Trei mituri despre învățarea unei limbi străine

Detalii

CategoriiEducatie
Taguricursuri limbi straine
Ultima actualizareMarti 7 decembrie 2021
Vizualizari402

Voteaza & Distribuie

Descriere

E prea târziu pentru a învăța o limbă străină! Nu am timp. Sunt doar câteva dintre scuzele pe care adulții le spun des pentru a amâna procesul de învățare a unei limbi străine. Vom vedea în continuare care sunt cele mai frecvente trei mituri legate de cursurile de limbi străine la vârsta adultă.

Mitul 1: Învățarea trebuie să înceapă la o vârstă fragedă!

Mulți adulți consideră că doar în copilărie se pot acumula informații noi. Nimic mai fals! Dacă cei mai tineri au această capacitate de a asimila rapid cunoștințe noi, asta nu înseamnă cu „cei mari” sunt mai prejos! De fapt, studiile au arătat că adulții sunt mai eficienți în învățarea limbilor străine decât copiii. Stăpânirea limbii materne și a subtilităților ei, experiența mai mare și metodele de învățare cunoscute și dovedite, sunt toate avantaje pe care cursanții adulți le au și care copiilor le lipsesc. Așadar, în loc să regreți că nu ai început mai devreme, concentrează-te pe atuurile pe care vârsta ți le oferă.

Mitul 2: Durează mult prea mult să înveți o limbă străină!

Cât durează să înveți o limbă străină, de exemplu, limba engleză? Câteva săptămâni, 6 luni, 5 ani, mai mult?

În realitate, totul depinde de limba de gradul de asemănare între limba maternă și limba pe care îți propui să o înveți, de numărul de ore pe care îi poți dedica zilnic sau săptămânal, cât și de resursele pe care le folosești.

FSI (Foreign Service Institute - SUA) a încercat să clasifice limbile în funcție de nivelul lor de dificultate (pentru un cursant vorbitor de limba engleză) pentru a determina numărul de ore de predare necesare pentru a obține un așa-numit nivel de „competență profesională”, sau B1/B2 pe scara CEFR.

Limbile au fost astfel clasificate în 4 grupe:
- Categoria 1 (ușoară): 24 până la 30 de săptămâni
- Categoria 2 (medie): 36 de săptămâni
- Categoria 3 (dificil): 44 de săptămâni
- Categoria 4 (foarte dificil): 88 de săptămâni.

Privind statistica de mai sus, am putea spune într-adevăr că învățarea unei limbi necesită mult timp. Dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa. De exemplu, dacă introduci în programul tău zilnic 30 de minute de învățare activă la care adaugi:

  • Una sau două lecții pe săptămână cu un profesor
  • Vizionarea de filme și videoclipuri în limba pe care vrei să o înveți
  • Discuții libere cu prieteni care stăpânesc deja limba
  • Jocuri de cuvinte pe telefonul mobil

Mitul 3: Limbile străine nu sunt foarte utile!

La urma urmei, având mereu la dispoziție aplicații de traducere instantanee, ce rost are să înveți o limbă străină? Ei bine, e important să știi că învățarea limbilor străine are multe efecte benefice dovedite asupra creierului. În primul rând, este un bastion împotriva bolilor degenerative precum Alzheimer. Studiile au arătat că persoanele care vorbesc o a doua limbă dezvoltă efectele acestui tip de patologie mult mai târziu (sau deloc) decât restul populației.

În plus, prin modificarea conexiunilor neuronale, învățarea limbilor face creierul mai eficient prin următoarele aspecte:
  • memorie mai bună
  • ușurința de a efectua mai multe sarcini în același timp
  • acuitate cognitivă și vigilență dezvoltată
  • capacitate de concentrare semnificativ mai mare.

Și dacă beneficiile enumerate mai sus nu sunt de ajuns, află că vorbirea mai multor limbi îți deschide drumul spre mai multe oportunități profesionale.

Acum că ai toate argumentele pentru a începe procesu de învățare, tot ce îți rămâne de făcut este să analizezi oferta de cursuri a centrului lingvistic Twinkle Star!