7 domenii profesionale, bine plătite, la care poți aplica în străinătate

Detalii

CategoriiEconomie
Tagurijob, Locuri de munca
Ultima actualizareMarti 9 noiembrie 2021
Vizualizari802

Voteaza & Distribuie

Descriere

Standardele de muncă, lipsa oportunităților de angajare sau salariile mici au condus în ultimele trei decenii la un flux continuu de emigrare a românilor către statele vestice ale Uniunii Europene. Perspectiva găsirii unui loc de muncă, mai bine plătit, în străinătate, este în continuare atrăgătoare pentru mulți dintre cei rămași în țară.

Domeniul medical


Cererea de personal calificat este în continuă creștere în majoritatea țărilor europene, cu atât mai mult, în contextul actual. De exemplu, o ofertă de job ca asistent medical generalist în Germania pornește de la un minim de 2.600-3.200 euro brut, lunar, după îndeplinirea tuturor formalităților cerute de sistemul german de sănătate. În privința infirmierilor, remunerația minimă lunară se situează între 2.000 și 2.200 euro brut.

Un plus enorm este faptul că agențiile specializate în plasarea forței de muncă oferă servicii de asistență pentru certificărilor de limbă, recunoașterea diplomelor și chiar pentru găsirea unei locuințe în apropierea locului de muncă, astfel încât acomodarea expaților să fie cât mai rapidă. Medicii generaliști și specialiștii din domeniul medical sunt cea mai „vânată” categorie profesională, la nivel european. Prin urmare, salariile în acest domeniu sunt extrem de „tentante”: în Germania, un generalist poate câștiga minimum 5.500-6.000 euro brut/lună, iar un medic specialist – minim 6.500-7.000 euro brut/lună.

Extracția și prelucrarea petrolului


Este unul dintre domeniile în care personalul calificat beneficiază de pachete salariale deosebit de atrăgătoare. Ofertele de muncă sunt disponibile în țări cu rezerve mari de petrol, precum Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite. În pofida faptului că experiența de lucru presupune o ședere de lungă durată departe de casă, salariile peste medie compensează acest neajuns. Salariile pentru muncitorii specializați pot fi cuprinse între 60.000 și 120.000 de dolari pe an, iar pentru inginerii specialiști sunt situate la un nivel minim de 100.000-150.000 dolari. Pentru cei care lucrează pe câmpurile petrolifere, remunerațiile pot fi ceva mai scăzute, dar, pe lângă salarii, aceștia beneficiază și de anumite beneficii: cazare gratuită, asigurare medicală, servicii de transport și catering etc.

Aviația comercială


O altă categorie privilegiată este aceea a piloților de avioane de linie. Veniturile acestora pot atinge valori cuprinse între 120.000 și 150.000 dolari în Statele Unite, sau între 90.000 - 140.000 euro în Europa. Însă nu oricine poate fi pilot de avion comercial, o asemenea carieră fiind rezervată doar celor care au o stare de sănătate excelentă, urmează o școală de aviație, ce poate fi extrem de costisitoare, și dobândesc experiență de zbor relevantă pe avioanele companiilor aeriene.

IT&C


Locurile de muncă în tehnologia informației au fost dintotdeauna printre cele mai bine plătite la nivel global. Iar posibilitatea de a lucra eficient de oriunde, prin intermediul tehnologiilor, nu a făcut decât să sporească farmecul acestora. Salariile în acest domeniu pot varia foarte mult, în funcție de abilitățile și experiența aplicantului. În general, este vorba despre câștiguri mai mari pentru dezvoltatorii de software sau pentru cei care se ocupă de „arhitectura” de rețele.

Ingineria


În continuare, inginerii se mențin în topul angajaților retribuiți generos, la nivel internațional. Acest lucru este perfect justificat de importanța muncii acestora, de experiența pe care o au și de soluțiile pe care le implementează în diferite domenii de activitate. În funcție de specificul postului, de tipul companiei, dar mai ales de experiență, salariul unui inginer poate varia destul de mult, situându-se peste medie la nivelul Uniunii Europene.

Construcțiile

În mod tradițional, lucrătorii în construcții au fost dintotdeauna privilegiați în privința remunerațiilor și beneficiilor acordate. Condițiile dificile de lucru, provocările permanente legate de finalizarea proiectelor și rezultatele adesea spectaculoase ale muncii lor reprezintă argumente solide prin care se justifică nivelul ridicat al salariilor din domeniu. Desigur, studiile și experiența dictează remunerația, în concordanță cu tendințele pieței de profil.

Domeniul juridic


Armonizarea legislației la nivel european și colaborarea juridică mai strânsă între statele dezvoltate au oferit ocazia perfectă unei noi clase de lucrători specializați să se afirme pe piața muncii internaționale. Aceștia pot asigura asistență juridică, esențială în evitarea unor situații conflictuale, cu potențial dăunător semnificativ între statele europene. Salariile în acest domeniu pot varia foarte mult, specialiștii în domeniu beneficiind de pachete salariale cu mult peste media pieței muncii naționale.

Companiile străine atrag lucrătorii calificați, deoarece resursa umană rămâne în continuare extrem de valoroasă.

Sursa foto: unsplash.com/photos/wcWN29NufMQ