5 cai de prevenire a durerilor de spate

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriTimisoara
Ultima actualizareMarti 10 iulie 2018
Vizualizari1629

Voteaza & Distribuie

Descriere

Durerile de spate au devenit atat de comune in randul a atat de multor oameni incat gravitatea efectelor lor risca sa fie subestimata. Din cauza stilului de viata si de munca, care tinde sa fie din ce in ce mai sedentar si mai plin de diverse aspecte sau lucruri care nu favorizeaza starea de sanatate, durerile de spate fac parte din acele afectiuni extrem de intinse si generalizate in randul persoanelor de orice varsta.

In SUA, de exemplu, 80% din populatie a experiementat sau experimenteaza dureri de spate, iar specialisti ne avertizeaza sa le tratam cu seriozitate inca de la primele semne, orice interventie timpurie crescand considerabil sansele ca acestea sa se amelioreze si, in final, sa dispara. La Clinica Naturell va punem la dispozitie servicii, terapii si instrumente diverse pentru a va ajuta sa depasiti aceste probleme. Iar cum preventia se dovedeste a fi cea mai buna terapie pentru orice, iata care sunt, in opinia noastra, cele mai bune cai pentru a preveni durerile de spate:

1. Ramaneti in forma

Muschi abdominali si un spate slabit pot produce si exacerba durerile de spate. Din acest motiv, atat pentru prevenirea aparitiei durerilor de spate, cat si a recurentei lor, sunt importante exercitiile de intindere si intarire a muschilor care reprezinta suportul pentru coloana vertebrala. Un bun program de exercitii ar trebui sa vizeze muschii spatelui, ai abdomenului si pe cei fesieri. Muschii abdominali sau flexori ai coapselor ne ajuta, spre exemplu, sa ne mentinem postura corecta.

De asemenea, este bine de stiut si retinut ca anumite activitati aerobice sunt mai sigure pentru spatele nostru decat altele. De exemplu, cele mai putin riscante si care conduc la intarirea muschilor ce sustin spatele sunt ciclismul, fie el fix, fie in miscare, inotul si plimbarile. Din cauza riscului de ranire a spatelui prin intinderi, ridicari sau lovituri, nu se recomanda fotbalul, tenisul, gimnastica, luptele, ridicarea de greutati, alergatul, dansul aerobic sau baletul.


2. Mentineti-va o greutate sanatoasa

Desi purtarea unei greutati ridicate a corpului nu s-a dovedit a fi cauza principala pentru durerile si problemele de spate, a fi supraponderal sau obez poate conduce la astfel de probleme sau poate incetini considerabil recuperarea in cazul in care ele s-au instalat deja. Cu cat avem o greutate mai mare, cu atat coloana noastra este nevoita sa faca mai mult efort. Iar aceasta greutate vine sub forma de grasime abdominala, nicidecum masa musculara, ceea ce schimba centrul de gravitatie, fapt ce afecteaza presiunea spatelui. De aceea, o greutate optima ajuta la usurarea functiei coloanei.


3. Eliminati acest obicei

Cu siguranta, nu este prima data cand il auziti. Asa cum nu este pentru prima data cand auziti ce consecinte la adresa sanatatii produce. Da. Este vorba de fumat. Cercetarile arata ca fumatorii sunt cu mult mai predispusi la dureri de spate si le sufera cu mai mare frecventa decat nefumatorii.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca nicotina din tigari contribuie in doua feluri la durerile de spate. Primul, nicotina impiedica fluxul normal de sange la nivelul vertebrelor si a discurilor intervertebrale, ceea ce le afecteaza functiile si conduce la dureri. Al doilea, fumatorii tind sa isi piarda mai repede masa osoasa, ceea ce conduce la osteoporoza, o alta cauza comuna pentru durerile de spate.


4. Usurati-va incarcatura

Cum spuneam si la inceput, durerile de spate sunt peste tot. Iar o geanta sau un rucsac prea greu pe care il purtam zilnic cu noi poate sa ne afecteze mai rau decat am putea crede.

Exista 3 feluri prin care va puteti proteja spatele, daca folositi un rucsac. Primul este acela de a folosi ambele curele ale rucsacului si a nu-l lasa sa atarne doar pe un umar, ceea ce, din pacate este cel mai des raspandit la cei care poarta rucsac. Incercati, de asemenea, sa aveti in el doar strictul necesar si asigurati-va ca are destule compartimente pentru a distribui egal incarcatura. Si, la fel de important, optati pentru acele rucsacuri care au curele late si sunt captusite pe spate. Iar, atunci cand purtati o incarcatura mai mare, asezati obiectul cel mai greu cat mai aproape posibil de centrul spatelui si apelati la cureaua de spate a rucsacului pentru suport.


5. Dezvoltati-va obiceiuri sanatoase pentru spatele vostru

Activitatile zilnice, de la aspirat casa pana la a sta cu orele in fata calculatorului, va pot afecta spatele, mai ales daca nu aveti cunostintele necesare in privinta mecanicii corpului uman. Puteti insa sa imbunatatiti situatia, folosindu-va de aceste sfaturi:
  • atunci cand efectuati sarcini obisnuite precum calcat sau impaturit rufele, tineti un picior ridicat pe un scaunel sau suport pentru picioare
  • nu stati prea mult in aceeasi pozitie, intindeti-va, schimbati-va postura sau faceti o plimbare scurta imediat ce puteti
  • atunci cand va indoiti de spate, intotdeauna, folositi-va de maini pentru a va sprijini
  • atunci cand stati, tineti genunchii putin mai sus decat soldurile si indoiti-i la un unghi de 90 de grade. Stati confortabil cu picioarele pe podea, iar daca picioarele nu ating podeaua, puneti sub ele un scaunel sau un suport.
  • deoarece sunt activitati care va pot afecta spatele, cum ar fi diverse activitati casnice sau de la birou, asigurati-va ca, o data la 10 minute, luati o pauza de un minut - doua de la respectiva activitate.

Noi va dorim sanatate si frumusete, pentru ca sanatatea este frumusete si frumusetea este sanatate - si va asteptam cu drag sa ne descoperiti!


Echipa Clinica Naturell Timisoara