Obligatiile si interdictiile soferilor incepatori

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurichestionare auto, permis auto, scoala de soferi
Ultima actualizareMiercuri 2 februarie 2022
Vizualizari1870

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dupa ce au trecut cu brio de examenul teoretic si de cel practic si au devenit posesori de permis de conducere, proaspetii soferi trec de la completatul de chestionare DRPCIV la realitatea de pe drumurile publice. Acum se vor vedea toate notiunile asimilate si minima experienta acumulata la volanul masinii de la scoala de soferi. Practic, odata cu primul drum ca sofer incepator, conducatorul auto isi da adevaratul test de conducere.

Obligatiile soferilor incepatori

Potrivit codului rutier si regulamentului de aplicare al acestuia, sunt doua obligatii suplimentare pe care persoanele care au obtinut de curand permisul de conducere le au fata de ceilalti soferi. In primul an de condus, soferii incepatori trebuie sa fixeze pe parbriz si luneta semnul distinctiv, adica discul de culoare galbena care are in centru semnul exclamarii de culoare neagra, careia, popular, i se spune „lamaie”. Cerintele in vigoare spun ca diametrul semnului trebuie sa fie de 100 mm, iar pozitionarea sa se face in urmatoarele moduri:

  • pentru autovehiculele AM (mopede), A1, A2 si A (motociclete) - se pozitioneaza langa numarul de inregistrare/inmatriculare, in partea din spate
  • la restul autovehiculelor - se pozitioneaza in partea din dreapta jos a parbrizului si in partea din stanga jos pe luneta
  • in cazul autovehiculelor fara luneta - se pozitioneaza pe parbriz - dreapta jos si pe caroserie - in spate, stanga, sus
  • in cazul autovehiculelor care tracteaza o remorca - pe parbrizul autovehiculului, in dreapta, jos si pe caroseria remorcii, in spate, stanga, sus.

Soferii incepatori care nu respecta aceasta obligatie, pot fi sanctionati de politisti cu amenzi din clasa I (2-3 puncte-amenda).

O alta obligatie importanta a soferilor incepatori este sa respecte o viteza maxima care este, in cazul lor, cu 20km/h mai mica decat viteza maxima admisa. Astfel ei nu trebuie sa depaseasca urmatoarele limite de viteza:

  • 110 km/h - pe autostrazi;
  • 80 km/h - pe drumurile expres si pe cele nationale europene;
  • 70 km/h - pe celelalte categorii de drumuri.

Interdictiile soferilor incepatori

Soferii care au obtinut permisul de conducere de mai putin de un an nu au dreptul sa conduca autovehicule destinate transportului public de persoane (nici in regim taxi). De asemenea, nu au voie nici sa transporte marfuri sau produse periculoase si nici vehicule pentru testare sau probe.

La ce trebuie sa fie atenti soferii incepatori

Pentru a capata incredere in ei, este recomandat ca in primele sesiuni de condus de dupa obtinerea permisului auto, proaspetii soferi sa fie insotiti de soferi cu experienta, care sa le sesizeze eventualele greseli, pentru a le corecta. Iar daca nu reusesc sa se adune si li se pare coplesitor traficul, pot opta pentru sedinte suplimentare de condus alaturi de instructor.

Un lucru este insa cert: soferii trebuie sa acorde atentie maxima fiecarui detaliu, sa vizualizeze cu luare aminte fiecare indicator rutier si sa conduca prudent. In timp, toate acestea vor intra intr-o rutina si vor putea fi efectuate cu usurinta, dar pana la capatarea experientei necesare, este nevoie de atentie, concentrare si implicare 100% in conducerea unui autovehicul, fara elemente de distragere (telefon, discutii cu pasagerii etc.)