De ce apare și cum poate fi prevenită alergia la ambrozie?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriAlergologie
Ultima actualizareVineri 10 decembrie 2021
Vizualizari393

Voteaza & Distribuie

Descriere

În fiecare an, în lunile august-octombrie, ambrozia face o mulțime de victime. Ambrozia este o plantă erbacee din familia Asteraceae, originară din America de Nord și Sud, dar care se întâlnește și în Europa. Deși planta se găsește, de obicei, la marginea orașelor, polenul produs de ambrozie se răspândește peste tot în aer. Acesta este apoi inhalat, producând simptome alergice în rândul persoanelor sensibile din punct de vedere imunologic. Simptomatologia este caracterizată de congestie nazală, rinoree, strănut, mâncărimi și iritații la nivelul ochilor, nasului și în gât. La apariția simptomelor, vizita la medic este esențială pentru un diagnostic corect. Iată ce poate cauza alergia la ambrozie și cum o poți preveni.

Cauzele alergiei la ambrozie


Alergia la ambrozie nu apare la oricine. În timp ce unele persoane nu au nicio reacție la polenul de ambrozie, altele prezintă semne și simptome severe de alergie. Diferența o face sistemul imunitar care reacționează în mod anormal în cel de-al doilea caz.

În mod normal, sistemul imunitar produce reacții în organism în momentul în care acesta intră în contact cu agenți patogeni (virusuri, bacterii, paraziți). Diferitele tipuri de reacții, cum ar fi cele de tip inflamator, au rolul de a elimina din corp agenții patogeni, însă provoacă în același timp simptome neplăcute. În cazul alergiei la ambrozie, sistemul imunitar confundă polenul de ambrozie cu un agent patogen și declanșează reacții pentru îndepărtarea acestuia din organism. Acest lucru duce la eliberarea histaminei, nivelul ridicat al acesteia fiind răspunzător de simptomele alergiei (nas înfundat, rinoree, mâncărimi nazale, strănut etc.).

Este important de știut că persoanele care prezintă alte tipuri de alergii, cum ar fi la alte tipuri de polen sau la acarieni, au un risc mai ridicat de a fi sensibili la ambrozie.

Prevenirea alergiei la ambrozie


Eliminarea alergiei propriu-zise la ambrozie nu este posibilă, deoarece aceasta depinde de funcționarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, alergia la ambrozie poate fi prevenită prin evitarea expunerii la alergen.

Ce poți face pentru a evita pe cât de mult posibil expunerea la ambrozie? Iată câteva măsuri:

  • Urmărește prognoza pentru polen: O metodă eficientă de a sta departe de ambrozie este să îți planifici activitățile în funcție de nivelul de polen din aer. Optează pentru activități la interior în zilele în care polenul de ambrozie din aer este ridicat.
  • Folosește purificatoare de aer sau aer condiționat cu filtru HEPA: Polenul de ambrozie poate ajunge în casă pe fereastră. Pentru filtrarea polenului, optează pentru un purificator sau un aparat de aer condiționat cu filtru HEPA.
  • Curăță-ți hainele și părul regulat: În zilele în care nivelul de polen este ridicat, spală-ți hainele și părul imediat ce intri în casă, pentru a îndepărta urmele de polen.
  • Folosește o plasă pentru polen: Există plase speciale pentru geamuri, care împiedică intrarea polenului de ambrozie în casă.
  • Curăță blana animalului de companie: Este important să îndepărtezi polenul și din blana animalului de companie, imediat ce acesta intră în casă. De asemenea, acesta nu ar trebui să stea pe patul în care dormi.
  • Aspiră mai des: Folosește aspiratorul mai des pentru îndepărtarea urmelor de polen din casă.
  • Poartă o pălărie și ochelari de soare: Pălăria și ochelarii de soare te pot ajuta să previi acumularea polenului în păr sau contactul acestuia cu ochii.
  • Evită uscarea rufelor afară: Utilizează un uscător pentru rufe în loc să întinzi hainele în aer liber.

Tratamentul alergiei la ambrozie


Dacă simptomele alergiei la ambrozie au apărut deja, primul pas este să mergi la medic pentru un diagnostic și un tratament corespunzător. Poate fi nevoie de investigații în cabinetul de alergologie, în cazul în care nu ai un diagnostic cert. Medicul îți poate prescrie medicamente precum:

  • antihistaminice cu administrare orală
  • spray-uri nazale
  • picături pentru ochi
  • vaccin antialergic.

În concluzie, alergia la ambrozie este o problemă comună la finalul verii și la începutul toamnei. Dacă suferi de acest tip de alergie, ia în considerare metodele de prevenție și urmează tratamentul prescris de medic.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/ambrozie-plante-camp-rugina-frunze-6538597/