Perioada de gratie la cardurile de credit

Detalii

CategoriiEconomie
Taguribani, Finante
Ultima actualizareJoi 27 mai 2021
Vizualizari573

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cardul de credit este o forma de imprumut, acordata sub forma unei linii de credit, pe un card, intr-o anumita limita aprobata de banca. De regula suma aprobata pe card de catre o banca este echivalenta a 3-5 salarii nete.

Cum se obtine si la ce foloseste un card de credit

Dobanzile practicate de banci pentru aceste carduri de credit pornesc de la 16% si pot ajunge pana la 25%. Insa pentru plata la comercianti, daca rambursati suma utilizata intr-o perioada de maxim 45-50 de zile, sunteti scutiti de a plati dobanda aferenta sumei utilizate.

Documentele minime necesare pentru a putea obtine un card de credit sunt:

  • adeverinta de venit
  • fisa fiscala cu veniturile anului anterior.

Cardul de credit poate fi utlizat si pentru retrageri de numerar, insa maxim 50% din limita aprobata. In aceste cazuri dobanda este perceputa inca din prima zi de la retragerea banilor. Poate fi si mai avantajos cardul de credit daca este folosit la comerciantii cu care banca emitenta are conventii incheiate, deoarece exista posibilitatea achizitionarii de bunuri sau servicii in rate (3 pana la 12) fara a plati nicio dobanda sau comision.

Cardurile de credit oferă comoditate și o modalitate de a vă permite achiziții mai mari pe care este posibil să nu le puteți plăti integral cu numerar. Ele pot fi, de asemenea, o modalitate de a vă ajuta să stabiliți și să construiți un istoric de credit pozitiv. Cu toate acestea, este important să înțelegeți costul real al cardurilor de credit atunci când sunt luate în considerare dobânzile și comisioanele. Utilizarea creditului poate fi mai puțin convenabilă dacă înseamnă plata mai multă pentru achiziții în timp, atunci când se ia în considerare dobânda. Iată cum se poate adăuga adevăratul cost al creditului. sus.

Avantajele de a avea un card de credit


In primul rand, facilitatea de a accesa o forma de imprumut inc el mai rapid mod cu putinta, fara necesitatea vreunei aprobari. Nu aveti bani, sunteti in magazin (sau pe un site de comert online), si vreti totusi sa cumparati ceva? Platiti cu acel card, si gata. Totul este ca suma sa nu fie mai mare decat limita de credit a respectivului card.

Practic, daca treceti prin procedura de obtinere a unui card de credit CAND TREBUIE – adica atunci cand va merge bine, veniturile sunt bune si stabile, si nu aveti cheltuieli mari – veti beneficia de acest serviciu si cand (sau daca) nu va mai merge deloc la fel de bine. Este practic o modalitate de a raspunde in avans la o intrebare foarte interesanta - si dam aici un link pentru mai multe detalii: exista banci care acorda credite fara carte de munca (sursa articolului citat: FondPro)?

Dar este avantajos un asemenea credit?

Si da, si nu. Daca platim suma respectiva in interiorul “perioadei de gratie” a bancii emitente, dobanda este zero (sau foarte mica). Daca lasam creditul sa curga, platim lunar doar dobanzile – ca la o linie de credit. Dar cum sunt dobanzile? Comparativ cu un credit clasic bancar de nevoi personale – sunt mari. Dar daca am incerca sa apelam la acel credit, durata ar fi mare, actele ar trebui culese, sansele de aprobare sunt mereu riscante. Daca ar fi sa comparam insa cu un credit rapid nebancar – clar dobanda la cardurile de credit este mai buna.

Ce este perioada de gratie la cardurile de credit?

Am pomenit mai sus de perioada de gratie. Ce este aceasta? Sa luam un exemplu:

Scadenta normala de plata la o achizitie pe credit prin intermediul unui card este data de 25 ale lunii urmatoare datei cumparaturii. Daca cumperi ceva pe data de 1 ale lunii decembrie, scadenta de plata este data de 25 ale lunii urmatoare: 25 ianuarie. Adica 55 de zile.

Poate ca nu mai suna atat de interesant in acest caz, dar totusi, cum spuneam si mai sus: daca va faceti corect planificarea achizitiilor, o perioada de 50 - 55 de zile fara dobanda este cu adevarat ceva. Chiar si 25 de zile poate inseamna foarte mult - adica un castig. Aveti idee cat este dobanda la un imprumut nebancar pe o perioada de 25 de zile?