Istoria ceaiului verde

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriceai verde, China
Ultima actualizareLuni 4 februarie 2019
Vizualizari874

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ceaiul este una dintre bauturile cele mai consumate din lume, dupa apa. In general, este consumat in varietatile de ceai negru, ceai oolong si ceai verde. Toate aceste trei varietati provin de la aceeasi planta Camelia sinensis L. care creste, mai ales, in China si sud-estul Asiei. Pentru o buna intelegere a tipurilor de ceai verde se poate spune astfel. Ceaiul negru se obtine din frunze si tulpini ale arborelui de ceai, supuse procesarii care dureaza pana la 5 saptamani. Ceaiul verde se deosebeste de cel negru prin compozitia chimica, gust, mod de realizare.

Ceaiul oolong (sinonim cu wulong) este un ceai semi-fermentat, intermediar intre ceaiul negru si cel verde, prin procesul de preparare. Ceaiul negru este consumat cu preponderenta in vestul Asiei, iar ceaiul verde este consumat frecvent in China, Japonia si India.

Ceaiul a fost folosit pentru prima data in medicina in China acum 5000 de ani. Intre 1100 i.e.n. si 200 i.e.n. ceaiul era recomandat pentru mentinerea starii de sanatate. Ca o mica paranteza, in zilele noastre, popoarele Occidentale considera ca doar daca esti bolnav este necesar sa bei ceai. Ceaiul se consuma, mai ales, inaintea instalarii unei stari de boala. Sau, pur si simplu, ceaiul se consuma pentru placerea gustului, pentru hidratare impreuna cu substantele active din planta.

In China, in timpul Dinastiei Tang (618-907 e.n), ceaiul a devenit un obiect de veneratie, iar comertul cu ceai verde pe teritoriul Chinei a inflorit. Din acest moment, ceremonia ceaiului a devenit o parte esentiala a culturii chineze. Si in zilele noastre, ceremonia ceaiului are importanta, mai ales in mentinerea unei stari de sanatate fizica si mentala foarte bune. Ceaiul verde este produs in mai toate regiunile Chinei, fiind cel mai mult consumat ceai, urmat de ceaiul de ghimbir, ginseng si gingko biloba.

In conformitate cu Medicina Chineza Traditionala ceaiul are calitati de racorire. Ca o mica paranteza in desert beduinii beau ceai cald ca sa se racoreasca. Ceaiul fierbinte produce o transpiratie puternica si instantanee ceeea ce are ca efect racorirea eficienta a organismului. Racorirea rapida se produce prin evaporarea transpiratiei. Pentru racorire nu se beau lichide reci sau inghetata deoarece acestea pentru a fi digerate cresc temperatura corpului,contrar opiniei generale.

Ceaiul verde are proprietati antioxidante, antiimbatranire si de mentinere a sanatatii cardiace. De asemenea, ceaiul verde este folosit cu succes in curele de slabit pentru calitatea sa de elimina usor toxinele din corp. Masajul anticelulitic corelat cu consumul de ceai verde produce o scadere a celulelor adipoase din corp. Pe termen scurt corpul isi recapata greutatea ideala prin consum de ceai verde si masaj.