Importanța activității de quality assurance

Detalii

CategoriiIT
Tagurisoftware
Ultima actualizareLuni 4 iulie 2022
Vizualizari376

Voteaza & Distribuie

Descriere

Odată cu creșterea cererii de pe piață a serviciilor de software development sistemele au devenit tot mai complexe. Dezvoltatorii sunt angrenați în a livra aplicații și actualizări care să răspundă tot mai multor nevoi de consum într-un ritm din ce în ce mai accelerat. Astfel, testarea este necesară pentru a putea detecta erorile, a îmbunătății sistemele și totodată pentru îndeplini un nivel de calitate conform standardelor din industria IT.

Ce presupune activitatea de QA?

Quality assurance reprezintă una din ramurile de bază a activității din cadrul departamentelor de software development. Acesta se referă la utilizarea tuturor instrumentelor de testare într-un mod automatizat. Prin intermediul acestora se realizează testarea sistemelor software care este necesară pentru a detecta posibilele erori. Testarea are un rol important și datorită faptului că poate determina calitatea unui sistem pentru a putea fi implementat. Astfel, pot fi întocmite rapoarte în ceea ce privește modul în care rulează sistemul dar poate fi verificată și eficiența practică a acestuia.

Nu mai e un lucru nou faptul că tot mai multe organizații au început să folosească testarea automată în scopul accelerării workflow-ului și maximizării eficienței procesului de asigurare a calității. Chiar dacă testarea manuală are beneficiile ei, automatizarea acesteia poate contribui la reducerea timpului de testare și minimizarea costurilor.

Diferența dintre testarea QA manuală și automată

Testarea automată se bazează în întregime pe instrumente specializate pentru a executa cazuri de testare și pentru a genera rezultate, în timp ce testarea manuală urmează un plan de testare scris și raportează erorile dezvoltatorilor. Cele două metode pot fi utilizate concomitent, fiecare având rolul său pentru o serie de obiective specifice.

Testarea manuală este ideală pentru evaluarea experienței utilizatorului (UX) și a aspectului unei aplicații, ceea ce poate fi făcut doar de un om. Este folosit cel mai adesea pentru cazurile de testare nou proiectate și pe o bază ad-hoc pentru cazurile de testare cu cerințe modificabile.

Testarea automată rulează pe cadre create de testeri. Este potrivit pentru testarea software-ului la scară largă și, în general, este mai precis decât testarea manuală. Beneficiul major este că economisește timp, în special în testarea regresiei, care poate deveni plictisitoare pentru testerii manuale.

Procesul de testare manuală nu poate fi înregistrat, dar scripturile de testare de automatizare sunt reutilizabile, astfel încât QA automatizat reprezintă un avantaj pentru testele de execuție repetate și ciclurile succesive de dezvoltare. Testele automate pot fi executate 24/7 fără a fi necesară introducerea manuală, deși procedurile de testare manuală pot fi folosite pentru a verifica încrucișat rezultatele. AROBS este una din companiile de software development care deține expertiză in zona de QA Automation în diverse industrii precum: Travel & Hospitality, IoT, Life Sciences, Entreprise Solution, Automotive și Fintech.