Iata in ce situatii se foloseste un variator de turatie mecanic, hidraulic, respectiv cu fulii

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 15 martie 2022
Vizualizari825

Voteaza & Distribuie

Descriere

Motoarele electrice sunt mecanisme foarte populare atat la nivel industrial, cat si la nivel casnic. Acestea ofera o multime de beneficii, contribuind la procese de productie sau sisteme de transporturi si reparatie dintre cele mai complexe. Pentru a putea functiona in mod corect si pentru a oferi intotdeauna randamentul scontat, motoarele electrice au nevoie si de accesorii specifice, asa cum este un variator de turatie.

Exista mai multe tipuri de variatoare care pot fi achizitionate de pe piata. Este vorba despre variatoare mecanice, hidraulice si variatoare cu fulii. In functie de destinatia de utilizare, o anumita categorie poate sa fie cea mai potrivita. In cele ce urmeaza, vei descoperi in detaliu ce face un variator si cum trebuie sa il alegi, pentru a obtine randament maxim si eficienta garantata.

Ce este si cum actioneaza un variator de turatie?

Motorul electric este un dispozitiv care genereaza forta mecanica, in baza energiei electrice. Viteza miscarilor este una constanta, in conditii normale. Acest lucru nu este potrivit pentru orice aplicatie, deoarece fiecare sistem care utilizeaza un motor electric poate avea nevoie de viteza care sa alterneze.

Aici intervine rolul unui variator de turatie, care are menirea de a permite schimbarile vitezei prin turatiile motorului. Concret, variatorul functioneaza in bucla inchisa sau deschisa, in functie de viteza pe care o poate dezvolta motorul.

Variatoarele in bucla deschisa estimeaza viteza printr-un microprocesor, in functie de cantitatea de curent electric folosita de motor. Ele se folosesc la frecvente mari. Variatoarele in bucla inchisa sunt folosite la frecvente reduse. Acestea necesita encodere montate pe motor, care transmit catre microprocesor informatii despre viteza dezvoltata in timp real de dispozitiv.

Variatorul permite ajustarea turatiilor in functie de nevoi si eficientizeaza modul de functionare si impactul unui motor electric, in orice aplicatie. Totodata, el protejeaza motorul de socuri si contribuie la rationalizarea si eficientizarea consumului de energie electrica. Totul depinde si de tipul de variator de turatie pe care il alegi.

Variator mecanic, hidraulic sau cu fulii?

Variatorul mecanic este foarte util in relatie cu motoarele care au o putere de pana la 10 CP. Se utilizeaza in aplicatii precum masinariile de prelucrare a lemnului si sticlei, echipamente din industria hartiei si a tiparirii, echipamente din industria textila, precum si in instalatiile ceramice. Sunt foarte des intalnite si in structuri precum masinile de ambalat sau instalatiile de reciclare.

Variatorul hidraulic ofera si el o gama larga de variatii de viteza si reprezinta o solutie foarte fiabila. Tocmai de aceea, se utilizeaza in aplicatii precum pompele, echipamentele din industria petrolului si a gazelor, masinile autopropulsate, dar si mixere, malaxoare sau snecuri.

Variatorul de turatie cu fulii ofera posibilitatea de control al vitezei de la distanta. Ele pot fi personalizate in asa fel incat sa poata oferi variante de comenzi motorizate, interfata pentru cilindri pneumatici sau comenzi hidraulice. Se utilizeaza pe motoarele electrice cu capacitati de pana la 300 CP, precum cele utilizate pe vehicule precum ATV-urile.

Variatoarele de turatie sunt, asadar, dispozitive capabile sa ajute la functionarea eficienta a unor aplicatii foarte variate. Pe AllIndustrial.ro gasesti solutii de variatoare la preturi excelente, potrivite nevoilor tale. Investeste in calitate si bucura-te de motoare electrice mai eficiente si rezistente in timp!