Vocile de aur feminine ale muzicii usoare romanesti

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3578

Voteaza & Distribuie

Descriere

Muzica romaneasca a fost reprezentata de-a lungul timpului de canterete talentate, cu voci deosebite ce au cucerit publicul. Chiar daca timpul a trecut, moda si generatiile s-au schimbat, cantaretele au ramas la fel de cunoscute datorita seriozitatii cu care s-au dedicat muzicii si talentului cu care au fost inzestrate.

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer, pe numele adevarat Mirabela Scortaru, s-a nascut la Bucuresti pe 9 iulie 1947. Este una dintre cele mai bune voci romanesti ale muzicii pop, unii specialisti considerand-o chiar cea mai buna din ultimii 30 de ani. Mirabela a debutat in 1963 alaturi de trupa rock Rosu si Negru si, in scurt timp, a devenit o prezenta constanta pe micile ecrane si in spectacolele de muzica din toata tara. A colaborat cu compozitori cunoscuti precum Marius Teicu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu si, mai nou, cu Raoul.

In 1969, obtine Premiul Juriului la Festivalul de la Mamaia. Doi ani mai tarziu, castiga la sectiunea Interpretare. Au urmat numeroase alte premii de-a lungul timpului in cadrul festivalului cu traditie in Romania. In ultima perioada, Mirabela Dauer este membra a juriului festivalului. In 2004, cantareata a fost decorata de catre Presedintele Romaniei cu Ordinul National Meritul Cultural – clasa I in grad de Cavaler.



Angela Similea{title} Angela Similea

Angela Similea a fost si este admirata atat pentru vocea cu care a fost inzestrata de natura, cat si pentru frumusetea care pare a se potenta odata cu inaintarea in varsta. S-a nascut pe 9 iulie 1946 si a manifestat un interes pentru muzica inca de mica. Din cauza opozitiei vehemente a mamei sale fata de cariera de cantareata, Angela Similea a urmat cursurile Facultatii de Medicina, cu specializarea in pediatrie.

Cu toate acestea, profesorul de muzica din liceu i-a observat talentul si a indemnat-o sa si-l exploateze constructiv. Artista a luat lectii de canto si s-a afirmat in cadrul Festivalului artistilor amatori cu piesa Campia sub Luna. In 1970, castiga Cerbul de Argint in cadrul Festivalului International Cerbul de Aur de la Brasov.



Corina Chiriac{title} Corina Chiriac

Corina Chiriac este una dintre cele mai de succes cantarete de muzica usoara din Romania anilor ‘70 si ‘80. A debutat la concursul Steaua fara Nume si, in scurt timp, s-a afirmat si peste hotare, prin intermediul Zilelor culturii romane din Polonia. Obtine Cerbul de Bronz in cadrul Festivalului International Cerbul de Aur de la Brasov cu piesele Inima, nu fi de piatra si Va veni o clipa.

Dintre cantecele sale cele mai cunoscute amintim Opriti Timpul, Banii n-aduc fericirea si Strada sperantei.



Aura Urziceanu{title} Aura Urziceanu

Aura Urziceanu s-a orientat catre muzica jazz, unde a reusit sa se afirme, desi a cochetat si cu muzica usoara si repertoriul popular. S-a nascut la Bucuresti in 1946, absolveste Scoala Populara de Arte si participa la Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia. Isi face aparitia in spectacolele de la Sala Palatului din Bucuresti, in spectacole ale Teatrului "Constantin Tanase" si la Student Club.

Cantareata este stabilita in Statele Unite ale Americii de peste 30 de ani. A participat la numeroase festivaluri de jazz si a fost foarte bine primita de critici si de presa americana.



Dida Dragan{title} Dida Dragan

Dida Dragan, pe numele adevarat Didina Alexandra Dragan, s-a nascut pe 14 septembrie 1946 in judetul Dambovita. Face parte din generatia cantaretelor Angela Similea, Aura Urziceanu si Mirabela Dauer. Absolventa a Scolii Populare de Arta, Dida Dragan a fost inzestrata cu o voce extraordinara, cu un timbru unic, usor de recunoscut si cu o forta vocala impresionanta.

A participat la numeroase festivaluri atat in tara, cat si in strainatate, unde a obtinut premii importante pentru interpretare. Dintre piesele cele mai cunoscute amintim Deschideti poarta soarelui, Sa ma iubesti si Rug.