Istoria Bisericii Caramidarii de Jos, spusa de o firma de servicii funerare din Bucuresti

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBucuresti, Pompe Funebre
Ultima actualizareLuni 5 octombrie 2020
Vizualizari1102

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fosta mahala bucuresteana Caramidarii de Jos, actualmente in cartierul Timpuri Noi din sectorul 4, este cunoscuta pentru faptul ca aici s-a nascut, in anul 1913, celebra cantareata de muzica populara, usoara si lautareasca Maria Tanase, probabil cea mai buna voce pe care a dat-o tara noastra vreodata.
Totusi, un alt simbol din acea perioada ramas inca in picioare, printre cladirile de birouri si blocurile de locuinte moderne, este reprezentat de biserica purtand acelasi nume cu vechea asezare.

Iar istoria acestui lacas de cult cu totul deosebit, strajuit odinioara de plopi cu mult mai inalti decat turla sa, o aflam de la firma de servicii funerare din Bucuresti Casa Bucur, in cele ce urmeaza.

Biserica Caramidarii de Jos, care astazi are hramurile Sf. Trifon (1 februarie), Sf. Gheorghe (23 aprilie) si Sf. Dumitru (26 octombrie), a fost ridicata in anul 1711, sub forma unei constructii mici de lemn.

Ulterior, aceasta a fost mutata pe locul actual (Strada Piscului, in apropierea intersectiei dintre Calea Vacaresti si Bulevardul Tineretului) si, in anul 1856, inlocuita cu o biserica mult mai mare, din caramida. Din cauza lipsei fondurilor, nu s-au respectat rigorile de constructie, zidurile au fost inaltate tot mai inguste, iar turlele au trebuit realizate din lemn, in loc de caramida, arata casa de servicii funerare Bucuresti.

Salvarea parea ca vine de la preotul Gheorghe Paunescu, care a pus umarul la renovarea Bisericii Caramidari in anul 1912. Cu toate acestea, ziua fatidica a venit zece ani mai tarziu, pe 22 mai 1922, cand acoperisul lacasului de cult a luat foc.

Acelasi preot, aflat inca in activitate, a luat hotararea reconstruirii bisericii, conform planurilor initiale. Cativa ani mai tarziu, intre 1927 si 1930, s-a ridicat "Ateneul cultural", o extensie aflata inca in picioare si astazi, iar mult mai recent, intre 2004 si 2005, a aparut si noul lumanarar, cu aceeasi arhitectura.

Impreuna, cele trei elemente formeaza Biserica si Ateneul Caramidarii de Jos, interiorul fiind pictat de Crisan Samoila, precizeaza reprezentantii serviciilor funerare din Bucuresti.

Un amanunt deloc de trecut cu vederea este faptul ca aceasta biserica a fost sfintita, in anul 1930, de insusi Patriarhul IPS Dr. Miron Cristea, una dintre cele mai apreciate si respectate fete bisericesti din istoria tarii noastre, care a ocupat o perioada si functia de prim-ministru al Romaniei. Atunci, acesta a respectat dorinta credinciosilor parohiei si i-a adaugat acesteia hramul Sf. Mucenic Trifon.

Pe langa mireni, aceasta biserica a servit si dezvoltarii culturii, dar si ajutorarii celor nevoiasi, prin sala de spectacole, biblioteca parohiala, asociatia coral-instrumental, respectiv caminul pentru studenti, dispensarul pentru mame si copii si cantina sociala pentru saraci, arata casa de servicii funerare din Bucuresti.

In perioada comunista, sala de spectacole si incaperile destinate cantinei si dispensarului au fost confiscate, iar personalul bisericesc a fost evacuat fortat. Dupa Revolutie, preotul Danut-Dumitru Badea a pornit actiunile de reparatie morala, iar parohia a reprimit dreptul de folosinta in anul 2005.

In prezent, langa Biserica Caramidarii de Jos functioneaza Sectorul Social al Arhiepiscopiei Bucurestilor, conchide firma de serivicii funerare din Bucuresti.