hem, care este mai ușor de absorbit decât non-hem. Sursele de fier non-hem includ fasolea, nucile, legumele și cerealele fortificate. Aportul recomandat de fier pentru vegetarieni este de 1,8 ori mai mare decât pentru cei care mănâncă carne pentru a compensa nivelul mai scăzut de absorbție din alimentele pe bază de plante.

Există numeroase alimente bogate în fier, cum ar fi:
  • Scoici conserve: 24 miligrame
  • Cereale fortificate (o porție) - 1-22 miligrame
  • Fasole albă (o cană) - 8 miligrame
  • Ciocolată neagră, 45-70 % cacao (85 g) - 7 miligrame
  • Spanac fiert (o cană) - 6 miligrame
  • Ficat de vită (85 g) - 5 miligrame
  • Afine congelate (100 g) - 5 miligrame.