Feminismul

Detalii

CategoriiSocial
TaguriIstorie
Ultima actualizareSambata 18 martie 2023
Vizualizari6078

Voteaza & Distribuie

Descriere

Din vremuri stravechi, femeile au fost tinute in urma de catre societate. Ele aveau grija de casa, aduceau copiii pe lume si gateau pentru toata lumea, insa nu primeau respectul si importanta cuvenita. Fiind prinse in cultul domestic, femeile nu au avut nici o sansa sa dezvolte alt talent in afara treburilor casnice. Ele nu aveau nimic de spus in luarea deciziilor in cadrul familiei sau in societate. Pentru a impiedica toate aceste conventii ale societatii si pentru a le acorda femeilor drepturi egale cu cele ale barbatilor, a inceput o miscare sociala, numita feminism.

Definitia feminismului

Feminismul poate fi definit ca o filozofie care promoveaza drepturi egale pentru femei, in sfera sociala, economica si politica. Potrivit acestei filozofii, la fel cum munca barbatilor este apreciata si valorata, la fel ar trebui sa fie luate in considerare si contributiile femeilor. Toti cei care cred in aceasta filozofie, indiferent de varsta sau sex, sunt considerati a fi feministi. Feministii cer drepturi egale pentru toti, indiferent de sex, varsta, stare materiala, situatie matrimoniala si preferinte sexuale.

Teoriile feminismului


Exista de fapt trei teorii privitoare la feminism: feminismul cultural, feminismul individualist si feminismul radical. Teoria feminismului cultural spune ca exista anumite diferente biologice dintre femei si barbati si din aceasta cauza exista diferente si in personalitatile lor. Aceste diferente ar trebui sa fie apreciate de catre societate si nu ar trebui privite ca slabiciuni ale femeilor.

Teoria feminismului individualist se axeaza pe libertatea, independenta, drepturile si autonomia femeilor fata de conventiile societatii. Cea de-a treia teorie, feminismul radical, spune ca diferenta dintre sexe se datoreaza atat diferentelor biologice, cat si culturii si normelor sociatatii. Ambele sexe trebuie sa se rupa de diferentele create de cultura, pentru ca schimbari pozitive sa aiba loc.

Miscarea feminista

Feminismul este o miscare sociala ce isi are originile in secolul XIX cand femeile au inceput sa lupte pentru drepturi egale cu ale barbatilor. Pe la sfarsitul secolului XIX, femeile au inceput sa ceara drept la vot. Abia in anul 1918 s-a acordat drept la vot femeilor peste 30 de ani care detineau o proprietate.

Istoria femenismului se imparte in 3 perioade, care sunt cunoscute sub numele de "valurile feminismului". Primul val, a inceput in secolul al XIX-lea. Al doiea val a avut loc intre 1960 si 1990. In acest timp, femeile au cerut drepturi sociale si economice. Ele vroiau acelasi salariu ca si barbatii. Anumite probleme ale femeilor, precum procrearea, reproducerea si sexualitatea lor, au fost evidentiate de feministele acestei perioade.

Al treilea val este feminismul de azi. A inceput in 1990 si devine si mai puternic. In ziua de azi, drepturile femeilor s-au schimbat foarte mult. Acum femeile cer drepturi pentru acele femei care sunt dezavantajate, precum negresele, femeile cu un venit mic, lesbiene sau pentru transexuali ce au devenit femei.

In ziua de azi, "umanismul" a luat locul "feminismului", o data ce multe femei s-au declarat umaniste. Umanismul este de fapt o perspectiva mai larga a feminismului, umanistii crezand in egalitate, respect si drepturi, pentru toata lumea.