Sziget Festival

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3100

Voteaza & Distribuie

Descriere

Festivalul Sziget ste unul dintre cele mai mari festivaluri muzicale si culturale din Europa. In fiecare inceput de august, insula Obudai este gazda a peste 1000 de concerte anual.

Festivalul a crescut de la un stadiu de eveniment studentesc, in 1993 pana la cel de festival rock international, unul dintre cele mai mari ale Europei, cu aproape jumatate din vizitatori veniti din afara Ungariei (11 000 de vizitatori francezi in 2007). La al doilea eveniment (1994), denumit Eurowoodstock, artistii care au participat cu 25 de ani in urma la festivalul original, Woodstock, au fost capetele de afis. In 1997, numarul participantilor la Sziget a depasit 250 000, iar in 2001, peste 350 000 de oameni au cumparat bilete. Recordul de vizitatori a fost in 2009, de 390 000 de vizitatori. In prezent, este etichetat ca o alternativa europeana a festivalului Burning Man, datorita caracteristicilor sale unice ( "un parc de distractii amplificat electronic care nu are nimic de a face cu realitatea ").

Sfarsitul epocii comuniste in 1989, a pus capat taberelor de muzicieni care se intalneau pentru a canta impreuna, astfel ca un festival de muzica a fost propus ca o modalitate de a le substitui. Festivalul a inceput in 1993, initial numit Diáksziget (Insula Studentilor). Aceasta prima editie a fost organizata de fanii entuziasti ai muzicii in timpul lor liber si a depasit cu mult bugetul, acoperirea pierderilor intinzandu-se pana in 2007. Intre anii 1996 - 2001 a fost sponsorizat de Pepsi si redenumit Pepsi Sziget, iar din 2002 se numeste simplu Sziget Fesztivál ( "insula festivalul").

Festivalul Sziget este unic deoarece contine concerte din multe genuri diferite. In anul 2006 au fost amplasate pe insula o scena de blues, un cort de jazz, o scena a muzicii mondiale, alaturi de scena principala unde s-au desfasurat mai multe concerte de rock

Festivalul se bucura de simpatia europenilor din vest, cei mai multi provenind in Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda si Irlanda, in timp ce cealalta jumatate de 50 % este acoperita de maghiari.

Fiind situat pe o insula, unii doritori au incercat sa ajunga la festival trecand Dunarea inot sau vaslind pe o barca gonflabila. Organizatorii descurajeaza acest tip de intrare frauduloasa pe motiv ca n-a functionat niciodata si mai ales caracterul inselator si periculos al fluviului le poate fi fatal.

In 2002, festivalul Sziget s-a extins si in Romania, unde organizatorii au creat un nou festival, Peninsula, care in scurt timp a devenit cel mai mare festival de gen de la noi.