PHP - dinamism si interactivitate in Internet

Detalii

CategoriiIT
TaguriWebmasteri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14923

Voteaza & Distribuie

Descriere

Internet-ul a intrat deja in al treilea stadiu de dezvoltare, iar notiuni si facilitati precum site-uri web dinamice si interactive au devenit atributele esentiale ale oricarei afaceri online de succes implicand comert electronic (dar nu numai). Un studiu al Cyberatlas cu privire la comertul prin Internet releva faptul ca activitatile de vazari online au cel mai mare potential de dezvoltare din intreg sectorul economic. Principalul avantaj al unui site dinamic asupra unuia static este usurinta in administrare (actualizare).

Adaugarea sau modificarea de continut este foarte simpla datorita faptului ca acest continut este stocat intr-o baza de date sau in fisiere text, astfel incat cei care se ocupa de continut nu au nevoie sa posede cunostinte de HTML, CSS, JavaScript sau alte tehnologii specifice domeniului "web design" si utilizate intens la construirea paginilor de prezentare. De asemenea, daca trebuie sa schimbam logo-ul pe fiecare pagina a site-ului, este de ajuns sa facem modificarea intr-un singur fisier in loc sa luam fiecare pagina in parte, sa o modificam si sa o uploadam inapoi pe server. PHP este un limbaj de programare pe parte de server (in engleza "server-side") care poate, printre altele, sa interactioneze cu o baza de date pentru a afisa sau a modifica informatiile din ea. Mai exact, serverul stie sa furnizeze browser-ului clientului doar pagini HTML.

Paginile HTML pot fi deja pe server sau create tot acolo de catre alte aplicatii la cererea server-ului de web, fiind apoi servite ca HTML browser-ului clientului. In momentul in care cerem pagina "test.html" de pe server, acesta o serveste imediat. Daca in schimb cerem o pagina cu alta extensie, ".php" in cazul de fata, serverul cauta sa vada daca este configurat sa serveasca pagini cu aceasta extensie si ce program (din cele pe care le gestioneaza) se ocupa de ele. Astfel, atunci cand cerem o pagina cu extensia ".php", serverul va trimite mai departe cererea catre PHP, de tipul "Se cere un fisier PHP; acceseaza-l, analizeaza-l si executa-i continutul dupa care da-mi inapoi o pagina HTML pe care sa o afisez clientului". PHP preia cererea, ruleaza codul din programul PHP si daca vede ca se cer informatii din baza de date MySQL, o acceseaza, extrage informatiile cerute si construieste cu ele o pagina HTML pe care o va trimite serverului (de obicei este vorba de un server Apache) pentru ca acesta sa o poata servi clientului.

Ca limbaj de programare web, PHP este foarte usor de invatat daca elementele programarii sunt explicate pe intelesul tuturor. Datorita similaritatii intre limbajele de programare de uz comun, cunoscand PHP va fii mai usor trecem apoi la VBScript, Java sau C. Din toata gama de tehnologii web, PHP este limbajul ideal pentru construirea de pagini web dinamice si interactive. Este relativ simplu, open-source, poate fi rulat pe mai multe platforme (Linux, Windows, precum si pe o multime de alte sisteme de operare mai rar intalnite) si se poate conecta la mai multe tipuri de baze de date. Cel mai important aspect al limbajului este posibilitatea de a fi imbricat cu cod HTML. Putem crea astfel pagini HTML statice si, din loc in loc, acolo unde este nevoie, sa introducem dinamism cu ajutorul PHP.

Spre exemplu, o mare parte din structura unei pagini web cum ar fi meniurile, tabelele, aranjamentul in pagina, poate fi compusa din cod HTML static. Din loc in loc codul HTML va fi intercalat cu cod PHP care extrage din baza de date cele mai noi stiri. In momentul in care accesam pagina, acest cod este parsat (analizat linie cu linie si executat) pe server astfel incat este afisata o pagina HTML fara sa stim ca pentru crearea ei s-a facut o conexiune la baza de date, s-au extras informatiile de acolo si au fost ordonate pentru afisare. In istoria tehnologiilor utilizate la realizarea site-urilor web, limbajul PHP a aparut in 1994 din nevoia lui Rasmus Lerdof de a afla cate persoane ii vizualizeaza CV-ul online. El a denumit setul de scripturi create "PHP", acronimul pentru Personal Home Page. Pe parcursul urmatorilor 3 ani limbajul a evoluat dar adevaratul succes a inceput sa il cunoasca de cand Zeev Suraski si Andi Gutmans au rescris motorul PHP de la cap la coada, motor care poarta de la versiunea 4 a PHP numele Zend, o combinatie de litere din prenumele creatorilor sai: Zeev si Andi.

