Murraya

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13737

Voteaza & Distribuie

Descriere

Murraya este o planta tropicala inrudita cu citricele ce nu lipseste din colectiile iubitorilor de flori. Murraya este crescuta in Romania ca planta de apartament, fiind mereu in vegetatie si nerezistand temperaturilor sub 0 grade Celsius. Este un arbust de mici dimensiuni, cu frunze ovale si lucioase si ramuri care, spre masura ce se lemnifica, devin din ce in ce mai albe. Acest arbust foarte decorativ atat prin frunze, cat si prin flori, este originar din zonele cu climat tropical (Asia de Sud si Sud-Est, Australia si sudul Statelor Unite).




Murraya


Murraya




Descriere

Murraya, botezata dupa numele botanistului britanic John Andrew Murray, ce a trait in cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, este un arbust tropical ce poate ajunge la inaltimi de maxim 7 metri si infloreste pe tot parcursul anului.


Frunzele sunt ovale, lucioase, de un verde deschis ce se inchide la frunzele imbatranite. Florile, asemanatoare citricelor, sunt albe si puternic parfumate si cresc in buchetele mici. Dupa uscarea frunzelor, rezulta un fruct carnos, oval-alungit, ce devine rosu cand este copt si cu o lungime de un centimetru, ce inveleste in interior doua seminte.




Fruct de Murraya Paniculata


Fruct copt de Murraya Paniculata




Crestere si ingrijire

Murraya este o planta care se ingrijeste foarte usor. Are nevoie de asigurarea unor conditii minimale, de baza, precum lumina suficienta, temperaturi moderate si apa in cantitati ponderate. Odata aceste reguli respectate, va puteti bucura de o murraya in stare perfecta de sanatate, dezvoltand in permanenta frunze si boboci.


Fiind o planta cu flori, murraya iubeste lumina intensa. Feriti-o, insa, de razele solare din timpul verii care ii pot arde frunzele, plasand-o dupa o perdea sau la umbra altor plante. Pozitionarea optima este la o fereastra orientata catre est sau vest, insa suporta si sudul, atata vreme cat nu sta in bataia directa a soarelui.


Murraya se simte cel mai bine la caldura, insa iarna prefera amplasarea intr-o camera mai racoroasa. Nu o asezati in apropierea caloriferelor sau a altor surse de caldura.




Bonsai realizat din murraya


Bonsai realizat din murraya




Fiind un arbust si mai ales unul foarte decorativ, se preteaza formarii bonsailor. Suporta tunderile periodice si cosmetizarile (dirijarea ramurilor).


Udarea

Atat vara, cat si iarna din cauza caloriferelor, cresteti nivelul umiditatii din incapere pulverizand apa pe frunze. Daca nivelul umiditatii scade simtitor, frunzele murrayei se usuca si cad. Se uda moderat, cand pamantul se usuca cativa centimetri la suprafata. Verificati periodic starea substratului si nu udati in exces, insa nici nu il lasati sa se usuce integral.


Alternarile dese de uscaciune severa - umezeala a pamantului afecteaza dezvoltarea plantei. Murraya stagneaza, frunzele si bobocii se usuca, iar evolutia fructelor se opreste. In mod evident, apa in exces va duce la putrezirea radacinilor si la pierderea iremediabila a plantei. Murraya prefera udarea cu o apa slab mineralizata. Daca nu aveti o alternativa la apa de la robinet, este de preferat sa o fierbeti si sa o lasati la racit, sau sa preparati apa de turba (o punga de turba acida la cinci litri de apa). Apa de ploaie sau zapada topita si adusa la temperatura camerei sunt si ele optiuni excelente.


Substratul

Murraya nu este pretentioasa in privinta pamantului, insa prefera un substrat cu Ph usor acid. Pentru a evita intarirea acestuia si tasarea radacinilor, se recomanda ca murraya sa fie plantata intr-un amestec in proportii egale de pamant cu perlit, asemeni kohleriei si violetelor africane, intrucat este mai aerat si de dreneaza mai usor, evitand riscul putrezirii.




Buchet de flori de Murraya Exotica


Buchet de flori de Murraya Exotica




Daca substratul este proaspat schimbat, nu fertilizati timp de doua luni. Dupa trecerea acestui interval de timp, puteti incepe administrarea periodica a ingrasamantului echilibrat din punctul de vedere al continutului N-P-K (azot-fosfor-potasiu).


In momentul transplantarii, nu indepartati integral pamantul de pe radacini. Nu tundeti radacinile!


Inmultire

Murraya se inmulteste in doua moduri: prin inradacinarea lastarilor si prin seminte. Semintele se pot planta in orice perioada a anului in ghivece de mici dimensiuni, acoperite de un strat subtire de pamant. Se uda si se amplaseaza la caldura, de preferat intr-o minisera improvizata, cu umiditate ridicata si fara curenti de aer.




Pui de murraya din seminte


Pui de murraya din seminte




Pentru inradacinare, se tund lastari semilemnificati care se pudreaza cu hormoni de inradacinare (Radistim) si care se planteaza apoi in pamant. Este recomandat ca peste ghivece sa asezati un pahar de plastic sau partea superioara, cu dop, a unei sticle de plastic taiata in jumatate. Efectul de sera va ajuta lastarii sa inradacineze mai usor.