De ce este importantă securitatea cibernetică: 5 motive

Detalii

CategoriiIT, Stiinta
Taguriit
Ultima actualizareLuni 14 februarie 2022
Vizualizari456

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atacurile cibernetice și criminalitatea informatică sunt tot mai răspândite în întreaga lume. Cum tot mai multe sectoare de activitate au devenit dependente de tehnologiile digitale, atacurile sunt mai elaborate. De aceea și metodele de securizare, mai ales în cazul firmelor, trebuie să fie complexe. Serviciile propuse de firmele specializate acoperă toate nevoile.

Pregătirea în materie de securitate cibernetică trebuie să acopere toate aspectele pentru a se putea crea un un spațiu cibernetic securizat. Consiliul European vorbește despre spațiul cibernetic ca fiind al “cincilea câmp de luptă”. Securitatea cibernetică înseamnă aplicarea unor măsuri și programe de protecție pentru tot ceea ce reprezintă date cu caracter personal în cadrul unei companii, dar și pentru clienții acesteia.

1. Copii de rezervă

Activitatea firmelor se desfășoară predominant în mediul online. Copiile de rezervă sunt esențiale și reprezintă o metodă utilă și necesară de securizare a tuturor informațiilor firmei, angajaților și clienților. Dacă actualizările sunt făcute periodic, copiile de rezervă vor păstra informațiile bazei de date, indiferent de problemele cu care compania se poate confrunta la un moment dat, pentru a putea fi restaurate și refolosite.

Păstrarea datelor și a copiilor de rezervă trebuie să se facă de către firme specializate, care pot oferi soluții complete, în funcție de specificul activității. O variantă ar fi https://www.gts.ro/ro/virtual-hosting-environment, soluție personalizată ce vă oferă control deplin asupra propriului data center virtual. Un alt aspect de care ar trebui să țineți cont este criptarea copiilor de rezervă, în anumite situații.

2. Dublă autentificare

Toate conturile firmei ar trebui să aibă parole și fiecare angajat în parte trebuie să se autentifice cu parola proprie, chiar dacă folosesc anumite dispozitive la comun. Nu uitați că o parolă puternică este cea care are minimum 14 caractere, dintre care cel puțin o literă mare, un simbol special și o cifră. În plus, securizarea conturilor vine și din autentificarea în doi pași, căreia ar trebui să i se adauge și schimbarea periodică a parolelor.

3. Securizarea tuturor dispozitivelor

Website-ul care găzduiește compania, dispozitivele pe care se lucrează și care au atașate mail-uri de serviciu - toate trebuie să beneficieze de securizare. Actualizările trebuie realizate permanent, mai ales că versiunile învechite sunt vulnerabile, ușor de spart de infractorii cibernetici. Este mai bine să preveniți, decât să riscați să pierdeți date ale clienților sau chiar să nu mai puteți folosi propriul site. Securizarea datelor și a dispozitivelor firmei vor aduce siguranța necesară clienților și partenerilor de afaceri, pentru un business de succes.

4. Certificate SSL

La ce anume se referă obținerea certificatului SSL? Este o modalitate de criptare a informațiilor, astfel încât datele să poată fi decriptate doar de serverul la care trebuie să ajungă, fără a suferi modificări și fără a putea fi furate. Certificatul SSL oferă protecție, confidențialitatea datelor și siguranța unei conexiuni, marele avantaj fiind acela că site-urile care au această tehnologie sunt bine poziționate atunci când sunt căutate pe Google.

5. Instruirea angajaților

Cea mai simplă și des utilizată metodă de comunicare între firmă și clienți este mail-ul. De multe ori aceasta este și poarta de acces prin care este testată vulnerabilitatea unui sistem de către infractorii cibernetici. De aceea este vital ca angajații să știe să nu deschidă e-mailuri suspecte, cu sursă necunoscută și nici să acceseze linkuri neautorizate.

Puteți impune, ca normă de conduită internă, ca navigarea pe internet, pe site-urile de socializare, să nu se facă de pe dispozitivele companiei, astfel încât angajații să nu introducă un virus accidental. Instruirea angajaților cu privire la ce ar trebui să le pară suspect și ce cale să urmeze pentru a nu deveni ținta unor atacuri cibernetice, este mai mult decât o necesitate, în era tehnologiei.

Securitatea cibernetică trebuie să fie o prioritate pentru toate companiile, astfel încât protecția în fața amenințărilor să fie realizată, iar afacerea să nu fie afectată. Confidențialitatea datelor clienților este esențială, iar securizarea afacerii înseamnă o investiție și un exercițiu de imagine, pe care clienții le vor aprecia.

Sursa foto: pixabay.com/illustrations/binary-zero-one-cyber-design-3441010/