Idealul de frumusete si feminitate

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6400

Voteaza & Distribuie

Descriere

Idealul de frumusete n-a fost dintotdeauna cel pe ca care il stim noi astazi. Poate ati auzit sau nu, dar prin secolele trecute, o femeie slaba sau cu silueta, cum spunem noi azi, era considerata bolnava si aproape urata. Pentru ca domnii preferau femeile cu forme generoase, cu pielea alba si zdravene. In ziua de azi, abia daca putem enumera 5 vedete "cu greutate" care sa nu isi fi schimbat alura de dragul luminilor reflectoarelor.

Femeia cu forme si curbe generoase era simbolul femeii-mama, un simbol de netagaduit al fertilitatii si al sanatatii. In secolele XX si XXI, aceasta imagine este greu de acceptat, atat de barbati cat si de femei. Privind in urma, pana in societatea antica greaca, vom gasi ceea ce a insemnat probabil cea mai sanatoasa conceptie de feminitate, si anume "proportiile de aur". In epoca renascentista, legile feminitatii s-au schimbat si la moda erau formele rubensiene, adica femeile plinute, despre care am spus ca erau dovezi clare de sanatatea, bunastare si statut social inalt.

Moda si-a impus pentru prima oara tirania in perioada corsetelor, obiecte vestimentare necrutatoare care le dadeau femeilor un aspect fragil, intensificat si de desele lesinuri ale demoazelelor, sufocate la propriu de sireturile legate la spate. Subtierea taliei pana la o circumferinta de numai 15 cm, un alt ideal al feminitatii, facea numeraose victime printre purtatoare.

Eliberarea din corsete i se datoreaza celebrei Coco Chanel, fara de care miscarea de emancipare ar mai fi avut de asteptat. Secolul al XX-lea adopta ca ideal al feminitatii un corp atletic, un aspect fizic sanatos, care la fel ca formele generoase din Renastere, sa degaje sanatate, tonifiere si elasticitate musculara. Un pas foarte mic pana la aspectul androgin, si pana la scandalurile din lumea modei cauzate de formele inumane ale manechinelor care se infometau pentru masura 0.

Secolul XXI isi are si el idealul sau de feminitate. Atata timp cat o femeie are un aspect ingrijit, lucrat la sala, chiar si planturos, imaginea este capitala. Femeia independenta trebuie sa emane forta si trebuie sa isi exploateze la maxim imaginea. Daca la sfarsitul secolului XX, tot ce conta era sa fii cat mai slaba cu putina, in secolul XXI se pune accentul pe imaginea femeii cu forme normale, nici prea grasa, nici prea slaba, si mai ales pe un trup sanatos. Exista programe si asociatii care lupta impotriva dezechilibrului alimentar si al infometarii, impotriva bulimiei si a anorexiei. In plus, efecte psihologice distrug psihicul femeilor care se chinuie sa arate precum manechinele de pe podiumurile modei sau din paginile revistelor.

Imaginea nerealista a femeii idealizata este vehement contestata, lumea parand sa ajunga la concluzia ca tot ce conteaza e sa ai un corp si un metabolism sanatos.