Cum funcționează un aparat de aer condiționat?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAparate aer conditionat
Ultima actualizareVineri 31 iulie 2020
Vizualizari735

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci când temperaturile din exterior fac ca în locuința ta să nu te mai simți confortabil și vrei să fie mai răcoare sau mai cald, cea mai simplă soluție este să apelezi la aparatele de climatizare. O modalitate foarte eficientă în sezonul cald sau cel rece, aerul condiționat se dovedește a fi cea mai simplă variantă pentru răcorirea sau încălzirea unui spațiu închis. Primul sistem funcțional de acest gen a apărut în 1908 și avea drept scop păstrarea umidității optime, răcirea camerelor în perioadele călduroase și încălzirea lor în sezonul rece. În prezent, cea mai importantă funcție a acestor aparate de aer condiționat este eliminarea excesului de căldură din interior și asigurarea unui climat plăcut. Iată cum funcționează un astfel de dispozitiv modern.

Ce este un aparat de aer condiționat?


Aparatul de aer condiționat reprezintă procesul de modificare a proprietăților aerului în scopul îmbunătățirii confortului termic. Cel mai des sunt folosite sisteme de tip “split”, ceea ce înseamnă că aparatul este compus din două elemente, unitatea exterioară și unitatea interioară. Contrar opiniei generale, aerul rece din încăpere nu provine din exterior deoarece nu există un transfer de aer între cele două unități ale aparatului. De asemenea, nici unitatea interioară nu produce aer rece, ci doar recirculă aerul cald dintr-un spațiu închis.

Care sunt componentele aparatului de aer condiționat?

Pentru a înțelege modul de funcționare al unui astfel de sistem este important să știi că totul pornește de la principiul fundamental care arată că se face un transfer de căldură de la o zonă caldă către una mai puțin caldă. În acest sens, aparatul de aer condiționat include o unitate exterioară ce cuprinde compresorul, condensatorul, ventilatorul și rezervorul pentru agentul refrigerant și o unitate interioară compusă din ventilator, vaporizator, filtru și elemente pentru control de la distanță. Ca agent refrigerant se utilizează fluorocarburi, cum este freonul, pentru a asigura caracteristicile necesare răcirii spațiului interior și absorbției căldurii.

Care este principiul de funcționare al aerului condiționat?


Procesul de răcire

Agentul refrigerant are proprietatea de-a trece de la starea solidă la cea gazoasă în anumite condiții și, astfel, facilitează transferul de căldură. În unitatea exterioară, freonul este rece în rezervor și se află în stare lichidă. Acesta este aspirat de compresor și comprimat până când temperatura este foarte ridicată și ajunge în vaporizatorul din unitatea interioară, respectiv un dispozitiv din țevi prin care circulă freonul. Apoi, agentul frigorific fierbinte, dar încă în stare gazoasă, este împins din compresor în condensator unde ventilatorul îl răcește cu ajutorul aerului exterior, îi permite să se condenseze și să revină la starea lichidă. Aflat încă sub presiune, freonul este trimis înapoi în vaporizator. Aerul cald din spațiul închis este atras cu ajutorul ventilatorului și suflat peste vaporizator, după care este eliberat din nou în încăpere ca aer rece. Prin urmare, la nivelul vaporizatorului are loc transferul de căldură de la aerul cald din interior către agentul refrigerant.

Este vorba de o răcire a aerului din interior sau mai degrabă o îndepărtare a căldurii. Pe măsură ce freonul preia căldura aerului din încăpere, acesta își pierde starea lichidă și se transformă într-un gaz rece cu o presiune mică, iar cum aparatul are circuit închis este necesar ca agentul refrigerant să ajungă iar un lichid rece, ca să înceapă un nou circuit de răcire. Totodată, în toată această operațiune, apa aflată în aer se condensează și este eliminată în exterior.

Procesul de încălzire

În cazul în care se dorește încălzirea unui spațiu, aparatul de aer condiționat inversează ciclul de răcire. Așadar, căldura este retrasă din aerul cald din exterior și eliberat în încăpere de unitatea interioară.

Fără îndoială, aparatul de aerul condiționat este un lux accesibil și o necesitate. În zilele caniculare, când aerul din casă sau din birou este aproape imposibil de respirat, un astfel de sistem este foarte util pentru a diminua efectele caniculei. Totuși, dispozitivul face minuni și când temperaturile de afară sunt scăzute, iar în interior este nevoie de căldură pentru un confort ridicat.

Sursa foto: image.freepik.com/free-photo/air-conditioning-decoration-interior_74190-6226.jpg