Catalin Pavel despre Chihlimbar la Alba Iulia, Cluj si Iasi

Catalin Pavel despre Chihlimbar la Alba Iulia, Cluj si Iasi

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 6 ani si 7 luni
Vizualizari
430

Voteaza & Distribuie

Descriere

• Vineri, 12 octombrie, la ora 17.30, la Libraria Humanitas Alba Iulia (Bulevardul 1 Decembrie 1918), Catalin Pavel va citi fragmente din cel mai recent roman al sau, Chihlimbar, aparut in colectia „Ego. Proza” a Editurii Polirom, si in editie digitala.
Invitata, alaturi de autor: Diana Campan

• Luni, 15 octombrie, la ora 18.00, la Book Corner Librarium Cluj (Bdul Eroilor nr. 15), autorul isi va intilni cititorii, alaturi de Ruxandra Cesereanu.

• Miercuri, 17 octombrie, incepind cu ora 17.30, Catalin Pavel este invitatul Clubului de lectura „Alecart”, la Cafeneaua Meru din Iasi (Casa Conachi, Bdul Carol I nr.3).
Vor vorbi, alaturi de autor: Amalia Carciuc, Alina Vitel
Invitat special: Bogdan Cretu
Va modera: Nicoleta Munteanu



Cind biografiei balcanizate a muzicianului franco-flamand Josquin des Prez i se adauga o calatorie in Dobrogea, fresca istorica se scorojeste brusc ca intr-o reclama si devine o parodie sprintena. Aici Hanul Ancutei e, cum-necum, o tabara de creatie, cu fonduri renascentiste nerambursabile, pentru scriitorii si muzicienii dintr-o Uniune Europeana medievala. Singuratatea lipseste din acest roman. Se glumeste, in gind sau nu, cu pretexte girla, de la concursul scolastic pentru cea mai complicata alegorie despre Dumnezeu la conflictul dintre birocratie si amour courtois. Este o varianta europeana a celor 1.001 de nopti, una in care se traieste din dragoste, pe muzica si fara discernamint. Romanul de iubire este camuflat intr-o cercetare a „trecutului absolut”, stocat integral in „gradina intristarii si havuzul snoavelor” ca intr-un hard disk.

Catalin Pavel (n. 1976), doctor in arheologie. Sapaturi in tara si in Maroc, Franta, Germania, Israel, Anglia si in special Turcia (Milet, Gordion si, in 2005-2010, Troia), avind ca rezultat volume academice ca Describing and Interpreting the Past (Editura Universitatii din Bucuresti, 2010) si Dictionar de Mitologie Greco-Romana(coautor, Corint, 2011) si o rubrica permanenta de arheologie in Dilema veche. Bursier CEREFREA la Universite Paris 1 Sorbonne, Chevening la Universitatea din Oxford, Andrew W. Mellon la Institutul Arheologic Albright din Ierusalim; a predat cursuri de arta clasica in Bucuresti si Atlanta. A debutat in poezie cu Altera Pars (A.T.U., 2013), cel mai recent volum de versuri fiind Adagietto (frACTalia, 2016). Romane: Aproape a saptea parte din lume (Humanitas, 2010; traducere franceza, 2017), Nicio clipa Portasar (Cartea Romaneasca, 2015) si Trecerea (Cartea Romaneasca, 2016; Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din Romania).