Rolul kinetoterapiei în gestionarea durerilor lombare

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriKinetoterapie, recuperare medicala, sanatate
Ultima actualizareMiercuri 4 noiembrie 2020
Vizualizari562

Voteaza & Distribuie

Descriere

Durerile lombare, sau „de mijloc”, așa cum li se spune în limbajul popular sunt o problemă comună pentru mulți dintre noi, mai ales, după o anumită vârstă. Cauzele sunt multiple, la fel ca și felul în care se manifestă. Dacă problema persistă mai mult de trei luni, specialiștii spun că deja este vorba de o durere cronică. În această situație, este nevoie de o analiză medicală și, probabil, și de un tratament. Acesta poate fi medicamentos – pe bază de medicamente antiinflamatoare, antialgice și miorelaxante, de posturare, fizioterapie și kinetoterapie. Ideal este ca aceste forme de tratament să fie combinate, iar, primul pas este să te adresezi unui medic specializat.

Ce este kinetoterapia

Înainte de a afla care este rolul kinetoterapiei în tratamentul durerilor lombare, e important să afli ce se ascunde în spatele acestui termen! Kinetoterapia este o formă de terapie bazată pe mișcare, care se desfășoară sub îndrumarea și supravegherea unui specialist. Rolul său este recuperarea medicală și restabilirea funcțiilor motrice, diminuate ca urmare a unor afecțiuni. Programele de kinetoterapie se împart în două categorii: de recuperare și cele profilactice, existând și o ramură specială denumită kinetoterapie pediatrică.

Când te adresezi kinetoterapeutului

Atunci când durerea lombară începe să te chinuie, primul pas este să te adresezi unui medic specializat în neurologie, ortopedie sau reumatologie. Medicul te va examina și va stabili un diagnostic, în funcție de care îți va recomanda tratamentul pe care trebuie să-l urmezi. Dacă recomandările includ și kinetoterapie, trebuie să faci un drum la un cabinet specializat în acest tip de terapie. Ține cont că, întotdeauna, diagnosticul se stabilește de medicul specialist și nu de kinetoterapeut, iar terapia se realizează doar la indicația celui dintâi.

Ce se întâmplă la cabinetul de kinetoterapie

Odată ajuns la cabinet, și după ce ai prezentat kinetoterapeutului documentele medicale eliberate de medic, ți se va face o evaluare inițială. În cadrul evaluării, vor fi identificați factorii care generează și întrețin durerea lombară și ți se va verifica aliniamentul postural și mișcările vicioase sau compensatorii pe care le faci, uneori, inconștient, din cauza durerii. Cu această ocazie, poți afla și care sunt cauzele care au dus la apariția durerii, cum ar fi poziția incorectă la birou, modul în care te apleci când faci diferite activități sau cum transporți obiecte grele. Pe baza celor constatate, kinetoterapeutul întocmește un plan personalizat de exerciții fizice și terapeutice, însoțit de un set de recomandări posturale, care să te ajute să elimini factorii generatori ai durerii.

Sesiunile terapeutice

Odată întocmit planul personalizat, se poate trece la etapa următoare. Aceasta constă în terapia fizică propriu-zisă, sub îndrumarea kinetoterapeutului. Sesiunile de terapie au loc, de obicei, la cabinet, însă, pot fi însoțite și de un set de exerciții pe care să le efectuezi acasă, pentru a grăbi recuperarea. Trebuie să știi că vei fi permanent monitorizat de către kinetoterapeut, care va consemna datele despre starea ta de sănătate după fiecare sesiune de terapie. De asemenea, acesta va face evaluări periodice, pentru a vedea progresele făcute și a optimiza programul de terapie, în funcție de rezultate.

Pentru a evita, totuși, să apelezi la astfel de servicii medicale, renunță la sedentarism și fă mai multă mișcare. E suficient să începi cu o jumătate de oră de mers pe jos zilnic, sau, dacă ai posibilitatea, mergi să înoți undeva. De asemenea, dacă ai un job ce presupune ore în șir petrecute în fața calculatorului, folosește un scaun ergonomic, cu susținere lombară și adoptă o poziție corectă în timpul lucrului. Nu în ultimul rând, menține-ți silueta printr-o alimentație echilibrată, pentru că orice kilogram în plus se materializează în „colăcei” în jurul taliei, care pun o presiune suplimentară pe zona lombară.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/masaj-stresul-terapie-spa-wellness-486702/