Fluorul si fluorizarea. Beneficii si riscuri

Detalii

CategoriiSanatate
Taguribacterie, gingivita, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareDuminica 17 mai 2015
Vizualizari1468

Voteaza & Distribuie

Descriere

In prezent, exista o multitudine de pareri divergente privind beneficiile si riscurile administrarii fluorului si a fluorizarii apei. O serie de articole de specialitate discuta oportunitatea administrarii fluorului la copii precum si riscurile fluorizarii apei. Vom incerca sa discutam cateva aspecte importante.

Care sunt beneficiile administrarii fluorului ?
Fluorul intareste smaltul dintilor si il face mai rezistent la aparitia cariilor. De asemenea, fluorul scade cantitatea de acizi pe care bacteriile din cavitatea bucala il produc si ajuta la remineralizarea smaltului.

Cum actioneaza fluorul ?
Smaltul este alcatuit in principal din cristale minerale situate una langa alta, numite cristale de hidroxiapatita. In perioada de formare a dintilor, fluorul este absorbit cu usurinta in smaltul acestora. Aici, fluorul se combina cu cristalele de hidroxiapatita ducand la aparitia unor cristale mai mari si mai rezistente (cristale de fluoroapatita). In acest fel, duritatea smaltului va creste, iar acesta devine mult mai rezistent la procesele de demineralizare acida (care duc la aparitia cariilor). Si adultii beneficiaza de efectele benefice ale fluorului. Cand bacteriile din placa dentara ataca smaltul, se va produce o demineralizare a acestuia. Aceasta demineralizare reprezinta primul pas in evolutia cariei dentare. Minerale precum fluorul sunt redepozitate in stratul de smalt ajutand la remineralizarea acestuia si oprirea procesului carios in cazul in care cariile sunt mici si incipiente.

Care sunt cele mai importante surse de fluor ?
Fluorul este un mineral care se gaseste in apa potabila precum si in numeroase alimente. Cantitatea de fluor din apa variaza in functie de regiune. In multe regiuni ale globului s-a realizat o fluorizare artificiala a apei potabile pentru a asigura un aport suficient de fluor. Aceasta fluorizare a apei este indelung discutata cu atat mai mult cu cat, din pacate, nu in toate regiunile fluorizarea apei s-a efectuat corect. In afara surselor naturale, fluorul mai poate fi aplicat si direct pe suprafata dintilor cu ajutorul pastelor de dinti fluorizate sau al apelor de gura. Suplimentele cu fluor se prezinta sub forma de pastile (Zymafluor) sau solutii si sunt prescrise de medicul stomatolog in special copiilor. Metodele de fluorizare profesionala sunt aplicate la cabinetul stomatologic sub forma unor geluri sau lacuri care sunt lasate in contact direct cu dintii pentru o anumita perioada. Acestea contin o cantitate mai mare de fluor decat pastele de dinti sau apele de gura.

Cand este important aportul de fluor?
Aportul de fluor poate fi benefic la orice varsta dar este cu atat mai important in perioada de crestere cand fluorul este absorbit mult mai usor in interiorul smaltului. In cazul copiilor, medicul stomatolog va prescrie cantitatea suplimentara de fluor bazandu-se pe concentratia fluorului din apa din acea regiune precum si pe aportul de fluor din alte alimente. Cele mai frecvente efecte secundare apar cand se administreaza suplimente de fluor intr-o regiune in care apa este deja fluorizata sau daca copii inghit accidental paste de dinti fluorurate sau isi asigura un aport prea mare de fluor din alte alimente (in mod normal, aportul zilnic de fluor la copii este de 0.5-1 g/zi in functie de varsta copilului).

In perioada adulta aportul de fluor se realizeaza in special din paste de dinti sau ape de gura precum si prin aplicarea metodelor profesionale de fluorizare. Exista afectiuni care pot creste riscul aparitiei cariilor, caz in care este bine sa se considere un tratament de fluorizare suplimentar:

  • Gura uscata sau xerostomia este o afectiune caracterizata prin scaderea cantitatii de saliva. Saliva este agentul natural de curatire al cavitatii bucale; in lipsa acesteia, creste riscul aparitiei cariilor.
  • Retractia gingivala poate aparea in afectiuni precum gingivita sau paradontoza. Aceasta poate expune zone din suprafata radacinii care sunt mult mai sensibile la atacul cariilor.
  • In cazul lucrarilor dentare sau al aparatelor ortodontice, cariile pot aparea mai ales in locul unde lucrarea "intalneste" dintele sau in jurul crosetelor sau altor sisteme de ancorare care se sprijina pe dinti

Multi medici stomatologi aplica tratamente de fluorizare profesionala in cadrul controalelor periodice.

Care sunt efectele secundare ale fluorului?
Cel mai intalnit efect secundar este fluoroza. Fluoroza se caracterizeaza prin aparitia unor pete galbui sau albicioase (in cazuri mai severe chiar maronii) pe suprafata dintilor. Fluoroza severa poate afecta si alte organe (oase, ficat). Fluoroza apare mai des la copii si se datoreaza ingerarii unor cantitati prea mari de fluor. Din aceste motive, este foarte importanta respectarea exacta a indicatiilor medicului stomatolog privind cantitatea zilnica de fluor. Supravegherea parintilor in timpul periajului este importanta pentru a preveni inghitirea accidentala de paste de dinti fluorurate.

Concluzii
In general, majoritatea specialistilor sunt de acord ca fluorul are un efect benefic asupra sanatatii dentare si nu are efecte asupra sanatatii generale cu conditia sa fie administrat corect. Dupa cum am amintit, consultarea medicului stomatolog inainte de a incepe orice tratament de fluorizare este obligatorie. Acesta va prescrie cantitatea optima de fluor in cazul copiilor si va interveni daca apar orice reactii nedorite.