Scurta istorie a focului

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriInventii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1227

Voteaza & Distribuie

Descriere

Astazi, il avem la dispozitia noastra. Il putem aprinde si stinge oricand, il folosim pentru incalzire, prepararea mancarii sau pur si simplu pentru a ne aprinde tigarile. Focul este acum un lucru banal, insa cum era si ce semnifica pentru stramosii nostri la inceputurile descoperirii sale?



Trebuie mentionat faptul ca in epoca preistorica, inainte ca omul sa invete cum sa produca singur focul, dispunea de acesta in functie de cat si cum i-l oferea natura. Un fulger putea starni un incendiu in toata regula, iar oamenii profitau de pe urma acestuia, incalzindu-se si ferindu-se cu ajutorul lui de animalele periculoase. Abia mai tarziu, acestia au invatat nu doar cum sa intretina focul, ci si cum sa il realizeze.


Odata cu descoperirea unor metode de a aprinde focul, precum frecarea a doua bucati de lemn uscate sau a doua pietre intre ele, a venit si problema controlarii sale. Stramosii nostri au inceput sa inteleaga faptul ca nu era suficient sa il aiba si sa il foloseasca, ci trebuia sa fie atenti si ca acesta sa nu se extinda. Ceea ce se dovedea o binecuvantare putea oricand sa se transforme intr-o amenintare la adresa lor.


Cu timpul, focul a devenit nu doar un instrument pentru imbunatatirea calitatii vietii, ci chiar un magnet al vietii sociale si familiale. Oamenii incepeau sa se stranga in jurul focului, petreceau timp impreuna langa acesta, constituindu-se inceputul unor traditii pastrate pana in zilele noastre: povestile spuse in jurul focului de tabara sau familia reunita langa semineu.



Informatii suplimentare pot fi gasite http://www.neiholding.ro