Fiind open source, PHP beneficiaza de suport activ din partea comunitatii online, acesta fiind si motivul cresterii explozive a numarului de site-uri bazate pe PHP. Intre 2000 si 2002 numarul lor a crescut de peste 130 de ori, in timp ce numarul site-urilor bazate pe tehnologia ASP a crescut de 3 ori, Java Server Pages (JSP) de 16 ori, iar Cold Fusion de 4 ori. Pe langa manipularea continutului paginilor web, PHP poate trimite headere HTTP pentru autentificare, seta cookie-uri, redirectiona utilizatorii. Mai mult, cu ajutorul bibliotecilor externe de functii poate parsa fisiere XML, crea si manipula imagini, animatii Shockwave, Flash, PDF-uri sau se poate conecta la un server de mail. Iar acestea sunt doar cateva din functiile pe care le poate indeplini. Dezvoltarea exploziva a limbajului PHP din ultimii ani este in cea mai mare parte datorata usurintei cu care acesta lucreaza cu bazele de date in Internet. Din multitudinea de solutii de dezvoltare site-uri web, PHP ofera programatorului o multime de functii predefinite pentru lucrul cu bazele de date in Internet.

Aceasta inseamna ca din cadrul PHP putem executa toate operatiunile aferente comenzilor MySql. O prima pagina atractiva este vitala pentru succesul unui site. Menirea ei este sa ofere utilizatorului motivele pentru a continua sa vada mai mult si eventual sa fie imediat interesat sa cumpere un produs. Spre exemplu, vitrina unei librarii virtuale ar putea prezenta utilizatorului domeniile de carte disponibile, cele mai noi carti adaugate, precum si cele mai populare carti din librarie sub aspectul vanzarilor sau al interesului publicului. In orice astfel de magazin virtual, prima pagina este de fapt o combinatie de mai multe module de pagina. Unele elemente-modul sunt prezente pe toate paginile site-ului, ca de exemplu header-ul (capul de pagina) in care specificam titlul, setul de caractere folosit, stilul CSS generic al paginii, apoi instructiunile de conectare la baza de date si, nu in ultimul rand, nota de copyright din subsol.

Structura fiecarei pagini dintr-un astfel de site - indiferent ca este prima pagina, pagina cu date de contact sau pagina cu detalii despre carte - ar putea arata astfel: 1. Partea de conectare la baza de date 2. Header(titlu, specificatii stil, set de caractere) 3. Meniul (butoanele de navigare) 4. Continutul paginii 5. Footer-ul paginii (partea de jos continand nota de copyright, etc...) Aceasta structura se va putea folosi pentru toate paginile site-ului si, in afara de partea reprezentand continutul, care difera de la pagina la pagina, celelalte elemente-modul raman practic neschimbate. Asadar le putem refolosi scriindu-le pe fiecare din ele intr-un fisier separat si apoi incluzandu-le in pagina finala, livrata la utilizator atunci cand avem nevoie. Vom putea modifica direct din baza de date continutul oricareia dintre ele, fiecare parte putandu-se actualiza independent una de cealalta, reusindu-se astfel dintr-o singura miscare operarea modificarilor dorite in toate paginile site-ului.

Per ansamblu, proiectarea site-urilor web (crearea de pagini si administrarea acestora din punct de vedere al continutului) a inceput sa se identifice in mod aproape universal cu tehnologia PHP. Dincolo de multitudinea de biblioteci de functii si facilitati oferite, PHP si MySql sunt foarte usor de invatat chiar si pentru cei nefamiliarizati cu programarea sau bazele de date. In prezent, PHP este atat de puternic si de versatil incat pana si liderul portalurilor, Yahoo, a renuntat cu ceva timp in urma la limbajul sau proprietar, yscript, in favoarea PHP.