Cum alegi produsele potrivite pentru spălarea şi lustruirea maşinii? 4 criterii importante

Detalii

CategoriiAuto/moto
Taguridetailing auto, masini
Ultima actualizareJoi 26 mai 2022
Vizualizari385

Voteaza & Distribuie

Descriere

Spălarea şi lustruirea maşinii sunt gesturi pe care le faci și din raţiuni estetice, dar şi pentru a prelungi durata de viaţă a automobilului. Dacă îţi doreşti să nu depinzi de cozi, de programul spălătoriilor sau de calitatea serviciilor acestora, cel mai înţelept este să investeşti într-un kit personal de întreţinere a maşinii. Marele avantaj este că astfel vei avea prilejul de a controla calitatea produselor cu care maşina ta intră în contact. Iată câteva criterii importante de care trebuie să ţii cont înainte de a alege:

Avantajele unui aparat de spălat cu presiune

Aparatele de spălat cu presiune sunt o soluţie profesională pentru întreţinerea maşinii tale în regie proprie. Dacă locuieşti la casă, investiţia se justifică şi prin întrebuinţările multiple ale aparatului, de la spălarea aleilor, pavajelor, terasei, a pereţilor exteriori şi chiar a materialelor textile rezistente la presiune. Produsele sunt disponibile într-o gamă variată de dimensiuni, putere a motorului şi branduri. Avantajul unui WAP auto este că îi poţi ataşa mânerului un rezervor pentru şampon, spumarea făcându-se tot sub înaltă presiune. Astfel, aparatul are întrebuinţare completă, de la prespălare până la uscare. Debitul de apă, dimensiunea aparatului, lungimea furtunului şi a cablului de alimentare sunt aspecte de care trebuie să ţii cont pentru depozitarea şi utilizarea aparatului de spălat cu presiune.

Importanţa unui kit dedicat

Dacă nu doreşti să investeşti în aparatură profesională, va trebui să pregăteşti un kit pentru spălarea maşinii. Poţi începe cu o simplă găleată care îţi va fi de folos inclusiv pentru depozitarea produselor şi accesoriilor potrivite. Este important să le ai pe toate la îndemână, astfel încât atunci când începi să speli maşina să nu fii nevoit să te întorci în casă sau în garaj pentru un obiect pe care l-ai uitat. Specialiştii în detailing recomandă o găleată cu sită la bază, în special pentru clătirea cârpei cu care ştergi maşina. Astfel, urmele de murdărie vor rămâne depuse, prevenind riscul de a zgâria vopseaua.

Soluţia pentru spălare

Fiecare suprafaţă a maşinii trebuie tratată în parte. Aşa cum în casă foloseşti produse de curăţat pentru lemn, gresie, piatră, sticlă sau textile, şi automobilul trebuie tratat la fel. Pentru elementele de caroserie acoperite de vopsea ai nevoie de şampon special. Componentele din plastic şi cauciuc de la interior şi exterior se tratează cu produse care le prelungesc rezistenţa în faţa razelor soarelui şi a condiţiilor de vreme. Materialele textile trebuie aspirate şi curăţate cu perii speciale. Există o categorie de produse dedicate jantelor din tablă sau aliaj. Pentru parbriz, geamuri laterale şi lunetă poţi folosi soluţii clasice pentru curăţarea şi întreţinerea sticlei. Fabricate în Germania, produsele Koch Chemie pentru atelierele de detailing şi spălătorii auto au garanţia testării şi aprobării de către marii producători de automobile BMW, Mercedes-Benz, Audi şi Volkswagen.

Cum lustruieşti maşina


Partea finală a spălării – lustruirea – este esenţială pentru aspectul maşinii tale. De fiecare dată, trebuie să foloseşti cârpe sau lavete din microfibre ori piele naturală, care au capacitate sporită de stoarcere. Pentru a îmbunătăţi imaginea exterioară a vehiculului sau pentru mici retuşuri necesare, se recomandă aplicarea unui tratament de polish. Acesta poate fi făcut într-un atelier auto dedicat sau în regim Do It Yourself, cu ajutorul aparatului special şi al discurilor cu blană potrivite.

Aspectul maşinii tale creează o imagine care te reprezintă. De felul în care te îngrijeşti de curăţenia exterioară şi interioară a automobilului depinde durata de viaţă a vopselei, caroseriei şi componentelor din habitaclu. Alocă cel puţin o dată pe săptămână timpul necesar pentru o spălare temeinică şi vei vedea că, odată ce prinzi experienţă, timpul dedicat se va scurta.

Sursa foto: unsplash.com/photos/eP8h7YVhFHk