Este nevoie de operație pentru a trata stenoza lombară?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriNeurochirurgie, sanatate
Ultima actualizareJoi 28 aprilie 2022
Vizualizari494

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cum scăpăm de durerile cauzate de stenoza lombară?

Durerile de spate sunt extrem de neplăcute și ne pot afecta semnificativ viața de zi cu zi. Atunci când sunt cauzate de diferite afecțiuni ale coloanei vertebrale, durerea poate fi una constantă și nu se ameliorează de la o zi la alta, aspect care necesită efectuarea unui consult de specialitate.

Afecțiunile la nivelul coloanei vertebrale pot apărea din diverse cauze - traumatisme, factori ereditari sau chiar din cauza înaintării în vârstă. Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni de acest gen este stenoza lombara. În acest articol, vă invităm să aflați care sunt simptomele acestei afecțiuni și dacă este nevoie sau nu de o intervenție chirurgicală pentru tratarea acesteia.

Ce este și care sunt simptomele stenozei lombare?

Stenoza lombară este o boală degenerativă a coloanei vertebrale și apare ca și urmare a îngustării canalului spinal, în cadrul căruia se adăpostesc nervii spinali. Atunci când acest canal se îngustează, se exercită o presiune a nervilor și „sufocarea” acestora, ceea ce cauzează dureri de spate, picioare și nu numai.

Cele mai întâlnite simptome ale stenozei lombare sunt:

  • durere radiculară - care pleacă din partea inferioară a spatelui în fese și picior;
  • radiculopatie lombară - furnicături, slăbiciune sau amorțeală care iradiază din partea inferioară a spatelui în fese și picior;
  • claudicație neurogenă - durere care afectează ambele picioare în timpul mersului pentru o perioadă mai lungă de timp, sau chiar pierderea coordonării, dezechilibrul în timpul mersului sau amorțeala.

Este necesară operația pentru tratarea stenozei?


Este bine de știut că pacienții care se confruntă cu stenoza lombară nu sunt trimiși direct în cabinetele specialiștilor de neurochirurgie. Deși tratamentele non-chirurgicale nu vor schimba structura coloanei vertebrale și nici nu vor elimina „ciupitul nervilor”, acestea vor ajuta la ameliorarea simptomelor.

Medicii specialiști recomandă inițial tuturor pacienților fizioterapia și exercițiile la domiciliu pentru întărirea mușchilor spatelui. Prin îmbunătățirea forței musculare, a rezistenței și a flexibilității, durerea poate fi atenuată, iar astfel activitățile zilnice nu vor mai avea de suferit. În funcție de nevoia pacientului, medicul mai poate prescrie medicamente antiinflamatoare.

Dacă nu se observă îmbunătățiri în urma metodelor menționate anterior, intervențiile de neurochirurgie pot oferi un rezultat mai bun. Aceste intervenții nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru pacienți. În ultimii ani s-au dezvoltat inclusiv proceduri de neurochirurgie minim invazive, prin care medicul poate ameliora presiunea de la nivelul coloanei într-o manieră lipsită de riscuri și cu un timp de recuperare mai scurt pentru pacient.

Așadar, operația pentru tratarea stenozei lombare se recomandă doar în cazurile avansate, când metodele non-chirurgicale nu oferă rezultatele dorite.