Ghidul durerilor musculare și articulare

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareDuminica 27 martie 2022
Vizualizari518

Voteaza & Distribuie

Descriere

De-a lungul vieții, durerile musculare și articulare sunt inevitabile, devenind mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă. Fie că este vorba de glezne, genunchi, șolduri, spate, fie de umeri, gât sau mâini, aceste dureri creează senzația de imobilitate și este important să cunoașteți cum puteți să le ameliorați. În funcție de cauza care provoacă durerea, aceasta poate fi eliminată permanent sau atenuată într-o măsură tolerabilă care să nu afecteze calitatea vieții. Dacă vă confruntați cu dureri musculare și articulare severe, vă rugăm să consultați un medic specialist.

Dacă doriți să vă informați cu privire la aceste dureri înainte de vizita medicală, v-am pregătit un mic ghid:

Ce sunt durerile musculare și articulare?

Durerile musculare sunt descrise ca o senzație de durere înțepătoare, fiind frecvent acompaniate de spasme sau crampe musculare și de slăbirea capacității mușchiului afectat. Activitatea fizică poate ajuta în anumite cazuri ameliorarea durerilor musculare, dar poate agrava durerile articulare dacă motivul acestor dureri nu este identificat și tratat corespunzător. Durerile articulare sunt resimțite intens în momentul în care organismul dumneavoastră se află în repaus și tind să fie însoțite de o senzație de imobilitate și rigiditate și umflarea zonelor respective. Cea mai comună formă de dureri musculare și articulare sunt durerile resimțite în partea lombară.

Care sunt cauzele durerilor musculare și articulare?

Cauzele durerilor musculare și articulare pot fi legate de activitatea fizică, fie că este vorba de sedentarism, adică lipsa de activitate care duce la o slăbire a mușchilor și tendoanelor, fie de activitatea fizică intensivă sau mișcările repetitive care duc la uzura acestora în timp. Cea mai frecventă cauză a durerilor musculare și articulare este rănirea oaselor, ligamentelor, tendoanelor, cartilajelor sau nervilor ca urmare a unui accident de mașină, căderilor de la distanțe înalte, fracturilor, entorselor sau luxațiilor.

Un stil de viață nesănătos și dezorganizat care implică lipsa somnului, stresul excesiv, deshidratarea pe perioade îndelungate, consumul de substanțe nocive și alcool sau deficiențele de vitamine pot duce la dureri musculare și articulare. În același timp, acest tip de dureri poate fi provocat de afecțiuni mult mai grave care se ascund în organism: sindromul oboselii cronice, fibromialgie, artrită, lupus, boala Lyme, scleroza multiplă și chiar anemia, depresia și anxietatea.

Cum se tratează durerile musculare și articulare?

Este foarte important să discutați cu medicul dumneavoastră despre senzațiile de durere pe care le resimțiți la nivelul mușchilor și articulațiilor. Durerile intense, frecvente, precum și locul în care apar pot indica o altă afecțiune față de durerile mai slabe care se simt în anumite situații. Discutați cu medicul despre tratamentele adjuvante în cazul durerilor musculare și articulare care vă pot ajuta să aveți grijă de organismul dumneavoastră zi de zi.

În funcție de tipul de durere, medicul vă poate prescrie un tratament medicamentos pentru ameliorare sau vă poate îndruma către fizioterapie, tratamente complementare și alternative. În cazuri foarte rare, medicul dumneavoastră vă poate propune o intervenție chirurgicală.

Disclaimer: Nu există suficiente dovezi științifice care să ateste că tratamentele adjuvante, suplimentele alimentare, ceaiurile naturale etc. pot ameliora o afecțiune și pot îmbunătăți calitatea vieții.


Sursa foto: shutterstock_1492613306.jpg