Stiloul: scurtă istorie a celui mai elegant instrument de scris

Detalii

CategoriiEducatie
Taguristilou
Ultima actualizareMarti 25 octombrie 2022
Vizualizari302

Voteaza & Distribuie

Descriere

De departe stiloul este cel mai elegant instrument de scris al tuturor timpurilor. Pe fiecare dintre noi ne leagă de el nostalgia claselor primare. Acesta a fost obiectul cu ajutorul căruia am învățat să scriem, să creăm și să ne dezvoltăm. Lumea de astăzi nu ar mai fi fost la fel dacă acest instrument de scris nu ar fi fost inventat. Îți prezentăm în continuare o scurtă istorie a stiloului, obstacolele care au fost întâmpinate în crearea lui și numele inventatorului care înseamnă mult pentru români.

Clasica pană, strămoșul stiloului de astăzi


Oamenii au căutat din totdeauna soluții pentru a-și așterne pe papirus, des folosit în perioada Antichității, ori mai târziu pe hârtie, gândurile și ideile. Un obiect important în evoluția scrisului l-a marcat populara pană de pasăre. Procedeul de pregătire presupunea uscarea penei, după care curățarea obiectului de grăsime. Deși pana este strămoșul stiloului de astăzi, adevărul este că și ea a avut un predecesor. Egiptenii foloseau bucăți de trestie ori papură, prevăzute cu o gaură tubulară centrală. Acestea aveau capacitatea de a absorbi lichid colorat pe care îl eliberau treptat atunci când erau înclinate, în timpul scrisului, sub un anumit unghi.

Stiloul începe să prindă contur în istorie


Multe civilizații au folosit penița de scris ani de-a rândul. Odată cu trecerea timpului, oamenii au tot încercat să găsească alternative la pana de scris fiindcă aceasta avea două dezavantaje majore: necesita înlocuire frecvent și strica hârtia.nPrimul înaintaș al stiloului de astăzi a fost un model fără rezervă de cerneală, astfel că necesita înmuierea frecventă în călimară, aceea ce cauza pierdere de timp. Primele stilouri cu rezervă au apărut în anii 1600, însă erau departe de a fi perfecte. Fie cerneala curgea din stilou, fie nu ajungea la peniță, cert este că părea o adevărată aventură să scrii cu un stilou în acele vremuri.

Primul stilou din lume, creat de un român

În anul 1827 a fost brevetat primul toc rezervor din lume, apărând astfel primul stilou. Inventatorul lui este românul Petrache Poenaru, care la numai 28 ani, a creat primul stilou din lume. Obiectul avea un sistem care împingea cerneala spre vârful lui în care este montată peniţa. Scurgerile de cerneală și zgârieturile de pe hârtie, două probleme mari, erau astfel eliminate.

Obiectul s-a numit la vremea respectivă stilograf, iar brevetul de invenție se numeşte “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”. Din păcate, Poenaru nu a reușit să lanseze stiloul creat în producţie de serie. Ideea lui a fost preluată mai târziu, în anul 1884, de inventatorul Lewis Edson Waterman, care a îmbunătățit-o și a venit pe piață cu un model performant - stiloul care se umplea prin intermediul peniţei. Acesta a patentat un instrument cu o gaură pentru aerisire și câteva caneluri care preveneau scrugerile de cerneală.

Rezervorul conceput de către Watterman era o cămăruţă pliabilă din cauciuc, în contact cu un levier care avea forma unei pompiţe aflate pe suprafaţa externă a stiloului. Prin ridicarea levierului se elimina aerul din cămăruță, iar cerneala era aspirată în rezervor. Așa cum era de așteptat, invenţia lui Watterman a avut un succes răsunător, astfel că a rămas în istorie drept inventatorul stiloului cu rezervor.

Privit în prezent drept un banal instrument de scris, stiloul are în spate sute de încercări, la fel ca și alte invenții perfecționate de-a lungul timpului. Eforturile tuturor care au încercat să găsească o soluție merită apreciate din plin în zilele noastre.

Sursa foto: Unsplash.com