Servirea vinului rosé la masă: 4 preparate potrivite

Detalii

CategoriiAlimentatie
Tagurimancare, vin
Ultima actualizareMiercuri 18 mai 2022
Vizualizari435

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vinul nu este doar o simplă băutură, ci un element cultural și gastronomic de tradiție care ajută la transformarea oricărei mese într-o experiență culinară unică. Asocierea vinului cu mâncarea este la fel de importantă ca alegerea unui vin de calitate. O băutură bună, dar nepotrivită preparatului, îl poate face mai puțin gustos. În același timp, nu ne vom putea bucura de toate calitățile vinului. Despre vinul roșu, știm cu toții că se potrivește la carnea roșie, așa cum este cea de miel, de porc sau de vită. Vinul alb se bea, de obicei, la pește, brânzeturi și carne albă. Vinul rosé rămâne, însă, o necunoscută pentru mulți consumatori. De aceea, am pregătit o listă cu 4 preparate care se potrivesc perfect cu acest tip de băutură.

1. Couscus
Deși nu ne gândim la vinuri rose când consumăm mâncăruri orientale, asocierea dintre unele preparate din Orientul Apropiat și băutura cu străluciri rubinii este, pe cât de surprinzătoare, pe atât de potrivită. Couscous este o mâncare de origine nord-africană care se face din granule de grâu dur. În mod tradițional, se servește cu o tocană deasupra, dar și cu legume, carne de pui/miel și alte preparate. Couscous trebuie să fie ușor și pufos când este bine gătit, nu lipicios și gumat. Vinul rosé potențează aromele acestui preparat ușor, mai ales dacă este servit rece. Printre cele mai indicate vinuri rosé pentru couscous sunt cele acide și fructate, așa cum este Sangiovese Rosé.

2. Friptură din carne de rață
Carnea de rață nu te lasă indiferent: fie îți place, fie nu. Din fericire, gurmanzii din prima categorie sunt mai numeroși. Carnea de rață este puternic texturată și are un gust specific și pregnant, care stă la baza unor preparate delicioase. Friptura din piept de rață este o mâncare de bază pentru pasionații de gusturi alese, dar merită să încerci și rața cu portocale și faimoasa rață pe varză.

Vinul rosé scoate în evidență notele cărnii și îi potențează aromele unice. Se recomandă un vin cu aciditate puternică, pentru că rața este grasă comparativ cu alte cărnuri de pasăre. Cel mai indicat este Cabernet Sauvignon Rosé, care are note de coacăze negre, piper, sos de cireșe și ardei verde. Pentru că nu este învechit în butoaie de stejar, nu dezvoltă note puternice de tanin, astfel că este destul de subtil pentru a permite aromelor cărnii să persiste.

3. Salate cu brânzeturi și fructe
Brânzeturile se asociază deseori cu vinul alb, dar unele se potrivesc perfect cu roséuri pline de arome. O salată cu frunze de lăptucă, busuioc, alte plante aromatice și brânză de capră proaspătă în care gustul fin al uleiului de măsline se combină cu sucul dulce al rodiilor cere un vin cu note de pământ și fructe roșii, ca varianta rosé a unui Pinot Noir, spre exemplu. Aciditatea ridicată și gustul complex se combină perfect cu aroma puternică a brânzei de capră.

Pentru salatele și antreurile pe bază de brânzeturi maturate recomandăm un vin cu note minerale și arome dulci. Busuioaca de Bohotin este ideală în acest sens, în special datorită notelor discrete de trandafir și busuioc. Un antreu format din câteva smochine bine coapte și câteva felii de gorgonzola alături de un pahar de Busuioacă de Bohotin reprezintă o gustare pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.

4. Somon la grătar
Somonul este un pește gras și cu o carne destul de aromată, care, atunci când este gătită pe grătar, se potrivește foarte bine cu vinul rosé. Acesta trebuie să fie ușor și fără corpolență, așa cum sunt unele soiuri de vin rosé spaniole. Vinurile cu arome de piper și note de citrice și fructe roșii sunt cele mai indicate.

Vinurile rosé merită încercate de orice pasionat de licoarea lui Bachus și de experiențe gastronomice autentice sau rafinate. Cu ajutorul preparatelor de mai sus, te poți bucura din plin de savoarea lor.

Sursa foto: pexels.com/photo/person-pouring-champagne-in-champagne-flute-3365553/