Micul Print de Antoine de Saint-Exupery

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15396

Voteaza & Distribuie

Descriere

Micul Print este o opera in limba franceza, cea mai cunoscuta lucrare a lui Antoine de Saint-Exupery. Publicata in 1943 la New York, cartea este o poveste poetica si filozofica, sub forma unui basm pentru copii, iar manuscrisul original se pastreaza la Pierpont Morgan Library din New York. Fiecare capitol descrie o intalnire a micului print, il lasa pe acesta nedumerit in fata unui comportament absurd al "oamenilor mari". Fiecare dintre aceste intalniri poate fi citita ca o alegorie. Limbajul, simplu si ordonat, pentru ca este o carte care trebuie sa fie inteleasa de copii, este de fapt mijlocul prin care autorul expune o conceptie simbolica a vietii. Autorul ne invita sa regasi copilul din noi, pentru ca „toti oamenii mari au fost mai intai copii. (Dar putini dintre ei isi mai aduc aminte)". Cartea ii este dedicata lui Leon Werth, dar nu adultului, ci copilului care a fost.
Rezumatul Micului Print

Naratorul si micul print

Naratorul este un aviator care, in urma unei defectiuni la motor, s-a prabusit in desertul Sahara si incearca sa-si repare singur avionul. A doua zi dupa aterizare, aude o voce slaba, care ii cere: „... Va rog sa-mi desenati o oaie!". Foarte surprins de aceasta „aparitie miraculoasa", aviatorul asculta, dar nici una dintre oile sale nu ii plac micului print. Exasperat, naratorul deseneaza corpul oii: „Asta e corpul ei. Oaia pe care o vrei este inauntrul lui". Micul print se arata de aceasta data multumit si conchide ca oaia „a adormit".

Zi dupa zi micul print ii spune povestea lui naratorului. El traieste pe o alta planeta, asteroidul B612, „putin mai mare decat o casa". Asteroidul lui a fost descoperit de un astronom oriental pe care nimeni nu l-a luat in serios din cauza hainelor lui traditionale. Cand si-a sustinut din nou conferinta imbracat in costum si cravata, dupa o reforma in tara sa, de aceasta data a fost prelung aplaudat.

Activitatile principale ale micului print constau in oprirea eruptiei vulcanilor si taierea padurilor de baobabi astfel incat sa nu-i invadeze planeta. Un desen, mare cat o pagina intreaga, infatiseaza o planeta devenita de nelocuit din cauza a trei baobabi care trebuiau taiati de mult timp. Autorul explica: acest desen este infricosator pentru ca este "animat de un sentiment de urgenta". Daca e vorba despre cele trei forte ale Axei, simbolistica grijii pentru supravegherea baobabilor si a vulcanilor transmite un mesaj foarte clar. Dupa aceste activitati, micul print contempla un apus de soare. Asteroidul lui este atat de mic incat este suficient sa isi mute scaunul cativa metri pentru asta: nu este nevoie sa mergi prea departe pentru a gasi fericirea.

Asistand la nasterea unui trandafir frumos - mandru, cochet si exigent - micul print descopera ca dragostea ... poate avea spini. El hotaraste atunci sa isi paraseasca planeta si pleaca sa exploreze stelele, in cautarea unor prieteni. Astfel, intalneste o intreaga galerie de personaje, inchise in singuratatea lor: un monarh al unui imperiu (care nu il vede decat ca pe un subiect), un vanitos (care il vede ca un admirator), betivul care bea pentru a uita ca bea, omul de afaceri - proprietar de stele, un om care aprinde felinarele pe strada si un geograf care scrie carti uriase, care spre tristetea micului print, nu au inteles care sunt cele mai importante lucruri in viata, doar cele trecatoare.
Micul print pe Pamant

Mereu in cautare de prieteni, micul print ajunge pe Pamant si tot singuratatea si absurditatea existentei le descopera si aici: intalneste un sarpe care vorbeste in ghicitori, o floare „cu trei petale" si ecoul muntilor. In cele din urma, ajunge intr-o gradina de trandafiri. Isi da seama ca floarea lui nu era unica si devine foarte nefericit. Atunci intalneste un vulpoi, care ii explica ce inseamna „a imblanzi". Datorita invatamintelor lui, micul print descopera profunzimea prieteniei:

* „Limpede nu vezi decat cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi vazut cu ochii."
* „Esti mereu responsabil pentru pentru ceea ce ai domesticit."
* „Abia dupa ce ti-ai pierdut roza, realizezi cat de importanta a fost pentru tine."

Mai tarziu, micul print intalneste un acar si un comerciant inainte de a-l intalni pe aviator - cu care va ramane timp de sapte zile. Ghidat de fragilitatea si inocenta micului print, acesta sfarseste prin a descoperi un put in desert: „Ceea ce face desertul frumos", spune Micul Print, „este ca mereu se ascunde un pute pe undeva". La scurt timp dupa, micul print ii spune naratorului ca a ajuns pe Pamant de aproape un an, si ca trebuie sa se intoarca pe planeta lui pentru a avea grija de floarea lui pentru care se simte „responsabil". Pentru a se putea elibera de corpul sau prea greu, va apela la sarpele care vorbeste in ghicitori ca sa ajunga pe asteroidul lui. Aviatorul il duce la locul unde a aterizat si Micul Print ii zambeste.