Iodul - surse si rolul acestuia in organism

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMarti 20 septembrie 2022
Vizualizari279

Voteaza & Distribuie

Descriere

Iodul (numit si iodura) este un tip de mineral care se gaseste in mod natural in solul pamantului si in apele oceanelor. Multe ape sarate si alimente pe baza de plante contin iod, insa acest mineral este cel mai adesea disponibil in sarea iodata. Prezenta acestuia in dieta este importanta, deoarece regleaza hormonii, dezvoltarea fetala si ofera o serie larga de beneficii. Iti detaliem mai jos care sunt sursele de unde poti procura iodul si ce rol are acesta in organism.

Surse alimentare de iod

Necesarul zilnic de iod pentru o persoana normala, sanatoasa, cu varsta de 14 ani si peste, pentru a mentine functiile tiroidiene cruciale, este de 150 micrograme atat pentru barbati, cat si pentru femei. O multitudine de alimente sunt foarte bogate in iod, intruducerea acestora in mod frecvent in regimul de nutritie atat din surse vegetale, cat si animale fiind suficienta in majoritatea cazurilor. Printre acestea se numara:

  • sare iodata - un condiment procesat, in care sarea de mare obisnuita este fortificata cu iod;
  • produse lactate, inclusiv lapte, iaurt, branza;
  • oua si fructe de mare;
  • legume crucifere, cum ar fi broccoli, varza, conopida;
  • alge marine - precum kelp kombu, nori si wakame;
  • fructe - precum prune uscate, banane, merisoare etc.

In cazul in care nivelurile de iod sunt scazute, medicul ar putea recomanda suplimentarea lui. Gasesti aici o gama extinsa de produse, tablete sau formule lichide, care te pot ajuta sa iti reglezi cantitatea de iod necesara functionarii optime a organismului.

Beneficii ale iodului

Iodul este considerat un mineral esential pentru corpul uman. Iata o lista cu unele dintre cele mai importante utilizari si modul in care acestea influenteaza functionarea organismului.

1. Promovarea sanatatii tiroidei

Iodul joaca un rol vital in sanatatea tiroidei, aceasta ajutand la reglarea productiei de hormoni. Acesti hormoni controleaza metabolismul, sanatatea inimii si multe altele. Fara iod, productia de hormoni tiroidieni poate scadea si poate duce la o afectiune numita hipotiroidism.

2. Tratarea cancerului tiroidian

Radioiodina poate reprezenta o posibila optiune de tratament pentru cancerul tiroidian, in special deoarece aceasta functioneaza in acelasi mod precum tratamentul pentru hipertiroidism. Cand este administrat iod radioactiv pe cale orala, medicamentul distruge celulele tiroidiene, inclusiv cele canceroase. Acesta poate fi utilizat ca un tratament dupa o interventie chirurgicala tiroidiana pentru a va asigura ca toate celulele canceroase au fost eliminate din organism. In conformitate cu Societatea Americana de Cancer, tratamentele cu iod radioactiv imbunatatesc semnificativ sansele de supravietuire pentru persoanele cu cancer tiroidian.

3. Neurodezvoltarea în timpul sarcinii

Corpul uman are nevoie de mai mult iod în timpul sarcinii, deoarece aportul adus în aceasta perioada este legat de cresterea creierului la fetuși. Doza zilnică de iod recomandată în timpul sarcinii este 220 mcg. Prin comparație, cantitatea recomandată la adulti este 150 mcg zi. De asemenea, medicii considera ca aportul de iod trebuie monitorizat si in perioada de alaptare. Cantitatea zilnică recomandată în aceste situatii este 290 mcg.

4. Imbunatatirea functiei cognitive

Aceleasi beneficii neurologice ale iodului in timpul sarcinii se pot extinde la functia sanatoasa a creierului si in timpul copilariei. Este posibil ca bebelusul sa primeasca tot mineralul de care are nevoie prin dieta sa, dar daca aveti intrebari despre aportul de iod, discutati cu medicul pediatru.

5. Protectia impotriva radiatiilor nucleare

In cazul urgentelor nucleare, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda utilizarea iodurii de potasiu (KI) pentru a proteja glanda tiroida de leziunile cauzate de radiatii. Exista riscuri grave asociate cu KI, inclusiv tulburari gastro-intestinale, inflamatie si reactie alergica. De asemenea, administrarea iodurii de potasiu este asociata si cu un risc crescut pentru boli tiroidiene, in speical in situatiile in care pacientul sufera deja de acestea.

Iodul este un mineral esential pentru organismul uman. Introducerea acestuia in alimentatie in cantitati prea mari, precum si eliminarea sa completa poate interfera cu buna functionare a functiilor vitale corpului uman. Pentru mai multe informatii cu privire la cantitatea de iod pe care ar trebui sa o consumi, discuta cu medicul tau de familie!

Sursa foto: Shutterstock.com