Rolul jucăriilor muzicale în dezvoltarea copiilor

Detalii

CategoriiSocial
Taguricopii, jucarii
Ultima actualizareJoi 23 februarie 2023
Vizualizari323

Voteaza & Distribuie

Descriere

Muzica face parte din viața noastră în cele mai felurite forme, încă de când suntem mici. Fie că ne ajută să vedem frumosul din jur, fie că ne dezvoltă anumite abilități precum imaginația sau creativitatea, efectul benefic al muzicii și al melodiilor potrivite este de necontestat. Jucăriile muzicale pot fi introduse de timpuriu în viața unui copil, pentru a-l ajuta să-și formeze aptitudini dintre cele mai diverse. Din rândurile de mai jos vei afla care este rolul lor în dezvoltarea celor mici.

  • Jucăriile muzicale îmbunătățesc abilitățile de ascultare

Suntem expuși sunetelor chiar dinainte de a fi bebeluși. Numeroase mămici moderne apelează chiar la muzică și diverse terapii muzicale pentru a liniști micuțul din burtică. Jucăriile muzicale îmbunătățesc abilitățile de ascultare, de aceea poți utiliza cel mai bun carusel muzical pentru copilașul tău, deasupra pătuțului său, încă de când este bebeluș. Acesta îl va obișnui încă de mic cu sunetele liniștitoare și calmante, și va contribui la un somn mai bun. În plus, culorile, mișcarea și sunetele emise de figurinele din carusel vor fi pe placul tuturor, chiar și al celor mari!

  • Jucăriile muzicale dezvoltă dexteritatea copiilor

Există mai multe tipuri de jucării de pluș care scot sunete, și care pot fi folosite de către copii încă de când sunt foarte mici. Fie că sunt peștișori, ursuleți sau pisicuțe simpatice, acestea sunt special concepute pentru a fi apucate și ținute cu ușurință de mânuțele mici ale copiilor, contribuind astfel la dezvoltarea funcțiilor motrice și a coordonării între ochi și mână.

  • Jucăriile muzicale contribuie la dezvoltarea imaginației și creativității

Orice tip de tastatură, chiar și de jucărie, îl stimulează pe un copil să-și încerce abilitățile de exprimare prin muzică. Jucăriile de percuție precum xilofon sau tobe, cele de suflat ori cele cu coarde îi vor face oricând pe micuți curioși să le testeze și să-și dezvolte aptitudini de expresie muzicală. Astfel de instrumente le captează atenția și imaginația, contribuind la dezvoltarea creativității lor încă de când sunt mici.

  • Copiii își pot exprima emoțiile mai ușor

Chiar de când sunt foarte mici, copiii sunt receptivi și reacționează la sunete, mai exact la tonalitate și ritm. Din felul în care aceștia se manifestă când aud o melodie veselă, îți poți da seama de felul în care se simt, și dacă muzica îi binedispune sau îi întristează. De aceea, poți folosi orice fel de jucării muzicale, fie unele de pluș precum sirene, unicorni sau diverse animăluțe, ori centre de activități cu taste care emit sunete când sunt apăsate, pentru a-i îmbunătăți micuțului tău starea, dar și pentru a-i permite să-și exprime emoțiile cu cât mai mare ușurință.

  • Jucăriile muzicale contribuie la dezvoltarea limbajului

Atunci când sunt expuși la sunetele emise de o jucărie muzicală, copiii înregistrează nu doar melodia în sine, ci și cuvintele din cântecelele pe care le ascultă. Auzind diferitele sunete pe care le reproduc jucăriile muzicale, cei mici vor învăța să distingă silabele, rimele și cuvintele. Astfel de instrumente se dovedesc de neprețuit în dezvoltarea limbajului, favorizând comunicare și exprimarea mai ușoară, de la vârste fragede. Ce spui de o sirenă sau o caracatiță veselă, care cunosc limbi străine și care se pot atașa cu ușurință și la pat, landou sau cărucior pentru a fi alături de micuțul tău cât e ziua de lungă?

Jucăriile muzicale aduc bucurie și satisfacție copiilor de orice vârstă, iar ei pot experimenta o stare de bine când sunt lăsați să se exprime așa cum își doresc. Un carusel vesel deasupra pătuțului sau un ursuleț koala atașat la cărucior îl vor obișnui pe bebelușul tău cu sunete diferite, pentru ca ulterior el să-și poată dezvolta aptitudini cognitive și emoționale din cele mai diverse!

Sursa foto: freepik.com/free-photo/mother-daughter-playing-music-singing_12233788.htm