Scurt ghid pentru botezul copilului

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguribotez
Ultima actualizareMiercuri 28 decembrie 2022
Vizualizari622

Voteaza & Distribuie

Descriere

Venirea pe lume a unui copil reprezintă o mare bucurie și o mare binecuvântare de la Dumnezeu pentru familie. Nasterea unui copil intr-o familie crestina, este considerata ca un dar de la Dumnezeu, ca rod al credintei, al dragostei si rugaciunilor celor doi soti.

Ce este Botezul?

Potrivit învățăturii creștine Botezul este una dintre cele 7 Sfinte Taine ale Bisericii Creștine . Este taina inițierii creștine, ,,poarta de intrare în creștinism’’, cel botezat în numele Sfintei Treimi, devine membru al Bisericii lui Hristos, dobândind iertarea păcatului strămoșesc transmis de la protopărinții Adam și Eva, dar și de păcatele personale (daca cel botezat este adult), savarsite până la momentul primirii Tainei Sfântului Botez. Așadar prin această Taină, cel botezat devine creștin, se naște la o nouă viață, viața întru Hristos.

Acest lucru îl arată Iisus Hristos in convorbirea cu învățatul Nicodim: ,,De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu” (Ioan 3, 5). Așadar, în ziua Botezului, pruncul este născut din nou, la o nouă viață, viața intru Hristos și pecetluit pentru o nouă viețuire.

Pregătiri înainte de primirea Botezului

Botezul reprezintă un eveniment major pentru bebeluș, nași si părinți. Deaceea se cuvine să fie pregătit după cuviință, în mod deosebit. Alegerea numelui pentru copil și alegerea nasilor este de o mare importanță.

Alegerea numelui copilului

În societatea contemporană, părinții sunt cei care hotărăsc numele copiilor nou născuți, mai ales la orașe. În unele zone ale țării, indeosebi rurale, unde tradițiile sunt încă puternice, nașii au prioritate in privința numelui copilului. Există obiceiul ca atunci cand pruncul se naște într-o zi mai însemnată din timpul anului, să se dea numele sfântului sau sfintei respective. Deasemenea daca pruncul este băiat să se pună numele nașului, dacă este fetiță, să se pună numele nașei.

Obiceiul punerii numelui este păstrat si in zilele noastre prin săvârșirea in a 8 a zi de la nașterea pruncului, printr-o slujbă specială numită ,, Rugaciunea la insemnarea pruncului, când i se pune numele, a opta zi dupa nastere’’. Este de mare folos, să se dea pruncului nume de sfânt, din calendarul ortodox,pentru ca Sfantul ales să fie nu numai un ocrotitor sau pazitor, ci si un exemplu de urmat in viata crestină.

Alegerea nașilor sau părinților spirituali

În tradiția poporului roman, nașii de Botez sau părinții spirituali au fos și au rămas garanți în fața lui Dumnezeu și a oamenilor pentru îndrumarea pe calea creștin ortodoxă a finului sau finuței lor. De aceea se cuvine ca părinții când aleg nasii sau nașul pentru botezul copilului să țină cont de următoarele aspecte:

  • Să fie creștini ortodocși și să cunoască Simbolul de credință – Crezul.
  • Este suficient să fie un singur naș, creștin ortodox, de bună cuviință, recomandat, dacă pruncul este băiat, să fie purtat în brațe de naș, dacă este fetiță, să fie ținută în brațe de către nașă.
  • Să fie drept slăvitori creștini, dascăli ai credinței, datori să se îngrijească de de viața spirituală a finilor, având dragoste adevărată pentru ei, povățuindu-I pe calea credinței creștine, făcând din ei buni creștini. Deasemenea finuțul /finuța este dator să asculte pe naș/nașă și să-l respecte, ca pe părinții săi după trup, fiindcă nașii sunt cei care-I naște la viața duhovnicească.

Alte responsabilități ale nașilor


Pe lângă îndatoriile spirituale enumerate mai sus, nașii sau părinții spirituali de Botez au si alte responsabilități.
Există obiceiul ca ei să se ingrijească de achiziționarea lumânării de botez, hăinuțelor și trusoului pentru botez. Un trusou botez trebuie să conțină articole sau produse absolut necesare slujbei de încreștinare (pânză albă sau crișmă, prosop capișon sau prosop mare, fașă botez, sticluță pentru ulei, prosop pentru preot, săpun pentru preot și cutiuța prima șuviță).

IRRINI BEBE – Casă de Modă pentru cei mai mici dintre copii, este o marcă 100% românească, care a apărut în anului 2018, în Dâmbovița. Brandul românesc IRRINI BEBE deține un Atelier de Confecții în Dâmbovița și un Magazin online cu articole pentru bebeluși și copii pe irrini.ro, cu produse dedicate botezului.

În cadrul atelierului de confecţii, unde se lucrează cu atenţie pentru detalii şi dedicare, sunt selectate materiale de calitate realizându-se creaţii unicat: set trusou botez, trusouri botez personalizate prin broderie, hăinuțe bebeluși și copii, lumânări botez hadmade, cufere/cutii catifea botez etc.