Mâncare sănătoasă la tine acasă

Detalii

CategoriiAlimentatie
Tagurimancare
Ultima actualizareLuni 3 aprilie 2023
Vizualizari486

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mâncarea cât mai sănătoasă, fără aditivi, zaharuri în exces și conservanți a devenit o preocupare din ce în ce mai prezentă în viețile noastre. Mai mult, în ziua de azi este destul de dificil să te bucuri de mese echilibrate, sănătoase la prețuri decente.

Cu aceste lucruri în minte a luat naștere Culinary.ro. O platformă de rețete unde îți propunem preparate rapide, cu ingrediente cât mai curate și cu instrucțiuni explicate pas cu pas. Una dintre cele mai îndrăgite rețete Culinary sunt cartofii zdrobiți la tavă - un preparat atât de simplu, economic, dar atât de delicios, încât întreaga ta familie îți va cere acești cartofi săptămânal.

Precum cartofii zdrobiți, pe Culinary îți prezentăm preparate simple, accesibile oricui și ale căror metode de preparare nu sunt deosebit de complexe. Sigur vei găsi inspirație pentru zilele aglomerate din timpul săptămânii și, chiar și dulciuri rapide, pe care le poți pregăti în maxim o oră.

Dacă deja îți este poftă, găsește mai jos rețeta completă pentru cartofii zdrobiți. Este bine să știi că pe Culinary vei găsi această rețetă în format printabil, dar și cu note și mențiuni personale ale autorului.

Acești cartofi sunt crocanți și aurii la suprafață, iar interiorul este cremos și delicios, cuprins de aromele în care a fost gătit. Sunt una dintre garniturile mele preferate iarna, alături de cartofii gratinați și piure-ul bogat cu unt de măduvă.

Rețeta este mai mult decât simplă și ai nevoie doar de câteva ingrediente.

Ingrediente cartofi zdrobiți la tavă

Cartofi. Preferabil, vei avea nevoie de niște cartofi mai mici cu coaja subțire, dar dacă nu găsești din aceștia, sunt in regulă și cartofii mai mari, decojiți și tăiați în jumătate sau sferturi.

Unt și ulei de măsline. Pentru a obține o rumenire frumoasă la cuptor, vei avea nevoie de grăsime, fie că este vegetală sau animală. Grăsimea animală va crea o crustă mai crocantă.

Sare & Piper. Desigur, vei avea nevoie atât de sare cât și de piper. De sare vei avea nevoie atât pentru fierberea cartofilor, cât și pentru a presăra peste ei în tavă.

Usturoi zdrobit & Pătrunjel. Pentru topping, eu folosesc usturoi zdrobit și pătrunjel pe care le presar peste cartofi înainte de servire. Uneori, pun pe deasupra puțin pesto de leurdă și smântână, dar tu poți folosi toppingul tău preferat – inclusiv bacon prăjit, parmezan sau mărar.

Cum se prepară cartofii zdrobiți

Cartofii se fierb în apă rece cu sare până când pot fi pătrunși relativ ușor cu furculița. Nu vei vrea să îi fierbi prea tare, pentru că în momentul în care îi vei presa se vor dezbina prea tare.

Când cartofii sunt fierți, se scot cu o paletă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cu un zdrobitor pentru cartofi de presează ușor până când sunt plați – ai grijă aici să nu îi rupi de tot.

Se adaugă peste fiecare cartof sare, piper și o bucățică de unt. Se stropesc cu ulei de măsline. Poți folosi unt vegetal, în locul untului din grăsime animală.

Se dau cartofii la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 20 de minute (căldură inferioară și superioară). În ultimele minute de coacere, se pornește ventilatorul cu gril. În acest moment, stai cu ochii pe cartofi să nu se ardă.

Odată ce sunt rumeni se scot din cuptor și se garnisesc cu toppingul favorit. Sunt o garnitură minunată pentru fripturi, dar sunt excelenți și simpli.