Cum să ai grijă de articulațiile tale la orice vârstă

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMarti 30 aprilie 2024
Vizualizari551

Voteaza & Distribuie

Descriere

Articulațiile sunt componente complexe alcătuite din elemente precum țesut fibros, cartilaj, ligamente și membrane, care leagă două sau mai multe oase împreună. Există aproximativ 360 de articulații în corpul uman, iar în funcție de localizare, articulațiile pot fi sinoviale, semi-mobile sau fixe. De-a lungul timpului, articulațiile se pot degrada din cauza procesului natural de îmbătrânire, dar este important să avem grijă de ele indiferent de vârstă, pentru a preveni complicațiile.

Iată cum pot să ai grijă de articulațiile tale la orice vârstă.

Tratează în mod corect afecțiunile articulațiilor


Pentru a avea grijă de sănătatea articulațiilor tale, tratează și gestionează corect afecțiunile preexistente prin respectarea regimului de tratament prescris de medicul specialist și urmează recomandările acestuia. Unele leziuni pot avea consecințe serioase asupra articulației și pot duce la complicații pe termen lung dacă nu este tratat corespunzător. Alte leziuni sunt considerate urgențe medicale, cum este cazul unui umăr dislocat, iar acest lucru necesită atenție medicală imediată. Prin gestionarea adecvată a afecțiunilor poți să ai grijă de sănătatea articulațiilor tale și să menții un confort general în viața de zi cu zi.

Menține o greutate optimă


Menținerea unei greutăți corporale sănătoase și optime ajută în mod semnificativ la menținerea sănătății articulațiilor. Excesul de greutate exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor, ceea ce crește riscul de deteriorare a acestora. Obezitatea și supraponderalitatea pot dulce la afecțiunile articulațiilor precum artroza glezna sau artroza genunchiului. Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase, dar și limitarea consumului de alimente procesate și bogate în zaharuri sau grăsimi, ajută la menținerea greutății corporale în limite normale și la reducerea presiunii asupra articulațiilor.

Efectuează regulat exerciții de întindere


Exercițiile de întindere contribuie la menținerea și îmbunătățirea flexibilității musculare și a mobilității articulațiilor. Acest lucru reduce și riscul apariției unor leziuni precum entorsa glezna și îmbunătățește funcția articulațiilor. Există diverse activități fizice care includ exerciții de întindere benefice pentru sănătatea articulațiilor. Printre acestea se numără pilates-ul, yoga sau Tai Chi-ul. De asemenea, alte opțiuni includ exercițiile simple de stretching sau chiar dansul. Aceste activități pot fi efectuate la orice vârstă, astfel promovând sănătatea generală a articulațiilor.

Poartă încălțămintea potrivită și confortabilă


Purtatul încălțămintei potrivite și confortabile ajută la îngrijirea articulațiilor, în special a celor de la nivelul picioarelor. O încălțăminte adecvată contribuie la distribuirea uniformă a presiunii asupra articulațiilor. Este recomandat să se evite purtatul pantofilor cu toc deoarece crește presiunea pe articulațiile de la nivelul picioarelor, în special articulațiile gleznelor. Acest lucru poate duce la suprasolicitarea acestor articulații și la creșterea riscului de apariție a leziunilor sau de dezvoltare a artrozei. Încălțămintea cu talpă plată sau cu un toc mic oferă o mai bună stabilitate și susținere pentru articulații în timpul activităților fizice, indiferent de vârsta pacienților.

Bibliografie:
· webmd.com, webmd.com/osteoarthritis/features/home-joint-care, accesat la 22.04.2024;
· arthritis.org, arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/joint-protection/16-joint-protection-tips, accesat la 22.04.2024;
· forthealthcare.com, forthealthcare.com/5-things-you-can-do-to-keep-your-joints-healthy/, accesat la 22.04.2024.

Sursa foto: Freepik.com