Protestele din Egipt 2011

Detalii

CategoriiPolitica
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4401

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dupa rascoala egipteana din 1977, protestele din Egipt din 2011 sunt considerate a fi cele mai intense demonstratii publice din tara. Dupa cum se scurge timpul, lucrurile par sa se inrautateasca pentru presedintele Hosni Mubarak - a carui demisie este ceruta de protestatari.

Strazile din Egipt - o republica in nord-estul Africii, au asistat la demonstratii de mari proportii si revolte care au dus la 140 de decese si a lasat mai mult de o mie de raniti. Protestele au inceput pe 25 ianuarie 2011, cu mii de oameni in mars in capitala Cairo si alte orase mari, cum ar fi Alexandria si Suez.

Mai multi de 15.000 de protestatari s-au adunat in Piata Tahrir - o piata publica majora in centrul capitalei. Prima zi de proteste din Egipt 2011 a fost marcata de conflicte violente care se pare ca au dus la moartea unui politist in Cairo si doi protestatari in Suez. Aceste conflicte violente continua, protestatarii obtinand aparent un avantaj asupra autoritatilor.

Protestele din Egipt 2011

Cauzele Protestelor din Egipt 2011
Cauzele nenumarate, printre care coruptia la scara larga, au determinat protestatarii sa ceara demisia presedintelui Hosni Mubarak. Unul dintre principalii factori declansatori ai aceastei revolte este opozitia oamenilor fata de Legea de urgenta (Legea Nr. 162 din 1958), care ofera mai multa putere politiei si anuleaza drepturile constitutionale ale persoanelor pentru o perioada nedeterminata, fara nici un motiv concret. Aceasta lege a condus la arestarea a mii de activisti politici, fara a fi supusi la un proces adecvat. Protestatarii sustin ca brutalitatea politiei si tortura au atins apogeul. Situatia economica din tara s-a inrautatit, mai mult de 40 % din cetateni traind dintr-un venit slab, de 2$ pe zi.

Hosni Mubarak

Guvernul vs Mohamed ElBaradei
Omul de stiinta si politicianul egiptean Mohamed ElBaradei - care e pe cale sa devina presedintele interimar al Egiptului, i-a cerut lui Hosni Mubarak sa paraseasca tara. Un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, ElBaradei este increzator ca Fortele Armate Egiptene vor sprijini protestatarii in a elimina regimul actual din Egipt astfel ca fortele sa aiba o reputatie mai buna in ochii oamenilor decat cu guvernul.

Presedintele Mubarak a refuzat sa dea curs aceastei cereri a protestatarilor si a oferit o solutie pasnica, recurgand la un dialog. El a promis de asemenea ca va insista asupra reformelor economice, sociale si politice in viitorul apropiat. Protestatarii, cu toate acestea, nu par a fi prea impresionati.

„Marsul de milioane"
Toate drumurile si mijloacele de transport public au fost inchise in timp ce protestatarii s-au pregatit pentru un "mars de milioane", programat pentru 02 februarie 2011. In noaptea de luni - doar cu o zi inainte de mars, purtatorul de cuvant al Fortelor Armate Egiptene - Ismail Etman, a declarat ca armata nu are si nu va folosi forta impotriva publicului.