Vata de sticlă vs vata bazaltică: 5 diferențe

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriamenajari interioare, vata bazaltica, Vata minerala
Ultima actualizareMiercuri 26 august 2020
Vizualizari721

Voteaza & Distribuie

Descriere

Izolarea corectă a locuințelor are numeroase avantaje din punct de vedere al confortului, financiar, dar și al protejării mediului înconjurător. Datorită eficienței lor, atât vata minerală de sticlă, cât și vata minerală bazaltică sunt tot mai des folosite în procesul termoizolării construcțiilor. Ambele îndeplinind același rol, decizia de a alege dintre cele două materiale nu este una tocmai ușoară. Este important să știi care sunt diferențele dintre vata de sticlă și cea bazaltică pentru a alege cel mai bun produs pentru nevoile tale. Pentru a-ți veni în ajutor, în acest articol îți prezentăm principalele 5 deosebiri dintre aceste materiale.

1. Materiile prime și procesul de fabricație

  • Vată de sticlă face parte din categoria de vată minerală datorită materiilor prime din care este produsă: sticlă și nisip ori cuarț și calcar. Procesul de fabricație constă în topirea materiilor prime la temperaturi ridicate. Apoi, cu ajutorul unor roți centrifuge, acestea sunt transformate în fibre subțiri și lungi, iar ulterior în pături compacte. Deșeurile de sticlă reciclată sunt folosite într-o proporție foarte mare pentru obținerea vatei de sticlă, ceea ce o face un produs prietenos cu mediul înconjurător.
  • Vată bazaltică este considerată o vată minerală tot datorită materiei prime din care se fabrică și anume roca numită bazalt. Acest material se obține prin încălzirea rocii respective într-un cuptor până când aceasta se topește și ajunge în stare lichidă. Apoi, este transformată în fibre microscopice care se adună în scame de mici dimensiuni și cărora li se adaugă adezivi pentru a putea fi adunate în pături pufoase. Aceste pături se tratează cu substanțe împotriva umidității și sunt așezate în straturi, până la obținerea produsului final în grosimea dorită. Ulterior, vata bazaltică mai trece printr-o serie de cuptoare și compresoare până ajunge la parametrii doriți, după care este tăiată în plăci.

2. Coeficientul de izolare termică

Când comparăm coeficientele de izolare termică a celor două materiale, observăm că cel a vatei de sticlă este ușor mai scăzut. Mai exact, Coeficientul de izolare termică al vatei de sticlă este de 2.2-2.7, pe când cel al vatei bazaltice este de 3.0-3.3, ceea ce înseamnă că vata bazaltică este puțin mai eficientă la prevenirea pierderilor de căldură.

3. Sustenabilitate

Dacă ești în căutarea unei opțiuni sustenabile, este bine să știi că vata de sticlă este făcută din până la 30% materiale reciclate, pe când cea bazaltică este obținută din materiale reciclate în proporție de până la 70%. Pe măsură ce impactul pe care materialele folosite îl au asupra mediului înconjurător devine tot mai relevant, acesta este un criteriu din ce în ce mai important pentru consumatori.

4. Izolare fonică

Când vine vorba de izolarea fonică a locuinței, vată bazaltică este deseori alegerea recomandată pentru casele din zone aglomerate. Aceasta este mai densă în comparație cu cea de sticlă, așadar blochează sunetul mai eficient.

5. Cost

Dacă ai un buget limitat, atunci varianta potrivită este, cel mai probabil, vata de sticlă. Aceasta costă cu aproximativ 10% mai puțin decât cea bazaltică, făcându-și bine treaba de a izola termic construcția, precum și de a reduce pierderile de căldură și costul facturilor.

Sursa foto: pixabay.com/photos/head-site-tool-renovate-renovation-682484/