Vrei să-ți deschizi o afacere? 6 pași de urmat

Detalii

CategoriiEconomie
Taguriidei de afaceri, oportunitati de afaceri, planuri de afaceri
Ultima actualizareVineri 12 noiembrie 2021
Vizualizari561

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă nu ești mulțumit cu banii pe care îi câștigi te-ai săturat să muncești pentru alții, ar trebui să te gândești serios să-ți deschizi propria ta afacere. Știm că orice început este dificil, și tocmai de aceea ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi care să te ajute să faci primii pași în cariera de antreprenor.

Alege un domeniu în care ai experiență

Înainte de a trece la treabă, trebuie să știi exact care este domeniul de activitate în care vrei să începi afacerea. Trebuie să fie un domeniu pe care îl cunoști și în care ai suficientă experiență, pentru a putea spera ca lucrurile să meargă așa cum îți dorești. Fiecare are un talent, o calificare, o anumită experiență într-un domeniu, așa că trebuie să pășești pe un teren cunoscut.

Studiază piața


Odată ce te-ai decis în privința domeniului de activitate, trebuie să te asiguri că ideea ta este viabilă, iar afacerea are șanse de reușită. Se impune astfel un studiu al pieței, pentru a constata în ce măsură produsele sau serviciile pe care vrei să le oferi sunt solicitate. Totodată, trebuie să analizezi și oferta de pe piață în domeniul în care vrei să activezi, pentru a stabili dacă afacerea poate fi rentabilă. Nu în ultimul rând, trebuie să îți studiezi concurența și să identifici potențiali clienți, parteneri și furnizori.

Fă un plan de afaceri


După ce ai luat pulsul pieței și ai decis că afacerea merită, trebuie să îți întocmești un plan exact. E nevoie să te concentrezi bine asupra acestei etape, întrucât de planul de afaceri depinde succesul sau falimentul unui antreprenor. Trebuie să ai în vedere bugetul de care ai nevoie pentru a începe, numărul de angajați, partenerii, colaboratorii, investițiile inițiale, profitul estimat și multe alte aspecte.

Identifică sursele de finanțare

Spuneam că în planul de afaceri trebuie să fie prevăzut și bugetul inițial, care poate depăși suma pe care o ai la dispoziție. În aceste condiții, trebuie să identifici o sursă de finanțare, iar posibilitățile sunt multiple. De exemplu, poți accesa un credit, poți aplica pentru o finanțare nerambursabilă, te poți împrumuta de la rude și prieteni sau poți încerca să atragi investitori. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le analizezi cu atenție înainte de a lua o decizie.

Găsește un sediu

Pentru a funcționa, o firmă are nevoie și de un sediu social, așa că trebuie să găsești un spațiu adecvat în care să te instalezi. În funcție de domeniul de activitate ales poți avea nevoie de o hală de producție sau despații de birouri de închiriat, în ambele cazuri fiind recomandat să consulți mai multe oferte.

Ocupă-te de acte

Este timpul să faci primul pas concret în demararea afacerii, prin înființarea oficială a firmei. În prealabil, trebuie să te decizi în privința denumirii și a tipului de firmă pe care vrei să o înființezi; formalitățile legale nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. Trebuie să ții cont de faptul că la momentul depunerii actelor e obligatoriu să ai un capital social la bancă și un sediu, care va fi adresa înscrisă în documentele firmei.

După ce ai parcurs aceste etape, iar firma este înființată oficial, trebuie să începi să-ți promovezi afacerea pentru ca potențialii clienți să afle de tine. E bine să ai un site propriu, dar și pagini pe rețelele de socializare pentru că acestea au devenit și instrumente de marketing foarte eficiente. Nu te aștepta la profit din primele luni, în această perioadă fiind mai bine să te preocupi de fidelizarea unui nucleu de clienți pe care să te poți baza pe termene lung.

Sursa foto: unsplash.com/photos/wD1LRb9OeEo