Ce simptome provoaca sindromul de tunel carpian?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMarti 14 februarie 2023
Vizualizari339

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nu toata lumea care sufera de sindrom de tunel carpian se confrunta cu acelasi set de simptome. Dar, in general, afectiunea poate fi distinsa de alte tulburari (cum ar fi tendinita incheieturii mainii) prin anumite senzatii la nivelul mainii si degetelor. Sindromul de tunel carpian este un tip de neuropatie de compresie care de obicei nu se amelioreaza de la sine. Asadar, ia masuri pentru a o trata inca de la aparitia primelor semne. Daca astepti pana cand afectiunea e in stare avansata, singura metoda ce te va ajuta sa scapi de simptomele suparatoare va fi operatia.

Simptomele sindromului de tunel carpian in stadiu incipient

Simptomele acestei tulburari sunt usor de identificat atunci cand sindromul de tunel carpian este la inceput. Primele semne sunt, de obicei:

  • amorteala si furnicaturi in primele 4 degete ale mainii (mai exact, in primele 3 degete si in prima jumatate a degetului IV);
  • durere in mana si in degete;
  • senzatie de soc electric in mana afectata;
  • slabiciune a mainii;
  • stangacie.

De regula, aceste simptome apar noaptea, atunci cand incerci sa dormi. De multe ori, durerea sau amorteala te pot trezi din somn. Simptomele pot continua astfel timp de aproximativ 3 luni. Ele pot escalada treptat sau pot deveni intense peste noapte. In acest stadiu, boala poate fi tinuta sub control prin metode conservatoare de tratament, cum ar fi purtarea unei atele pentru incheietura mainii, administrarea de medicamente antiinflamatoare si injectii cu corticosteroizi.

Simptomele sindromului de tunel carpian in stadiu mediu

Fara un tratament adecvat, simptomele sindromului de tunel carpian se agraveaza de obicei semnificativ in decurs de 6 luni. Dupa “etapa usoara” urmeaza “etapa moderata” si “etapa severa” a tulburarii. De regula, este dificil pentru medici sa identifice stadiul exact in acest moment. In timpul etapei usoare, simptomele sindromului de tunel carpian sunt tolerabile. Dar pe masura ce afectiunea avanseaza, amorteala, furnicaturile si durerea in palma si degete devin tot mai suparatoare.

Daca nu ai avut probleme functionale (cum ar fi pierderea fortei sau a dexteritatii) in stadiul de inceput, acum vei avea. Stadiul moderat sau avansat al sindromului de tunel carpian dureaza de obicei intre 3 si 9 luni. Durerea sau amorteala sunt intense. Dar multi pacienti reusesc sa isi tina sub control simptomele cu medicamente antiinflamatoare, aplicari de gheata, etc. Acestea insa ofera doar o usurare temporara. In timp, sensibilitatea la temperatura in degete (in special in varful degetelor) scade.

Majoritatea medicilor sustin ca, daca ai inceput sa iti pierzi sensibilitatea la temperatura, ai intrat in “stadiul sever” al sindromului de tunel carpian. Pacientii aflati in aceasta etapa sunt sfatuiti sa ia masuri de precautie atunci cand gatesc. Se stie ca pacientii cu simptome severe de sindrom de tunel carpian risca sa isi arda degetele din cauza pierderii sensibilitatii. In acest stadiu, medicii vor recomanda interventia chirurgicala. Aceasta consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si largirea in acest fel a calibrului canalului.

Simptomele sindromului de tunel carpian in cel mai avansat stadiu

In acest stadiu, toate simptomele sunt mult mai rele decat oricand. Cu toate acestea, durerea se diminueaza. Asta pentru ca fibrele nervoase care transporta informatii despre durere sunt in esenta moarte. Asta inseamna ca nu mai transporta semnale de durere catre creier. Acum, pacientul isi va pierde functia mainii. Degetul mare nu mai este capabil sa apuce, chiar si usor. De fapt, acesta este momentul in care muschiul policelui se atrofiaza. Vestea cea mai proasta a acestei etape este ca aproape nimic nu se mai poate face pentru tratarea afectiunii. Majoritatea medicilor nu vor incerca nici macar o interventie chirurgicala din cauza sanselor extrem de scazute de succes.