Probleme și soluții pentru abandonul școlar și reducerea ratei de șomaj în Județul Dâmbovița

Detalii

CategoriiEducatie, Social
Tagurieducatie, scoala
Ultima actualizareLuni 4 aprilie 2022
Vizualizari432

Voteaza & Distribuie

Descriere

Din păcate, în România și în Județul Dâmbovița, încă mai sunt familii, mai ales din mediul rural, care nu înțeleg cât de importantă este o diplomă și o calificare pentru tineri și viitorul acestora. Există chiar situații în care părinții își forțează copiii să abandoneze studiile pentru a ajuta în gospodărie. Așa se face că abandonul școlar este influențat de cele mai multe ori de ceea ce se întâmplă în familie. Situațiile sunt diferite de la caz la caz, principalele cauze fiind adesea mediul de creștere, familiile destrămate, părinți violenți și chiar interzicerea copiilor de a se mai duce la școală.

Când părinții nu se îngrijesc de copiii lor să meargă la școală și să obțină o diplomă de studii sau de calificare, de multe ori apare abandonul. Această tendință se observă în principal la familiile de etnie romă, în familiile foarte sărace, cu mulți copii, din mediul rural și care se confruntă cu multe lipsuri. În Județul Dâmbovița, în mai multe zone se înregistrează o rată mare de abandon școlar.

Proiect pentru tinerii fără școală și loc de muncă


Unii adolescenți și tineri care părăsesc timpuriu școala își dau seama că viitorul lor este unul incert în condițiile în care nu au o diplomă de studii sau de calificare pentru a se angaja ușor. Aceștia s-ar întoarce la școală, dar se gândesc că studiile durează prea mult sau că au o vârstă prea înaintată pentru a mai face acest lucru.

Institutul Pentru Politici Sociale propune o soluție convenabilă pentru situația lor, un proiect cu finanțare europeană și etape coerente prin care acești tineri care au renunțat prea devreme la școală, se pot întoarce pentru a finaliza studiile obligatorii, pentru a dobândi o diplomă și chiar mai departe pentru a pătrunde mai ușor de piața de muncă din Județul Dâmbovița.

"Viitorul începe Azi" este un proiect finanțat din fonduri europene și implementat de către Asociația “Institutul Pentru Politici Sociale”, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Școlar Dâmbovița. Acesta se adresează tinerilor până în 29 de ani, care nu au finalizat 8 clase obligatorii și nu au un loc de muncă.

Asociația “Institutul Pentru Politici Sociale”, alături de ceilalți parteneri menționați în proiect, va ajuta tinerii să-și găsească mai ușor vocația în muncă, să urmeze și să finalizeze cursurile obligatorii, pentru ca mai departe să se angajeze mai ușor. Prin înscrierea în acest proiect, tinerii din medii vulnerabile vor putea să aibă pregătirea necesară pentru a se angaja pe un salariu mai bun, pentru a avea un job mai stabil, pentru a-și întreține familia, pentru a avea un trai decent și bătrâneți mai liniștite.

Proiect “Viitorul începe azi” are în vedere sprijinirea persoanelor care vor să intre în câmpul muncii fără studii sau fără nicio specializare, orientarea persoanelor pentru a fi încadrate în câmpul muncii, precum și acțiuni motivaționale încurajând activitățile independente de către persoanele care vor să acceseze fonduri europene pentru a-și deschide propria afacere.

O soluție viabilă pentru scăderea ratei de șomaj în Județul Dâmbovița

Prin înscrierea în Proiectul "Viitorul Începe Azi", tinerii vor putea să-și însușească o meserie, ceea ce va face ca rata șomajului să se diminueze în Județul Dâmbovița. Pentru a putea să se integreze în societate, tinerii NEETs vor beneficia de consultanță gratuită și consiliere, iar astfel le va fi mai ușor să își găsească un loc de muncă.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 3 ani având ca țintă tinerii din mediile vulnerabile din județul Dâmbovița, inclusiv cei de etnie romă. Cursurile de învățământ se pot stabili în funcție de timpul și programul elevilor, seara sau în weekend. Vârsta admisă pentru acest proiect este de 16 ani, până la 29 de ani și conform celor stabilite, un număr de 410 persoane se vor putea înscrie în proiect, pentru a avea șansa la educație și la un viitor mai bun.

Înscrierea în proiect - o decizie pentru un viitor mai bun

Oricine poate relua școala și să învețe o nouă meserie, iar acest lucru nu este o rușine, indiferent de vârsta pe care o ai. Tinerii NEETs ar trebui să accepte că au nevoie de ajutor și să profite de șansa la un viitor mai bun, prin înscrierea în "Viitorul Începe Azi". Totul este posibil atunci când îți dorești o schimbare, iar tinerii care s-au întors la școală, și-au luat diploma de studii sau de calificare, s-au angajat mai ușor pe un salariu mai bun (iar, unii chiar au avut inspirația de a porni un business) sunt cea mai bună dovadă că se poate.

Lipsa educației și lipsa unei diplome de calificare nu fac decât să accentueze vulnerabilitatea tinerilor care ajung să abandoneze școala. De aici până la o stare de sănătate precară, lipsuri financiare, imposibilitatea de întreținere a familiei, depresie, violență, dependență, confuzie, este doar un pas mic. În schimb, atunci când știi că te poți baza pe o diplomă de studii sau de calificare, că te poți angaja pe un post mai bine plătit și stabil, te poți bucura de un viitor mai bun și poți aduce plus de valoare comunității din care faci parte.

Dacă ești unul din tinerii din categoria NEETs, cu domiciliul în Județul Dâmbovița sau dacă știi un astfel de tânăr care se încadrează în condițiile de acceptare în proiect, poți lua legătura cu Asociația Institutul Pentru Politici Sociale. Vizitează pagina oficială a proiectului https://politicisociale.ro/viitorul-incepe-azi/ sau sună la numărul de telefon 0756 075 222.

"Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman."