Ce este fizioterapia și care sunt beneficiile acesteia

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurifizioterapeut, fizioterapie, sanatate
Ultima actualizareMarti 5 iulie 2022
Vizualizari427

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fizioterapia este o metodă de tratament medical care ajută la reabilitarea mișcării după o leziune, afecțiune, boală sau dizabilitate. Fizioterapia este o procedură ce contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire sau rănire pe viitor. Tratamentul poate ajuta persoane de vârste diferite, cu afecțiuni variate.

Tehnicile fizioterapiei se referă la dezvoltarea, menținerea și restabilirea mișcării care a fost restricționată ca urmare a unui episod traumatic - rănire, tulburare, boli, factori externi sau îmbătrânire. Bunăstarea fizică se poate recăpăta cu ajutorul fizioterapiei, alături și de alte tehnici psihosociale, utilizate pentru rezultate optime.

Ce este fizioterapia?

Fizioterapia tratează durerea și problemele de mișcare. Cum? Procedurile de fizioterapie, cu aparatură de ultimă generație, se realizează cu ajutorul masajului, al exercițiilor fizice special concepute pentru fiecare afecțiune în parte, dar și făcând apel la apă, lumină, căldură, electricitate pentru a trata diverse afecțiuni. Practic, fizioterapia utilizează agenți fizici naturali - apă, nămol, lumină, dar și unii artificiali - termici, mecanici, electrici, pentru a diagnostica, trata, reabilita, dar și pentru a preveni recidivele.

Cine poate face fizioterapie?


Fizioterapia este benefică celor cu afecțiuni degenerative, neurologice, respiratorii, osteoarticulare, musculare, precum și celor care au suferit leziuni sportive sau celor care își doresc o îmbunătățire a activităților sportive.

Care sunt beneficiile fizioterapiei?

Eliminarea sau reducerea durerii Atenuarea durerilor poate fi realizată cu ajutorul tehnicilor și exercițiilor terapeutice, personalizate, de terapeuți pentru pacienți, astfel încât durerea să se diminueze și chiar să dispară după ședințele programate, asigurându-se astfel revenirea la normalitate.
Atenție: durerea poate fi accentuată după prima ședință de fizioterapie, dar pe măsură ce sunt efectuate exercițiile stabilite, sub coordonarea fizioterapeutului, aceasta se va reduce semnificativ.

Scăderea inflamației


Cu terapia optimă se ajunge la o reducere a inflamațiilor acute sau cronice, ce apar după intervențiile ortopedice sau neurochirurgicale.

Eliminarea dependenței medicamentoase

Pe măsură ce durerea și inflamația se reduc, cantitatea de produse medicamentoase analgezice se poate diminua până la eliminare, într-un ritm mai alert decât în situațiile în care fizioterapia nu este o opțiune.

Prevenirea vs. alternativă la operație


Uneori fizioterapia poate ajuta pacienții să nu mai ajungă la operație, dacă tratamentul este realizat și efectuat din timp. Totodată, fizioterapia poate fi o indicație de abordat în locul operației și, numai dacă tehnicile nu dau rezultate sau complicațiile avansează, să se ajungă la intervenție chirurgicală.

Forță și coordonare

Exercițiile sunt concepute astfel încât pacienții să își recapete treptat forța, buna coordonare și tonicitatea musculară, cu menținerea mobilității, care poate fi afectată în anumite boli. De asemenea, fizioterapia va duce și la conștientizarea posturii, ceea ce va determina o mai bună ținută.

Reintegrarea în activitățile normale


Cu ajutorul fizioterapiei se poate reveni la normalitate în timp relativ scurt. Evident, totul depinde de câte ședințe de fizioterapie este nevoie și de gravitatea afecțiunilor. Însă, fizioterapia realizată în conformitate cu planul de tratament întocmit de specialiști, și după vindecare, poate să reprezinte un plus pentru sănătatea pacienților de orice vârstă.

Minte sănătoasă în corp sănătos


Unul dintre beneficiile majore ale fizioterapiei asupra organismului este starea de bine pe care mișcarea fizică o are asupra organismului, dar și asupra psihicului, atunci când o persoană se simte bine în corpul său.

Servicii complete


Scopul fizioterapiei este acela de a asigura îmbunătățirea calității vieții pacienților, promovarea independenței și educarea pentru prevenirea recidivelor. Fizioterapeuții oferă soluții personalizate pacienților, dar și sfaturi și sugestii pentru ca oportunitățile să fie exploatate la capacitate maximă, iar vindecarea să fie completă. Sportivii apelează la fizioterapie când suferă accidentări, dar și când doresc să își sporească flexibilitatea și să aibă capacități fizice sporite.

Fizioterapia reprezintă un plan mixt de acțiuni cu terapii și proceduri diferite, menite să vină în ajutorul pacienților. Fizioterapeuții pot opta pentru variante complexe, totul fiind în corelare cu manifestările și afecțiunile fiecărui pacient. Indiferent de vârstă și problemă de sănătate, fizioterapeuții vor identifica cele mai bune metode de tratament pentru gestionarea durerilor și reabilitarea organismului pentru a reveni cât mai curând, dar în siguranță, la o viață normală.


Sursa foto: unsplash.com/photos/5uLbdKsUXMg