Prima lună de viață a bebelușului: Recomandări, reguli de urmat și greșeli de evitat

Detalii

CategoriiSocial
Taguricopii
Ultima actualizareVineri 2 septembrie 2022
Vizualizari365

Voteaza & Distribuie

Descriere

După luni și luni de așteptare, cel mai nou membru al familiei și-a făcut în sfârșit apariția. Urmează acum o perioadă de acomodare, plină de experiențe noi, atât pentru tine, cât și pentru el, dar care nu este întotdeauna ușoară. Ți-am pregătit câteva recomandări ce ți-ar putea fi de folos în aceste prime săptămâni de viață ale celui mic.

1. Acordă-ți timp pentru a-ți cunoaște copilul
Doar pentru că este bebelușul tău, nu înseamnă că vei ști în mod automat ce înseamnă fiecare plânset, când trebuie hrănit, când vrea să doarmă sau când nu se simte bine. Aceste lucruri le vei învăța treptat, dacă îți acorzi timp pentru a-ți cunoaște bebelușul și a descoperi toate acele indicii pe care le folosește pentru a-și spune de ce are nevoie.

2. Nu-l ține în brațe în timpul călătoriilor cu mașina
Prima călătorie cu mașina a bebelușului are loc, de obicei, chiar în ziua în care părăsește spitalul. Chiar dacă va fi una scurtă și nu intenționezi să faceți prea multe astfel de călătorii în prima lună de viață a celui mic, asigură-te că mașina ta este dotată corespunzător.Folosește un landou pentru bebe sau o scoică auto, fixate corect.

3. Acceptă ajutorul celor din jur
Nu trebuie să faci totul singură. Cere și acceptă ajutorul partenerului, al celorlalți membri ai familiei sau al prietenilor. Chiar dacă nu vrei să încredințezi grija bebelușului tău altor persoane, sunt alte modalități prin care te pot ajuta. Poate se oferă să pregătească mesele pentru câteva zile sau să facă ordine în casă în locul tău. Sunt lucruri ușor de făcut, dar foarte utile.

4. Nu îl lăsa să plângă
Bebelușul va plânge mult în prima lună de viață. Este firesc: până la urmă, este singurul mijloc de comunicare pe care îl are la dispoziție. Ignoră însă „sfaturile” care spun că ar trebui să-l lași să plângă. Nu își dezvoltă plămânii și nici nu va învăța să fie mai puțin „răsfățat”. Încearcă pur și simplu să comunice o nevoie. Așa că ia-l în brațe, alină-l și încearcă să afli ce nevoi are.

5. Scoate-l zilnic la plimbare
O ieșire la aer curat, oricât de scurtă, vă va face bine amândurora. Scoate-ți bebelușul la plimbare zilnic, atât timp cât vremea vă permite. Începe cu plimbări scurte, de 10 minute, și mărește treptat intervalul de timp pe care îl petreceți în aer liber.

6. Nu te simți obligată să accepți toți vizitatorii
Toți cunoscuții vor dori, probabil, să vină în vizită pentru a-ți admira bebelușul. Vizitele prea numeroase și frecvente se pot dovedi însă obositoare. Nu este bine nici pentru sănătatea lui să interacționeze cu prea multe persoane străine dintr-o dată. Asigură-te că primești oaspeți doar atunci când ești pregătită pentru asta, limitează numărul acestora doar la persoanele foarte apropiate și nu ezită să le comunici dacă ai prefera ca vizitele să fie cât mai scurte.

7. Ai grijă de tine
Ești cea mai importantă persoană din viața bebelușului tău, principala sa sursă de hrană și confort. Tentația de a te concentra exclusiv pe nevoile acestuia este mare, dar nu uita și de tine. Încearcă să mănânci sănătos și că te odihnești cât mai mult. Ți se va spune adesea că ar trebui să dormi când doarme bebelușul. Poate că nu este întotdeauna posibil, dar ar trebui să ții cont de această recomandare.

8. Nu face comparații
Fiecare bebeluș este diferit și de dezvoltă într-un ritm diferit. Încearcă să eviți greșeala de a-l compara cu cel al prietenei sau al vecinei. Dacă crezi că există motive de îngrijorare privind ritmul în care crește acesta, consultă un specialist. Este singurul în măsură să-și spună dacă este ceva în neregulă.

Prima lună de viață a bebelușului poate fi una destul de dificilă pentru o proaspătă mămică, chiar dacă pare că tot ce face acesta este să doarmă și să mănânce. Acordă-ți timp să învățați să vă cunoașteți reciproc și nu uita că nimeni nu este perfect.

Sursa foto: images.unsplash.com/photo-1510154221590