Metode eficiente pentru a ține mai ușor evidența activității angajaților

Detalii

CategoriiEconomie
Tagurisalarizare
Ultima actualizareLuni 16 martie 2020
Vizualizari633

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă deții o afacere, atunci știi că ai obligația de a ține evidența zilnică a orelor lucrate de angajați. Totuși, acest proces poate fi dificil. Majoritatea antreprenorilor realizează pontarea în baza condicii de prezență. Acesta este documentul prin care fiecare membru al personalului își justifică nivelul de activitate. Trebuie să fie notate atât ora de începere a programului de lucru, cât și cea de la sfârșit. Iar unele companii cer și o semnătură în ambele părți. Există însă câteva reguli de care trebuie să ții cont pentru a ponta angajații și în afara programului normal de lucru. Iată care sunt acestea.

Potanjul în concediu și în timpul orelor suplimentare


Indemnizația de concediu de odihnă trebuie plătită, iar această perioadă nu se poate suprapune cu zile libere date de lege, pentru evenimente familiale sau pentru angajații de alte religii. În unele situații, se pot adăuga însă încă trei zile lucrătoare, în special persoanelor care muncesc în condiții dificile și a celor care nu au îndeplinit încă vârstă de 18 ani. O indemnizație se acordă și în cazul concediului medical. Cât despre orele suplimentare, acestea pot fi răsplătite prin zile libere plătite sau prin adăugarea unui spor la salariul inițial.

Pontajul pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală

În mod normal, salariații care lucrează în aceste zile trebuie să primească în compensație timp liber corespunzător în următoarea lună. Dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci angajatorul este obligat să ofere bani în plus - o sumă care nu poate fi mai mică de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal.

Pontajul pentru învoiri

Învoirile nu sunt completate în pontajul angajaților, deoarece nu sunt reglementate legal. Dacă îți dai acordul să învoiești pe cineva, contractul de muncă nu va fi afectat. Este doar un beneficiu pe care-l oferi din perspectiva de angajator, pentru a-ți ajuta membrii echipei să lipsească temporar și să-și rezolve problemele personale. Nu se înregistrează nimic în revisal, iar plata salariului se va face integral, complet și fără excepție.

Pontajul pentru un angajat aflat în delegație

Legea spune că salariatul are dreptul la diurnă pe toată perioada în care este delegat, din momentul plecării și până la întoarcere. Prin urmare, durata timpului de lucru nu se poate modifica din această cauză, iar în pontaj trebuie să reiasă orele de muncă prestate. De asemenea, trebuie plătită și munca prestată în regim suplimentar. Zilele de repaus săptămânal nu se vor lua însă în calcul.

Cum să ții evidența orelor lucrate

Pontarea în baza condicii de prezență este dificilă, deoarece cineva trebuie să calculeze toate detaliile manual și să respecte regulile din fiecare perioadă. Totuși, acest proces poate fi și automatizat printr-un planning pentru salarii. Cu ajutorul acestui soft, calculele se efectuează rapid și nu vor exista erori. Poți adăuga și tichete, prime sau rețineri și ai acces la statistici și rapoarte privind evidența cheltuielilor salariale.

Ce trebuie să știi despre pontaj

Deși toate firmele au obligația de a ține evidența orelor lucrate de angajați, ai libertatea să alegi oricare dintre metodele disponibile pentru a face asta. Pot fi folosite în paralel și mai multe modalități, ceea ce te va ajuta dacă ai angajați mobili sau o firmă cu numeroase sedii. Semnătura nu este o cerință impusă de lege, ci una opțională. Ține cont însă că ai obligația să prezinți pontajul inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora. În cazul în care nu vei arăta hârtia cu orele lucrate de angajații tăi, vei primi o amendă care poate ajunge la 3.000 de lei.

De aceea, cel mai simplu ar fi să renunți la pontarea pe hârtie și să treci la cea digitală. În felul acesta, vor fi incluse automat orele de începere a programului de lucru și cele de încheiere. Iar tu vei avea acces la calcule rapide și corecte și vei avea mai mult timp pentru a te ocupa de alte aspecte importante ale afacerii tale.

Sursa foto: unsplash.com