iPhone, de la o curiozitate tehnologica, la articol de lux

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriInventii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2975

Voteaza & Distribuie

Descriere



iPhone 4S


iPhone 4S



iPhone 4S, ultimul model de telefon lansat de Apple, a ajuns la cumparatori in umbra unui eveniment dramatic, decesul geniului necontestat al companiei, CEO-ul perfect al Americii, Steve Jobs. Noul model, care nu aduce imbunatatiri extraordinare fata de cele precedente – cu exceptia posibilitatii de comanda vocala a „masinariei" – se vinde foarte bine si este inca o proba a succesului liniei iPhone.



Chinezii, ca de obicei, s-au depasit pe ei insisi, lansand, la marea piratare, „modelul iPhone 5", un telefon relativist, aparut inainte ca Apple sa fi planuit un 5. Lansarea modelului iPHone 4S a decurs ca de obicei, in maniera Apple: cu mult mister si acumularea, treptata, a tensiunii pana in momentul culminant. Asa s-a intamplat cu toate lansarile iPhone, aparat sofisticat cu o istorie foarte scurta.


Primele zvacniri ale revolutiei in materie de telefonie celulara s-au facut simtite in Silicon Valley prin 2007, an care acum ni se pare la fel de indepartat tehnologic ca epoca de piatra. Evolutia asa numitului „smart phone" incepe de acolo, cu obisnuitul tam-tam facut de Apple.


Aparatul iPhone a debutat la conferinta Macworld din ianuarie 2007, cand Steve Jobs a venit cu el acolo si l-a scos din buzunar, aratandu-l lumii intregi. Pasiunea lui nemarturisita erau… surprizele facute celor din jur, o pasiune devenita posibila prin secretosenia grea, intretinuta de geniul Apple. El n-a anuntat scoaterea pe piata a lui iPhone decat in 3 iunie 2007, iar in data de 29 iunie 2007 telefonul a ajuns in magazine. Pentru a putea cumpara unul, oamenii au stat la cozi kilometrice, formate la magazinele Apple.


Prezentat drept „un progres epocal" in tehnologia celulara, primul iPhone reusea sa combine aplicatia de player mp3 (iPod) a Apple cu posibilitatile pe care numai un smart phone le are: navigatia pe Internet, verificarea e-mail-urilor, vizionarea de filme, Messengerul si, desigur, comunicatiile telefonice. Totul impachetat frumos intr-o carcasa subtire, cu ecran tactil, un aparat modern (si scump) iesit de pe portile uzinelor Apple. Nu opera decat in reteaua AT&T, deci a fost mai putin interesant pentru europeni. La inceput.


Pretul de pornire pentru un iPhone era de 499 de dolari, ajungand pana la 599 de dolari. IPhone a fost declarat „Inventia Anului" de catre revista Time. Dupa un an, Apple vanduse 6 milioane de bucati iPhone. Noua versiune, adesea numita „iPhone 2", cu posibilitati 3G, a fost lansata la data de 11 iulie 2008. Anuntul a starnit, imediat, interesul clientilor, cuceriti de performantele lui iPhone 1. Apple a adus cateva inovatii cu noua versiune, dar cea mai semnificativa dintre ele a fost un pret mai mic: 399 de dolari pentru modelul de 8GB. Alte imbunatatiri: muchii mai fine pe carcasa, GPS.



„Mai bun, mai rapid, mai puternic",



pare sa fi fost sloganul Apple cand a lansat iPhone 3GS in 2009. Promitea ca noul aparat va fi de „doua ori mai rapid decat iPhone 3G". In fond, se poate spune ca S era de la „Speed" – viteza. In primele trei zile de la lansare au fost vandute peste 1 milion de bucati. Printre imbunatatiri se numara un procesor de 833MHz, aparat de fotografiat de 3 megapixeli, Nike+ . Steve Jobs spunea ca iPhone 4



„va fi cel mai mare salt tehnologic de la primul iPhone incoace".



Cand a fost anuntat, la data de 15 iunie 2010, Apple a declarat ca avea, deja, peste 600 000 de precomenzi in primele 24 de ore. S-au adunat atatia doritori incat sistemul Apple de vanzare online a fost blocat. Versiunea alba a telefonului a fost amanata pana in aprilie 2011. Noul iPhone a venit cu un design mai stilizat si mai fin, reusind sa fie cel mai subtire din serie.


Cat despre noul smart phone, recent lansat, acesta continua, se pare, traditia de succes a seriei iPhone, dar inca nu ne incanta si cu o ieftinire accentuata, ramanand un articol de lux.