Generatia de ieri si de azi - ce prefera tinerii ca prim job?

Detalii

CategoriiRegional
Tagurijob, Locuri de munca
Ultima actualizareMiercuri 15 decembrie 2021
Vizualizari486

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca ati iesi de pe bancile scolii, ce ati alege ca primul job? Tinerii din ziua de astazi sunt mai atrasi ca oricand de tot ce inseamna tehnologie si posibilitatea de a lucra smart, putin si eficient. Castiguri multe in timp scurt isi doresc toti. Insa cum reusesc sa faca asta?

Intr-adevar, mare parte din piata muncii inca merge pe stilul invechit. Angajatorii cer experienta, culmea, cand tinerii au mai degraba mult entuziasm si mai putine cunostinte practice. Ceea ce, evident, descurajeaza pe tinerii la inceput de drum in campul muncii. Pentru ca mereu vor fi diferente foarte mari intre generatii, fata de generatiile anterioare tinerii acum prefera poate chiar ca prim job un loc in cadrul unui salon de videochat Bucuresti. Suna promitator, in conditiile in care online-ul favorizeaza munca de la distanta, totul se rezuma doar la date-uri in online si se adreseaza publicului masculin de peste hotare.

Ce joburi sunt dorite la prima experienta de munca?

Daca intr-o perioada a imparti pliante era un job de vara pe care mare parte din tineri o acceptau, acum poate doar livrarea lor la locuinte mai este luata un calcul. Tinerii sunt prea putini dispusi sa faca zilnic kilometri prin cartiere, carand in acelasi timp pliante printate.

Sunt insa foarte atrasi de zona digitala, deci de job-urile online. In acest sens, vor cauta un job la studiouri precum Prime Studios - cu pagina oficiala Prime-studios.ro - sau vor accepta sondaje online, sa participe la campanii publicitare diverse. Si de ce nu ar face asta? Pot munci din confortul casei, cu un dispozitiv conectat la internet sau din studio, din intimitatea camerei lor, amenajata corespunzator.

Mai mult decat atat, estimarile facute in randul recrutatilor, de catre platformele de profil, arata ca tanara generatie are interes sporit in domenii precum: constructii, vanzari, productie si industria ospitaliera.

Generatia de ieri si de azi - intre asteptari si realitate

Angajatul din generatia tanara nu se mai gandeste la perspective precum a fi parte dintr-o echipa ani si ani. Nu se vede muncind pana la pensie in acelasi loc. Asta si pentru ca angajatorul nu isi permite, pe de-o parte, sa mentina salariatul la un nivel tot mai crescut din punct de vedere al venitului si facilitatilor oferite. Mizeaza asadar pe nou-veniti, platiti mai putin. Desigur, nu in orice domeniu se aplica asta.

Sa ne raportam la castiguri. Chiar daca sunt la primul job, tinerii intre 18 si 25 de ani - estimativ aceasta fiind categoria de varsta la care un tanar isi cauta un job, primul sau job - au asteptari salariale intre 2.100 si 2.500 de lei, indiferent de lipsa de experienta intr-un domeniu. Depinde insa si de ce zona din tara vorbim. Actualmente acesta nu este salariul minim pe economie in Romania, ci este mai scazut. Asadar, pretentii sunt.

Un motiv in plus sa nu accepte orice tip de job, generatia tanara mai este diferita dintr-un anumit punct de vedere. Este vorba de preferinta de a nu perpetua vorbele din popor si de a nu mai fi sub influenta puternica a unor valori invechite. Ce o sa spuna lumea si ma faci de rusine sunt celebrele dogme pe care parintii din vremea comunismului le-au avut in vedere.

Altfel spus, generatia tanara are mai mult ca oricand acces la informatie, compara salariile in functie de nivel, de zona, de oras, de pregatire. Nu se mai lasa influentat de ce este disponibil pe piata si atat. Prefera oricand sa lase dezinhibitiile la o parte si chiar daca ar presupune expunere in mediul online, nu va refuza vehement. In fond, din aceste tipuri de job-uri se invart bani frumosi.

Adaugam la lista aceasta si interesul pentru propriul business. Tinerii din ziua de astazi sunt fie bine intentionati, ajung influenceri si demonstreaza ca online-ul si tehnologia le poate aduce faima. Fie chiar au si resurse financiare incat sa inceapa propriul business. Din nou, mizeaza mult pe online, pentru a-si face promovarea necesara spre exemplu.

Daca din online am reusit sa facem un mod de viata si iata un mod de lucru, nu ne mai mira ca primul job pentru generatia tanara este de fapt unul atipic.

Sursa foto: officechai.com