Demineralizarea dinților la copii

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricabinet stomatologic, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareMarti 14 februarie 2023
Vizualizari581

Voteaza & Distribuie

Descriere

Care sunt cauzele demineralizării dinților copiilor?

Demineralizarea dinților este semnalul care prevestește apariția cariilor. Aceasta apărea atât la adulți, cât și la copii. În cazul copiilor, acest fenomen poate afecta inclusiv dinții temporari, nu doar pe cei permanenți. Află în cele ce urmează care sunt cauzele demineralizării dinților la copii, care sunt metodele de tratament efectuate de către medicul dentist și cum o putem preveni sau trata.

Ce reprezintă?


Demineralizarea dinților este o etapă din procesul care duce la formarea cariilor. Aceasta reprezintă erodarea smalțului dinților și este caracterizată prin apariția unor pete albe calcaroase pe suprafețele dentare. Acest fenomen poate apărea din cauze genetice, dar și în urma expunerii repetate a dinților la acizi din salivă, proveniți din mâncare sau băuturi. Dacă nu se apelează la timp la ajutorul medicului dentist, aceste pete albe ajung să capete o culoare închisă, iar suprafața dintelui va fi din ce în ce mai afectată. În cazul demineralizării dinților temporari, mersul la o clinică de stomatologie este extrem de important pentru ca rădăcinile celor permanenți să nu fie afectate.

Care sunt cele mai frecvente cauze care provoacă demineralizarea?


Cauzele demineralizării dinților pot fi reprezentate de mai mulți factori, atât de natură genetică, cât și care privesc alimentația și igiena orală. O parte din aceștia pot fi:

  • lipsa fluorului din organism
  • aportul de vitamine (în special de vitamina D)
  • acumularea de placă bacteriană
  • igiena dentară necorespunzătoare, mai ales în cazul purtării unui aparat dentar
  • sucurile de citrice, în special de lămâie
  • băuturile carbogazoase
  • traumatismele dentare netratate.

Metode de tratament disponibile în clinicile de stomatologie

Este important pentru sănătatea orală a micuților să fie duși la o clinică de stomatologie copii încă de la primele pete observate pe dinți. Medicul dentist va putea monitoriza starea demineralizării și va putea stopa evoluția viitoarei carii prin aplicarea unor geluri sau creme pe bază de fluor. Totodată, un specialist dintr-un cabinet de stomatologie pentru copii poate ajuta inclusiv la menținerea sănătății orale prin periaje profesionale periodice, cu scopul de a reduce placa bacteriană de la nivelul smalțului.

Să nu uităm, însă, că eforturile stomatologilor vor fi în zadar dacă nu se respectă o igienă orală corectă zi de zi acasă. Cei mici trebuie învățați încă de la vârste fragede despre importanța periajului. Dentistul poate oferi sfaturi utile privind diverse modalități extrem de eficiente prin care copilul poate fi educat în această direcție.