Curatenia exagerata - pericol pe copii

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3584

Voteaza & Distribuie

Descriere



copii in noroi


copii jucandu-se in noroi



Copiii de astazi s-ar putea sa fie mult prea curati pentru binele lor, sugereaza unele studii derulate in Marea Britanie. Se acumuleaza tot mai multe dovezi ca murdaria si germenii acumulati de copii la locurile lor de joaca de langa casa ii protejeaza, de fapt, de multe boli. Stilul de viata ultracurat creeaza vulnerabilitati, expunandu-i pe copii riscurilor de a contracta astma, eczeme, alergii si chiar diabet, toate acestea favorizate de o copilarie in care micutii rareori ajung sa se murdareasca in noroi, sa se joace in baltoace sau sa se joace cu animalele.



Unele cercetari sugereaza ca fara expunerea la germeni si murdarie in primii ani de viata, sistemul imunitar al copiilor nu invata sa puna sub control „invadatorii" precum praful si polenul. Acest lucru poate duce la declansarea, mai tarziu, in cursul vietii, a alergiilor si altor afectiuni. Indoparea cu antibiotice ar putea exacerba problemele. Ultimele studii in acest sens au fost efectuate de cercetatorii americani, care au examinat problema folosind soareci de laborator complet lipsiti de germeni, tinuti in custi sterile si hraniti cu mancare sterila.


Cercetatorii au constatat ca plamanii si intestinele soarecilor „curati" contineau, in numar exagerat de mare, anticorpi specifici astmei si problemelor digestive. Iar cand soarecii de laborator au astma si colita, acestea au aparut in forme mult mai severe decat de obicei, relateaza revista Science. In cele din urma, cercetatorii Facultatii de medicina de la Harvard au examinat ce s-a intamplat cu rozatoarele dupa ce au fost mutati din mediul steril si pusi in custile infestate cu germeni ai soarecilor obisnuiti. Soarecii mutati acolo la varsta adulta nu au devenit mai putin sensibili la boli, dar soarecii sterili, expusi murdariei si germenilor in primele saptamani de viata nu s-au imbolnavit mai mult decat soarecii crescuti de la bun inceput intr-un mediu normal. Acest lucru sugereaza ca exista un anumit interval de timp in care expunerea la murdarie si germeni are efecte pozitive.


Cercetatorul Richrard Blumberg afirma ca aceste studii arata importanta expunerii corecte la germeni si microbi, in primii ani de viata. El incearca sa localizeze acei germeni benefici, capabili sa ofere protectie. Un alt cercetator, britanicul Graham Rook, profesor de microbiologie la University College, Londra, afirma ca



„posibilitatea cea mai atractiva este sa ne dam seama cum opereaza acesti germeni in asa fel incat sa putem dezvolta medicamente si vaccinuri".



Oricum, el i-a indemnat pe parinti sa nu abandoneze standardele de igiena in incercarea de a-si ajuta copiii sa fie mai sanatosi. Abandonarea normelor de igiena ar putea „invita" alte afectiuni, specifice murdariei, declansate de alte microorganisme. Profesorul Rook a declarat ca



„ar fi periculos sa transmitem oamenilor ca pot sa fie mai lejeri cu regulile de igiena ca sa fie mai sanatosi".



Aceasta ipoteza a efectelor benefice a expunerii la germeni si murdaria acumulata la locurile de joaca a aparut in 1989, cand s-a observat ca alergia la fan e mai putin prezenta la copiii cu frati sau surori mai mari. S- a sugerat ca contractarea de germeni de la ei ofera o forma de protectie impotriva multor afectiuni, inclusiv a alergiilor copilariei.


Alte studii au dus la concluzia ca acei copii cu animale de companie in casa, ori care au crescut la tara, sunt mai protejati de boli. Asta si alergiile afecteaza circa 40% dintre copiii din orasele americane si europene si se pare ca o sansa de reducere a numarului celor afectati ar consta in revenirea la conditiile de joaca „de pe vremuri", cand copiii se murdareau, factorul expunerii la germeni fiind crucial pentru stimularea sistemului imunitar. Foarte multi adulti au probleme cu stomacul tocmai din cauza grijii excesive a parintilor care i-au impiedicat sa intre in contact cu germenii benefici in timpul copilariei.